Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Monday, November 9, 2009

Bila Amar Dah Suka Dia 7

”AMAR please...”

”Aku tengah buat kerja ni Am.” Sebuah fail yang menempatkan kedudukan kewangan syarikat dibelek. Penuh dengan ketelitian dan kekusyukan. Amar bila tengah bekerja ini la gaya dia. Gaya pekerja yang berdedikasi. Puju rayu sahabat sendiri sejak hampir satu jam yang lepas hanya dibiar sepi. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

”Am... tolonglah bawak aku.” Sepuluh jari tersusun kemas. Izham muka tak puas hati. Amar yang tengah leka menatap fail ditenung tajam.

Helaian muka surat seterusnya diselak.

”Amar...”

”Weyh Am!?” Bentak lelaki itu separuh kuat bila Izham dah mula merangkak naik ke atas meja dia. ”Turun la weyh! Habis barang aku tunggang langgang nih. Turun!” Sambungnya lagi sambil menolak tubuh Izham. Tiga buah fail yang terhumban ke lantai dikutip. Gila ke apa budak Izham ni. Sampai naik ke meja segala. Hailah~~

”Aku tak akan pijak lantai selagi kau tak cakap yang kau nak bawak aku jumpa dia!” Gertak Izham dengan muka bengis. Aku bukannya mintak benda pelik-pelik pun. Itu pun tak boleh nak tunaikan ke? Haisyh!

Tersentak Amar mendengar gertakan itu. Kecil matanya merenung muka tak bersalah Izham. Ewah, main gertak-gertak pulak. ”Kau tak rasa yang kau sangat melampau?”

”Tak.”

Pakk! Amar tepuk meja. ”Okey. Fine!” Gagang telefon diangkat lalu nombor yang dah sebati berada di kepala hotak didial dengan rakus. Hampir sepuluh saat akhirnya panggilan dijawab. ”Assalamualaikum... Lunch karang saya jemput awak. Pukul 1.30.” Klik!” Hanya itu yang keluar dari bibir Amar. Mata berlari ke muka Izham yang dah pun kupas senyum puas. ”Satisfied huh!?”

”Of course lorh!”

***

Where’s she? Aku dah gila teruja ni nak jumpa dia.” Soal Izham sambil memandang tepat ke arah tabika yang megah berdiri sepuluh meter di hadapan mereka.

Hak alorh... Dia pulak yang lebih-lebih ni apehal? ”Rilex ar bai. Kejap lagi dia keluar la. Yang kau over-excited ni apehal? Atuk kenenkan aku dengan dia or kau? Gaya macam kau jek yang kena paksa kahwin dengan dia.” Ujar Amar seraya menggeleng tiga kali.

”Hahaha!” Tawa bergema seluruh kereta. ”Haih... Dengar macam jealous jek nih. asal? Kau takut aku terjatuh dengan dia ke?”

Amar mula gelabah. Hati pun dah mula bergoncang hebat. Haisyh! Jangan lah Am. Kalau ye pun aku harap bukan kau. Orang lain aku boleh gagah nak terima but not my buddy. Please... Tapi kalau betul la benda ni terjadi apa yang perlu aku buat? Serious!Demi Izham sanggup aku korbankan perasaan aku. Kalau itu yang boleh buat kawan aku bahagia. Huhuhu...

”Weyh!”

Terus otak bergerak seiring dengan hati bila terasa tangan Izham melekap kuat dibahu. Amar toleh kiri. ”Kau pehal?”

”Tu...” Muncung dipanjang ke depan.

Erk! Telan liur. Rate jantung semakin tak sekata. Oksigen pun macam nak tak nak je masuk lubang hidung bila terpandang sesusuk tubuh yang sedang berjalan menuju ke arah mereka. Amar... Calm down okay...

”Yes!” Izham melompat riang bila mata menangkap riak muka si sahabat dah berubah pucat lain macam. Betul tekaan aku. Memang betul dia. ” Is she Aqilah?” Angkat kening tiga kali.

Amar diam. Hanya pandangan mata masih melekat pada gadis yang sudah menghampiri.

”Hoi!” Pipi Amar ditepuk dua kali. ”Aku report sama atuk yang kau usha anak dara orang sampai macam ni sekali. Atuk tak pernah ajar buat macam ni kan?” Usik lelaki itu sambil tersengih panjang. Sungguh lah Amar dah mula tangkap cintan. Weyh sahabat. Kau tak ngaku pun aku tau la. Nak sorok feeling konon. Dengan aku tak dapat lah.

”Haisyh! Sakit lah tenuk!” Tubuh Izham ditolak kasar. Hadoii! Kantoi lagi. Hmmph... ”Aku bukan usha dia la. Aku usha play ground kat laman tabika nuh. Kecoh ar kau ni.”

”Usha play ground la sangat. Ceits! Blah ar. Weyh diam diam! Dia dah dekat tu. Amar, control macho sikit.” Necktie yang tergantung di kepala seat dicapai lalu dihulur kepada Amar. “Wear this tie. Baru nampak macho.”

“Weyh!” Tangan Izham yang ingin menyarung necktie ke leher ditepis laju. “Apehal pulak kena pakai necktie bagai? Kau ingat kita nak attend meeting pasal masalah company ke?” Kena backhand jugak mamat ni dengan aku karang.

“Syyhh…” Kata-kata Amar dibiar sepi. Izham buka pintu kereta bila Aqilah dah berdiri di sebelah Amar. Senyuman paling manis dihadiahkan buat gadis yang ayu berbaju kurung danbertudung litup itu. Amar kau memang lucky.

Amar kaget bila melihat reaksi gila excited sahabatnya itu. Ya Allah tolong jangan izinkan Am buat perangai dahsyat dia. Am, tolong jaga air muka aku temanmu ini. Don’t create a stupid probs okay. Cepat-cepat dia pun ikut menonong keluar berdiri di sebelah Izham bila lelaki itu terpacak di depan Aqilah.

“Hai.” Sapa Izham ramah seraya menghulur tangan.

Muka Aqilah sedikit berubah. Dia hanya kaku di situ dengan kening bertaut. Biar betik mamat nih. Apehal nak salam-salam sesama bukan muhrim?

”Oit!” Bahunya dilanggar dengan bahu Izham. Amar mendekatkan bibir ditelinga lelaki itu. ”Sejak bila kau dah lupa pasal agama ni? Let me remind you. C’mon my beloved buddy... jangan buat hal! Nak aku melutut ke?” Perlahan suara dikeluarkan. Amar dah rasa panas. Peluh pun dah mula keluar di dahi.

Izham kupas senyuman nakal. Hahaha! Cuak...”Rilex ar bai. Asal gelabah sangat ni?” Muka Aqilah kembali dipandang. ”Sorry... I’m kidding you lorh. ” Tangan ditarik semula. ”Nak test jek tadi tuh. Chill ar awak. Chill... Jangan gelabah macam member saya ni.” Selorohnya lalu ketawa. Tangan dipanjang memeluk bahu Amar yang dah pucat seribu.

Thank god. Nafas dihela.Alhamdulillah... Pheuwww~~ Saja nak buat gimik rupanya budak Izham ni. Nasib baik... Mata berlari pada sepasang mata bulat yang hanya memandang ke bawah. ”Sorry ye. Dia memang macam ni. Senget lain macam sikit.” Katanya lembut. Pandangan menikam Izham dibuat tak endah.

Oow... Aku senget ye? Tape-tape... Tunggu la kau kejap lagi.

So, lunch... jom?” Perlahan ajakan Amar itu. Tangan merayap ke atas kepala. Tergaru-garu. Mula la ni nak malu-malu bapak kucing. Asal la aku jadi lemah bila berdepan dengan dia? Hadoii...

Izham yang perasan tentang telatah Amar terus tersengih-sengih. Tu dia... Dia dah mula dah. Jangan sampai kau hayun-hayun kaki kat sini sudah la Amar. Kang aku tak ngaku sahabat kot. Ngeee...

Lunch kat mana? Kalau boleh dekat-dekat sini je la ye. Kejap lagi saya kena jumpa ibu student. Ada hal yang nak dibincangkan.” Beritahu Aqilah dengan penuh kelembutan. Jam tangan Polo yang terletak elok di pergelangan tangan dikerling sekilas. Asal la tetiba jek mamat ni nak ajak aku lunch pulak? Tengok... tak pasal-pasal aku kena cancel date dengan Lissa. Ni mau berdarah jugak lah telinga aku dengar dia membebel balik rumah karang. Lima hari empat malam belum tentu habis lagi peluru dia tembak aku. Adeh~~

”Lorh... baru je cadang nak bawak awak lunch kat atas Eiffel Tower. Baru lah romantik banyak. Cancel kan aje lah tak boleh ke? Bukan senang nak lunch dengan cucu Haji Rahim tau.” Tanpa diundang Izham mencelah dengan seraya buat muka comel.

Haishy! Aku boleh out of control kalau dengan tenuk sorang ni. Buat lawak apekebendanya? Kalau kelakar boleh la aku gelak. Ini aku rasa macam nak hentak kepala si Izham ni dengan kepala treler. Huh!

Ceits. Bajet kalau kau cucu Haji Rahim tu aku kisah ke? Macam aku hairan sangat hah? Tak ada maknanya aku nak kisah.

”Shall we go?” Selit Amar bila sepi dah menjengah lima tujuh saat.

Aqilah menjawab dengan anggukan. Dia bergerak berkira ingin membuka pintu kereta.

”Kejap!” Laju Izham menegah. Lengan Amar yang dah menuju ke tempat driver ditarik lalu ditolak ke arah Aqilah. ”Open the door for her, gentleman.”

”Eh, no need.” Cepat-cepat Aqilah menghalang. ”Saya boleh buka sendiri. It’s okay. Thanks.” Macam aku sangat jek sampai nak orang tolong bukakan pintu. Terima kasih saja lah eh. Tanpa membuang masa pintu belakang dibuka. Aqilah melolos masuk ke dalam.

”Apa? Aku ada buat salah ke?” Dengan muka yang langsung tak rasa bersalah Izham menyoal bila Amar menghadiahkannya renungan membunuh.

”Kalau ikutkan hati aku...”

”Kau nak campak aku pergi Labuan?” Tingkah Izham dengan selamba badak.

More than that aku mampu buat!” Keras suara lelaki itu. “I’m warning you. Behave!” Sempat dia berpesan dengan jegilan luas pada Izham sebelum masuk ke dalam kereta.

“Ceits. Bajet aku takut!”

***

“HAHAHA!” Bergegar Restoran Cinta Sayang dengan gelak ketawa Izham. Aqilah pun apa kurangnya. Sakan jugak dia ketawa. Tapi belum sampai tahap berdekah-dekah lagi lah. Merah muka menahan tawa dengan sejarah hidup Amar yang dibongkar oleh sahabat sendiri.

Amar? Kulit sawo matang pun mampu blush bila amarah dah bergabung dengan malu. Bengangnya pada Izham jangan cakap lah. Boleh pulak bahan aku depan Aqilah? Dah tu punya la kencang dia bercerita kisah zaman sebelum aku mumaiyiz lagi kat gadis ni. Memang nak kena backleg dengan aku betul budak sekor ni. Gggrrrrrhhh!!!

”Haa... ada lagi satu cerita.” Muka Izham bersinar-sinar dengan pancaran cahaya yang datang entah dari mana.

”Am... sudah-sudah lah tu. Kau tak penat ke? Dah banyak sangat kau bercerita.” Amar makin tak keruan bila Izham langsung tak menunjukkan yang dia bakal menamatkan kisah zaman kanak-kanan mereka. Rasa macam nak blah pun ada ni.

”Alaa... Rilex ar. Aku nak story lagi satu je.” Nescafe ais disedut dengan rakus. “Dulu masa darjah dua kot yang seluar…”

“Stop it!” Laju Tangan Amar melekat kuat di bibir Izham. ”Am, please don’t.” Lebih cepat dari kilat dia menggeleng.

“Apa? Cerita la. Saya nak dengar. Tak apa la Amar. Best jugak saya dengar kisah kanak- awak berdua.” Terhibur sungguh dia bila melepak dengan Amar dan Izham. Ternyata Izham seorang yang peramah, gila-gila, cakap main bedal jek. Bila bersama Izham membuatkan Aqilah terkenang arwah abangnya Hafiz. Perangai mereka hampir sama. Itu yang membuatkan Aqilah mudah mesra dengan Izham.

“Kau cerita Izham, aku blah!” Kata Amar seraya berdiri. Kali ini Amar betul-betul serious. Muka nampak bengis lain macam.

”Okey. Bubye... Karang aku hantar Aqilah balik tabika ye. Kau jangan risau. She’ll safe with me.” Tenang Izham berkata. Geli right atrium aku bila kau gertak nak blah Amar. Bajet macam berani jek tinggalkan buah hati kat sini. Heh!

Tersentap sekejap dengan ketenangan yang diterima. Ewah tenuk ni... Sengaja nak menduga kemachoan aku. Hailah! Perlahan-lahan Amar merapatkan punggung dikerusi. Dagu ditongkat pada tangan. Muka sangat nampak tak puas hati.

”Okey, cepat story.”

Ey eh budak ni. Suka saja bila Am bahan aku. Desis hatinya bila Aqilah tersenyum senang.

”Dulu...”

Aku. Sangat. Benci! Laju kedua-dua telinga ditutup. Tak sanggup nak mendengar history sendiri.

Izham masih kencang meneruskan cerita tanpa mempedulikan Amar disebelah. ”Pernah dulu masa darjah dua. Si Amar ni cirit-birit. Dia pergi toilet sorang-sorang. Dekat dua jam jugak la dia tak masuk kelas. Saya pelik then saya pergi toilet jenguk dia. Risau jugak kalau-kalau something yang buruk jadi. Awak tau...”

”Am...” Selit Amar dengan muka yang dah disembam pada meja. Sungguh dia berharap supaya izham tidak meneruskan cerita.

”Nak tau.” suara lembut Aqilah mencelah.

”Hailah~~” Amar makin tertekan. Sibuk je dia nak tau. Apehal?

”Sampai je kat depan pintu toilet, ada la dengar suara budak menangis.”

”Amar?”

Izham tersengih lebar dengan tekaan Aqilah. Tiga saat kemudian dia mengangguk.

”Sebab?” Suka saja aku kalau dapat bahan cucu Haji Rahim ni. Hahaha...

”Seluar dia kena rembat. And...”

”Am please...” Sekali lagi Amar mencuba nasib.

“Siapa curi?”

“Musuh kitorang zaman sekolah dulu.” Balas Izham seraya meneguk minumannya.

”Musuh? Korang ada musuh ke?” Soal Aqilah berminat ingin tahu.

Ada. Diorang jealous dengan kekayaan dan kekacakan si Amar ni.”

Erk!? Aqilah telan liur. Kacak ke dia? Heh! ”Then jumpa tak seluar tu?”

Geleng. “Sampai sekarang tak jumpa.”

”Dah tu takkan sampai balik Amar lepak toilet?”

”Tak.” Sengihan jahat mula menampakkan diri. ”Awak teka dia pakai apa sepanjang kelas hari tu.”

”Bukan pakai. Tapi dipaksa pakai okey!.” Sampuk Amar tetiba. Perkataan ’dipaksa’ ditekan kuat. Benci sungguh bila aku terkenangkan the bad day. Very bad!

”Track suit?”

”Nope.”

”Awak carikan dia seluar sekolah yang lain?”

”Tak.”

”Dah tu?”

”Kain pelikat.”

”Okey la tu. Asalkan ada benda yang boleh digunakan untuk tutup apa yang patut.”

”Memang la okey. Tapi cuba awak bayangkan kalau pakai baju sekolah siap dengan necktie then kasut sekolah pun tersarung kemas pastu kaki balut dengan kain pelikat. Tak pelik ke? Sumpah! Gaya lebih dahsyat dari segala Wak Korjo. Hampir separuh hari la jugak dia macam tu. Gaya macam budak baru bersunat pun ada.”

”Iye?” Dan ketawa kedengaran kembali. ”Serious memang buruk!”

”Buka serious tapi sumpah! Sumpah dia memang nampak buruk hari tu. Tapi nasib baiklah fikir kawan kan. So... saya temankan lah dia kat kelas. Nak keluar rehat pun tak berani. Takut orang gelak.” Sambung Izham lagi sebelum menghembur tawa kuat.

”Asal tak call atuk mintak hantarkan seluar lain?”

”Saya lebih rela pakai lebih dahsyat macam Wak Korjo tu dari call atuk.”

”Sebab?” Lembut Aqilah menyoal.

Alahai~~ Hati Amar berdesis sendiri. Pandangan Aqilah berbalas. ”Tak pasal-pasal sekolah tu jadi tunggang langgang.”

”Eh takkan atuk sanggup nak saman kot?” Kening hampir bertaut. Haji Rahim yang dikenali sangat baik hati. Macam tak percaya jek.

”Kalau dengan Haji Rahim... segalanya mungkin. Nak-nak lagi cucu kesayangan kan...” Tambah Izham. Siku Amar dikuis.

”Oow... Patut la.” Aqilah tayang lesung pipit dikedua-dua pipi.

”Awak nak dengar cerita lagi tak?”

”Hah sudah!” Kali kedua Amar berdiri. Lagi lama kat sini lagi banyak rahsia aku terbongkar. Si Izham ni memang mulut becok. ”Balik jom? Tadi awak cakap kena jumpa ibu your student kan?”

”Aah la. Saya dah lambat ni.” Aqilah mulai cemas. Cepat-cepat dia berdiri. “Jom-jom.” Handbag digantung pada bahu.

“Tunggu kejap. Saya pergi bayar.”

***

THANKS for a nice lunch.” Ucap gadis itu sebaik saja melangkah keluah dari kereta dan berdiri di sebelah Amar.

“You’re welcome.”

Kepala disenget sedikit memandang Izham. ”Izham... nice to meet you.”

“Dah tau. Sesiapa yang jumpa saya mesti cakap macam tu.” Kembang kempis hidung Izham tahan megah. ”Nice to meet you too.”

“Saya masuk dulu. Assalamualaikum.” Sopan gadis itu menutur sebelum berlalu.

”Asal kau jadi mast kat sini?” Soal Izham pada Amar yang leka merenung Aqilah.

”Huh!?” Tersentak sekejap dengan sergahan teman di sebelah.

”Weyh! Go and invite her for next date.”

Pardon!?”

“Tipu la kalau kau tak dengar.”

Diam lima saat. “Ada aku cakap nak keluar date dengan dia lagi?” Debar di dada cuba ditutup.

”Hallah! Sudah laaaaaaaa.... Kau sembunyi la sedahsyat mungkin. Kau putar la serabut mana pun. Aku still boleh nampak la weyh! Kau dah tangkap cintan Amar. Ngaku je la.” Ujar Izham sambil mencebik panjang.

”Am, tolong?” Kereta direverse laju. Seklias Izham dikerling.

“Tolong apa? Kasi tau dia yang kau falling for her?”

Nope.”

”Dah tu?”

”Tolong tidur bai. Aku dah tak larat nak dengar suara kau lagi. Tolonglah.”

“Cehh!”
*************************************************************************************
p/s :- salam.. here new n3.. sory3 lmbt posting... ada 4 5 hal yg mghalang... thnks 4 ur waiting... hepy reading... :)

15 comments:

  1. hoohhooh...
    lawak giler r crta ni...
    blh lak mcm 2...
    pe pun best bila amar suke qilah..

    ReplyDelete
  2. hahaa..
    lawak2..
    *zatie bce ending je dlu nieh..da kene tdo..sok zatie bce full..
    wakakkaaak..

    ReplyDelete
  3. huhu..suka..best..
    comel la am tu..
    xpe2..x kesah la lmbt pn..best..
    sakit pipi asek senyum..
    nk ketawa dh mlm buta...huhu..
    hilang ngantok ngadap buku..

    thanks 4 da n3
    keep it up..
    -hilma-

    ReplyDelete
  4. yyeeaahhh..
    best2...plis sambg lagik..
    klaka lah...

    ReplyDelete
  5. hahaha..
    am sgt xbley blah..
    dgr kisah deorg bdua pn dh epy..
    byk kn lgi scene sal deorg pn ok gk..hehehe...

    ReplyDelete
  6. hehehe...
    amar mesti sgt cute pakai kain pelikat kn...

    izham yg sgt byk bercerita...

    best2...

    ReplyDelete
  7. hikhik....pat gak jdik org 1st comment...
    besh3....
    syambung pat3 ea cik violet..
    suke amar....
    comel jew...

    ReplyDelete
  8. tersenyum, sorang 2 bila baca n3 kali ne..best ler... lawak...hakhakahak.....

    ReplyDelete
  9. hai dah lamer x layan c amar nie
    makain menarik lah cerita nie
    malu2 moiw2 lak c amar nie ek
    bke nak kawin ni
    ]

    ReplyDelete
  10. hai dah lamer x layan c amar nie
    makain menarik lah cerita nie
    malu2 moiw2 lak c amar nie ek
    bke nak kawin ni
    ]jzxc

    ReplyDelete
  11. best..
    klakar la amar..
    sambung lagi..

    ReplyDelete
  12. adui pecah prut ktawa bce cter ni...klakar sgt..tp ske ngt amar n qilah...hu3 best2..cpt smbng ye...

    ReplyDelete
  13. hai kak zarith...
    he3...
    pengomen terbaru disini...
    ekeke..
    ska ar cter ni...
    sgt sweet n comei..
    rasa macam dalam cter ni plak~gatai!!!
    he3...
    sambg ag kak!!!!

    ReplyDelete

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta