Followers

Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!

new n3 :-

# Bila Amar Dah Suka Dia 21


# TOUCHOLIC 29

# Orang Rumah Sebelah 4




* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

Image

Saturday, July 25, 2009

Hot N Cold 42

DEWAN Meranti gamat dengan ratusan suara pelajar sekolah teknik tersebut. Pelbagai jenis warna, jenis dan bentuk lampu yang menyinari seluruh dewan. Pelajar-pelajarnya yang memakai baju beraneka warna menambahkan lagi kegemilangan Majlis Malam Seribu Indah. Di bilik persalinan belakang stage terdapat sekelompok pelajar yang kelang-kelibut membuat persediaan bagi persembahan yang bakal dilakukan. Macam-macam soalan yang keluar. Berjenis-jenis jawapan yang timbul. Itu salah. Ini salah. Semua jadi serba tak kena.


“Put, kain ni nak selit macam mana?” Jerit Arissa.


“Kejap-kejap. Aku settle kan Uni dulu.” Lilitan selendang berwarna kuning di kepala Murni dirapikan.


Kain batik panjang yang melurut ke bawah buatkan Juwana cemas. “Bell! Kain aku londeh!”


“Ye nanti la. Aku nak betulkan sanggul selendang apa entah ni.”


“Put! Baju aku labuh!” Batrisya melaung di belakang.


“Tengok betul-betul. Wrong size kot.”


“Bat, kita tertukaq baju lorh.” Arissa meluru mendapatkan temannya itu.


“Patut la tetiba aku rasa macam pendek lain macam je.” Butang baju kebaya itu ditanggalkan satu-persatu.


“Perli eh?” Jeling Arissa. Mentang-mentang la tinggi aku kurang 5 inci dari dia. Perasan hebat. Huh!


“Sumpah takde niat!” Cepat-cepat Batrisya angkat tangan kanan.


“Bell!” Sekali lagu Juwana pecah suara.


“Coming!” Terkocoh-kocoh gadis itu berlari mendapatkan temannya. Kain batik panjang yang dah terlurut di kaki Juwana dicapai. “Kalau la aku tahu macam ni punya susah jangan harap aku nak setuju idea mamat-mamat poyo tu. Menyusahkan betul!”


“Ingatkan kena pakai track-suit dengan white t-shirt je. Tak terlintas pula kena pakai baju tradisional yang gila ayu macam ni.”Leter Aryana seraya mengenakan pin di bahu kanan Murni.


“Mana Apit? Aku rasa macam nak blend je muka dia pakai ABC punya blender. Tak cakap siang-siang. Baru tadi dia cakap yang kita kena pakai semua benda alah ni. Hiiii!!!” Juwana bengang.


“Dah la kita punya show first. Perut aku dah kecut habis ni. Maunya kain aku terlondeh atas stage? Mampus! Mana nak sorok muka? Atas bulan? Belakang bintang? Bawah satelit?” Riak muka Bella jelas mempamerkan rasa takut.


“Tak pasal-pasal dapat ombak free.” Murni menambah.


“Weyh, Boyot suruh kita keluar depan fitting room.” Maklum Bella selepas membaca mesej yang terpapar di skrin handphonenya.


“Takkan majlis dah nak start?” Arissa dan Batrisya menjegil mata.


“Don’t know.”

***

“NO way!” Protes Aryana kuat. Gila!


“Syyyhh...” Laju Bella menekup bibir mungil temannya itu. “Kau jangan nak buat show before masanya okay!”


“Tuan pengetua punya request.” Tutur Apit.


“Why me?”


“Fated.” Tingkah Epon.


“Put, listen.” Pidut telan liur. “Ika and Faiz tak hadir malam ni. Actually diorang tu sepatutnya jadi pengacara untuk majlis ni. But disebabkan hal yang tak dapat dielak, diorang terpaksa tarik dari. And... kau dipilih sebagai pengganti.” Terang lelaki itu dengan lembut sekali.


Selendang yang terlilit kemas di bahu dikuis kasar. “Looking for another person?”


Apit, Boyot, Epon,Fizi dan Pidut geleng kepala.


“Aku langsung tak get ready pape.”


“Don’t worry. Skrip dah pun tersedia. Kau just perlu baca je. Lagipun skrip tu informal. Main bedal je. Bukannya kau kena jadi chairman for debate or any formal assembly. Informal.” Tukas Pidut menenangkan gadis itu.


“Aku...”


“Please...” Lima puluh jari tersusun. Lima lelaki itu buat muka mengharap.


Tarik nafas. Lepas. Tarik lagi. Lepas. Diam sepuluh saat. “O...kay...la...” Aryana angguk dua kali. Jatuh simpati pula aku tengok muka bebudak ni.


“Alhamdulillah.” Semua yang berada di situ menadah tangan.


“Takkan aku sorang?”


“Nope. Two.” Boyot angkat simbol peace.


Kening kiri Aryana dijungkit tanda ‘siapa’?


“Tuuu...” Epon menghala jari telunjuk ke arah sesusuk tubuh yang bersandar tenang di dinding dewan.


Erk!? Putus nafas!

***

“BISMILLAHIRAHMANIRAHIM. Assalamualaikum...”


“...dan salam sejahtera.” Lancar Aryana menyambung ayat pasangannya di sebelah. Ikut skrip okay!


“Yang dihormati tuan pengetua, Encik Said Bin Haji Halim, penolong kanan hal ehwal pelajar, Puan Rozita binti Abd Aziz, warden-warden dan semua pelajar asrama sekolah menengah teknik ini.” Telan liur. “Saya Carl Ezairy Bin Carl Ahadiat selaku pengacara majlis dan ditemani oleh gadis cantik manis di sebelah saya...” Carl menjeling Aryana yang terkaku di di sebelahnya.


Gadis cantik manis? Aku? Itu aku? Yeke cantik? Betul ke manis?


“Ehem.” Carl berdehem kecil. “Dalam skrip.”


Tersentak. Ceh! Ingat kan lahir dari hati yang ikhlas. Aryana rapatkan bibir pada mikrofon sambil melirik skrip di tangan.“Saya Putri Aryana Danila Binti Awis Qarni juga selaku pengacara Majlis Malam Seribu Indah pada malam ini.” Senyuman semanis mungkin dilempar kepada penonton-penonton di bawah stage.


“Kita mulakan majlis kita dengan bacaan doa dari Muhammad Afiq Bin Atari dari kelas 5KMA. Dipersilakan...”

***

“DIORANG nampak serasi kan?” Bella melekatkan pandangan pada dua susuk tubuh yang berdiri di hujung stage. Sepuluh sahabat sedang mengintip dari belakang dewan.


“Lagi-lagi diorang pakai baju warna sedondon. Violet. How romantic.” Ujar Juwana sambil kelip-kelipkan mata.


“Diam ar! Orang tengah baca doa kan tu.” Tegur Epon sambil menadah tangan. Dia menjeling dua orang gadis itu. Ikut sangat cakap setan.


Sorry.” Ucap Bella dan Juwana perlahan. Setan! Kau pergi jauh-jauh la!


Setelah hampir lima minit doa dibaca, Carl dan Aryana kembali menyambung skrip.


“Dah sampai turn kita ka?” Soal Arissa dengan muka cemas.


Not yet. Speech Tuan pengetua dulu. Then PKHem. After that ketua warden. Lepas tu baru la kita.” Terang Fizi.


“Ey nak tanya sikit.” Murni toleh ke arah lima pasang mata lelaki yang berdiri di belakangnya.


“Go on.” Pidut petik jari.


“Pasal pengacara dua orang kat depan tu...”


“Yup!” Belum pun sempat Murni menghabiskan ayat, laju Epon memintas. “Kitorang punya idea.”


“Really?” Bella tarik sengih.


“Yeah.” Boyot angguk kepala.


Juwana tepuk tangan. “Good idea huh?” Thumbs up terpacak.


“Pandai betul korang susun ayat tadi ye. Tak sangka Put boleh cair and terpacak kat atas stage macam tu.” Bella memuncungkan bibir ke arah Aryana dan Carl yang ketika itu tengah bercakap pasal apa entah.


“Kecil punya hal lorh.” Apit mengurut-urut dagu.


“Carl tahu?” Sela Arissa.


“Tak.”


“One more compliment.” Murni senyum. “You five so superb.”


“Well...” Masing-masing tayang muka bangga.


“Allah!” Senyuman Epon mati tetiba.


“What’s wrong?” Fizi tepuk belakang lelaki itu.


“My songkok.”


“Lost?” Pintas Apit.


“Tertinggal kat dorm la.” Gila gelisah muka Epon.


“So what? Go back and take your songkok lorh. Itu pun nak kena cakap ke?” Boyot geleng tiga kali. Kawan aku ni la...


“Jauh tu bro. Malas ar nak balik dorm. Takyah pakai songkok takpe kan?” Epon senyum comel. Mata dikelip-kelip.


“Otak kau!” Juwana bercekak pinggang. “Zapin apa kebendanya kalau tak pakai songkok.”


Kepala yang langsung tak gatal digaru. “Ye tak ye jugak eh.”


“Alamak!” Semua bawa mata ke arah Pidut. “My sampin.”


“Kat dorm juga?” Arissa peluk tubuh.


Geleng. “Tak tahu.” Pidut jungkit bahu.


“Tak what!?” Sembilan muka melopong merenung Pidut.


“Sumpah aku tak ingat mana aku letak sampin aku.” Kening dah berkerut seribu.


“Aku begging kau Epon. Please try to remember.” Rayu Fizi bersungguh-sungguh.


“I can’t. Don’t know. No idea!” Pidut pegang kepala yang tertunduk ke bawah.


“We’re dead bro. Hancur harapan untuk dapat gift this night.” Suara Boyot jelas menunjukkan perasaan hampanya ketika itu.


“Eh ada gift ke untuk show malam ni?” Soal Batrisya dengan kening berkerut.


“Kitorang tak cakap eh pasal gift? This is competition lorh.” Terang Boyot.


“Ye? Kalau macam tu, sure kita menang punya. Jelita habis ni.” Juwana pusing 360ยบ memperagakan pakaian yang tersarung di tubuh.


“Tak rugi aku korbankan muka halus aku ni dengan menepek pelbagai jenis alat make up.” Sambung Bella dengan senyuman lebar.


“Stop dreaming and please help to settle this problem boleh?” Tukas Fizi. Muka bengis dipamer.


“Yela-yela.” Satu saat kemudian tiga muncung garuda terkeluar.


“Fikir fikir. Please otak. Aku rayu tolong ingatkan semula mana aku letak my sampin? Please...” Tutur Pidut dengan mata yang terpejam rapat. Kepala dipicit-picit.


“Weyh!” Aryana yang muncul tetiba menyapa.


“Apsal korang kecoh sangat ni?” Carl di belakang bertanya.


“Kitorang kat atas stage pun boleh dengar korang punya suara. What’s going on?” Aryana angkat kening dua kali.


“Pidut.” Bella jeling sekilas Pidut di yang masih memerah otak.


“Apsal?”


“His sampin. Tak tahu kat mana.”


“Pasal tu je?” Dengan tone tenang Carl menyoal. “No hal la.” Sampin yang diselit kemas pada pinggang dilerai. “Take it.”


“Are you sure? Nak kasi kat aku?” Lama Pidut pandang muka Carl.


Temannya itu mengangguk tiga kali.


“Really?”


“Yeah.”


“Betul ni?”


“Lagi sepatah word yang keluar dari mulut kau, sure aku pakai semula sampin ni.”


“Eh jangan!” Laju Pidut menegah. “I’ll take it. Thanks a lot. Love you so much Carl.” Tanpa sebarang amaran Tubuh Carl peluk kasar. Erat!


“Pidut.” Bahu lelaki itu ditepuk-tepuk. “Better kau lepaskan aku sebelum hal ni terpampang kat semua boards keliling sekolah esok pagi.”


Mendengar ayat itu serta-merta tubuh Carl ditolak. “Aku taknak dicop gay. Tak sanggup.”


“Hahaha!” Ketawa dua belas insan terburai.

***

“ALHAMDULILLAH...” Ucap Apit. Hamper besar yang berdiri megah didepan mereka dipandang senang.


“Dapat juga gift for our zapin kan?” Tangan Epon lembut menyentuh plastik yang membaluti hamper tersebut.


“Johan lagi tuh.” Pidut tepuk dada.


“Kitorang menyanyi pun dapat jugak. Naib johan lagi.” Sampuk Bella yang muncul bersama teman-temannya dari belakang. Hamper yang sama tinggi di di letak atas meja.


“Naib johan pun okay what.” Sela Juwana. Dia mengambil tempat di sebelah Apit.


“Actually bukan kitorang nak sangat benda ni. Cuma nak create satu sweet memories saat-saat akhir kita bersama kat sekolah ni.” Fizi senyum.


“Betul. Nanti kita akan selalu ingat pasal semua memories yang berlaku di sini. Ye la. Lagi enam belas hari, masing-masing dah nak bawa diri. Berpisah.” Sayu suara Juwana.


“Entah bila pula kita akan lepak macam ni sama-sama.”Ucap Murni dengan tone sedih.


“Sudah la. Taknak fikir pasal tu lagi. Yang penting sekarang ni kita enjoy okay?” Pintas Aryana menceriakan kembali suasana.


“That’s right.” Semua penghuni meja itu terangguk-angguk.


“Amacam Put?” Soal Pidut tetiba.


“Amacam what?” Gelas plastik yang mengandungi air oren dicapai.


“Jadi pengacara dengan boyfriend sendiri? Sedondon pula tu.”


Erk!? Gigit lidah. Soalan Pidut diabaikan.


“Carl.” Giliran Epon pula mainkan peranan. Carl disiku. “Apa yang kau rasa time berduaan kat atas stage dengan girkfriend?”


Tiada sebarang jawapan yang keluar. Hanya senyuman yang dilemparkan.


“Aceycey... Suka la tu.” Usik Juwana. Dia tersengih nakal.


“Aku tak cakap pape pun.” Carl cuba control gugup.


“Aleyleyleyley... Senyum-senyum tu tandanya suka.” Murni masuk line.


“Diam ar korang! Aku simbah dengan air oren ni nak?” Gertak Aryana agak kuat. Gelas tadi ditayang.


“Hahaha!” Sepuluh sahabat itu lepas ketawa bahagia.


Tanpa mereka sedari, jauh di sudut Dewan Meranti ada sepasang mata yang leka memerhati gelagat mereka dengan muka bengang. Hati yang menggelegak. Jiwa panas macam kena bakar dengan oven. Tunggu masa nak meletup je. “Tak guna!” Thalia Taliban ketap gigi. Kuat. Grrrrghhh!!!

***************************************************************************************

p/s :- asalamualaikum.... 1st sorry... mybe next n3 lmbt skit kot coz zarith buzy get ready nk blek poli. dh nk msuk sem bru... mna nk kena kmas2 lg, dgn report Li lg, nk cri brg2 lg... sory ya... lmbat x lmbat pn xda la lmbt sgt kot... heeee... again sory... slamat mmbaca....

18 comments:

  1. ok zarith,yg pntg ade..ape2 pun mmg bestlah cite zarith ni..

    ReplyDelete
  2. eaaaaaaaaaa,,
    sayang k.zarith for d new n3 here,,
    w0w0w0w!!
    best2,,
    _cornetto_o.d.f_

    ReplyDelete
  3. it's ok..
    just take your time...
    apa2 pun best certia ni...

    ReplyDelete
  4. it's ok...
    just take your time...
    ape2 pun best cerita ni..

    ReplyDelete
  5. xpe zarith....

    yg ptg ade n3 bru...

    ble2 pn ak tgu...

    hehehe...

    ReplyDelete
  6. oh god!!!!!!!!
    thaliban dah balik
    pesal la dia suka menyibok?!

    pape pun thanks 4 the new n3...

    ReplyDelete
  7. whoaaaaa..comey2..
    violet.
    sweet...
    carl suke ek..
    hihi...1st nieh taw reaksi carl cz dye senyum..
    slme nieh,,,dye cool semedang..hehe..
    comey2...
    smbung2..nnty ade season 2 x kak??
    wat life dorang afta stdy ker...
    cm SS gak..hihi..
    request nieh..

    ReplyDelete
  8. hehe.. cumel je diorg ni..
    macam2 idea yang kuar nak kasi put ngn carl.. :)

    lambat sikit pun x pe..
    asalkan bersambung k.. :)

    ReplyDelete
  9. so sweet scene mse mlm tuh..!
    carl n aryana memang couple yg secocok! tapi ada satu halangan si thaliban n faris.

    amacam hal depa tuh zarith?

    buat la faris dah suka kat thaliban. amacam...?

    ReplyDelete
  10. Salam...sye ske gile cite nie..
    hope bley trpilih tok dijdikan nvel..
    kmpem sye bli...

    ReplyDelete
  11. best sngt tau n3 kli ni..pndai gak si 6 jejaka main peranan..haha

    lmbt ek mnggu dpan..?? x pew la tpi nnti kna post bnyk2 tau..hahaha

    ReplyDelete
  12. waaaa put n carl yg kne jd MC..
    perghh superb pny idea ar diorng niyh
    eheeeee

    thx zarith..
    so k meh..
    x kesah biler2 pown..
    aslkan ader next n3 suda..
    time??dATe??
    xkesah biler..
    ehee

    ReplyDelete
  13. best ep hari nie...
    kelakar pun ada gak...
    harap2 carl akan lebih romantik
    pada put dalam masa 16 hari nie...

    banyakkan part carl ngan put ye..

    leesa....

    ReplyDelete
  14. it's ok zarith...
    kami setia menunggu...
    jgn xsambung plak tau..hehehe

    ReplyDelete
  15. Ok.. but jgn lme2 yer..
    stp hri i tgk blog u nie sbb nk tau ade smbungn ke x..
    xlme lg diorg nk abis seklh la..
    mest diorg xjupe..
    huahua...
    pape pon, all da best prenn..

    ~eikabfly~

    ReplyDelete
  16. mmg vough lah otak dorang kenakn put ngan carl....

    best nyer ade even camtu...

    ReplyDelete

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta