Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Thursday, December 24, 2009

Bila Amar Dah Suka Dia 10

JARI-jemari bergerak kasar di atas keyboard. Lissa muka bengang. Sesekali lelaki yang duduk bertentangan dengan dia dijeling tajam. Dia merengus kasar. Semakin laju punat-punat yang berbaris di keyboard ditekan.


”Buat kerja kalau tak ikhlas tak ada guna.”


Suara yang berbaur sindiran itu menerjah telinga. Bibir bawah diketap kuat. Hotak kau! Ini semua sebab kau lah aku tak dapat pergi majlis akad nikah bestfriend sendiri. Gila ke apa suruh aku buat kerja malam-malam macam ni? Kau yang salah, aku pulak yang tanggung! Kedua-dua tangan digenggam. Ada jugak rasa nak campak bos sendiri terjun KLCC. Urghh!!!


“Lissa.” Panggil Azmi bila Lissa tidak menunjukkan sebarang respon. Hatinya berbunga ceria bila muka Lissa makin cemberut. Dah macam muka kucing Parsi tercekik ikan buntal pun ada.


Lissa masih meneruskan kerja. Kehadiran Azmi diabaikan. Anggap saja dia invisible Lissa kalau kau tanak sakit jiwa macam dia! Lissa yang tengah kalut-kalut nak bertolak ke Kuantan petang tadi untuk menghadiri majlis akad nikah Aqilah tetiba mendapat satu panggilan. Semua fail bajet pelaburan syarikat beberapa bulan lepas sudah hilang. Folder yang tersimpan di dalam sistem pun lesap.Tanpa sebarang perasaan belas kasihan, lelaki itu memaksa Lissa pergi ke pejabat untuk mencetak fail yang baru. Bayangkanlah! Aku yang excited nak pergi Kuantan, boleh pulak dia paksa aku berteleku kat depan laptop siapkan kerja yang dah pernah aku siapkan sebelum ini. Bukan sekali dua dia buat macam ni. Dah berkali-kali.Tak ke dia sakit jiwa!?


Azmi bosan. Nafas dihela kasar. ”I’m talking to you, Lissa!” Bilik yang asalnya sunyi diisi dengan satu tengkingan.


So, apa problem? Nak cakap, cakap je lah. Ada saya halang bos bercakap?” Balas gadis itu tanpa mengangkat wajah dari skrin laptop. Deruan nafas kasar Azmi dapat didengar. Dia mencebik. Kau ingat kau sorang ada hati? Ada perasaan?


Tersentap dua saat dengan respon yang diterima. Azmi telan liur dua kali. Perempuan ni memang suka menjawab! Ada saja kata-kata aku yang nak dibalas. Kehadiran Lissa hampir lima bulan yang lepas sebagai akauntan syarikat telah menjadi anak emas bapanya, Datuk Yusof betul-betul membuatkan Azmi tidak senang duduk. Mana taknya, sejak kehadiran Lissa, Datuk Yusof lebih banyak mendengar nasihat Lissa mengenai hal yang berkaitan dengan syarikat dari anaknya sendiri. Semua cadangan Azmi ditolak mentah-mentah. Cadangan Lissa jugak yang diterima sebulat suara. Semua warga syarikat itu menyenangi Lissa kecuali dia. Senyuman sinis tersungging. Semua orang puji kau ye? Sekarang rasa la apa ang patut kau rasa! Aku nak tengok samada kau layak dipuji atau tidak. Heh!


Lima belas minit kemudian, Lissa sudah berjaya menyiapkan kerja yang disuruh. Muka yang cemberut sakan tadi bertukar ceria. It’s okey la kalau aku tak sempat nak hadiri majlis akad nikah. Asalkan aku sempat hadir kenduri esok. Harap sangat yang Qilah tak merajuk dengan aku. ”Done.” Katanya sepatah seraya berdiri. Badan dipusing ke kanan dan kiri. Cuba menghilang rasa sengal pada pinggang.


Terjungkit tinggi kening Azmi bila telinga menangkap perkataan ’done’ yang terbit dari bibir gadis itu. ”Dah siap!?” Soalnya dengan muka tak percaya. Gila! Dia ni manusia ke apa? Kerja yang berlambak macam tu boleh disiapkan dalam masa dua jam? Banyak fail tuh. Muka Lissa dipandang dengan biji mata yang hampir tersembul. Layak ke dia dipuji?


Laju Lissa mengangguk. Dalam hati dah berdekah-dekah ketawa bila melihat muka tercengang Azmi itu. Baru kau tau siapa Lissa Suraya?


Azmi makin tak senang duduk. Sel-sel otak ligat bekerja mencari idea untuk terus kenakan Lissa. Senyuman jahat tersimpul megah dalam masa dua saat. ”Jangan lupa siapkan bajet projek baru company untuk next year. Saya nak benda tu ada atas meja saya sebelum pukul tujuh pagi esok. Is it clear?”


Lissa tayang anak tekak. Nafas hampir nak putus. Mata dikelip berkali-kali. Tiba giliran dia pula pamer muka tak percaya. ”Gila!” Selamba sepatah perkataan itu terlontar keluar.


What?” Tersentak lelaki itu dengan pujian yang diterima.


“Are you crazy?”


“Huh!?”


Jam Rolex dikerling satu saat. “Sekarang dah pukul sepuluh malam. Saya tegaskan! Sepuluh malam! Bukan sepuluh pagi.” Tekan Lissa dengan suara mendatar.


So, what’s the problem? Saya boleh temankan awak kat sini.” Azmi masih lagi dengan gaya tak berkeperimanusiaannya. Gaya yang boleh buat Lissa tak teragak-agak untuk kerat tubuhnya lapan belas kali.


Nafas disedut selembut mungkin. Lissa kawal bengang yang dah mula merebak ke tahap infiniti. ”The problem is... tonight!”


What’s wrong with tonight?”


Urghh! “My bestfriend’s wedding.”


Yeah… then?”


Ya Allah! “Kan saya dah minta cuti seminggu starting today. Bos tak ingat ke? Bos jugak yang luluskan cuti saya. Dua minggu lepas.”


Dahi dikerut-kerut. Azmi buat muka orang tengah berfikir. ”Owh... Yeah, memang saya dah luluskan cuti awak. Tapi sekarang kerja awak belum settle. So, cuti awak terpaksa dibatalkan. And I feel sorry about that.” Ucap lelaki itu dengan muka innocent. Sengaja dia menduga kesabaran akauntan kesayangan ramai itu. Atau lebih tepat lagi dia gemar melihat muka Lissa berkerut seribu ketika gadis itu sedang marah.


”You can’t do this to me!”


“Oh yeah?”


“Kawan baik saya nikah malam ni.”


”And...”


”Esok kenduri kahwin dia.”


”Then?”


”Saya kena pergi majlis tu.”


“Bukan awak yang nak kahwin.”


She is my bestfriend.”


So?”


As her friend, saya sepatutnya ada dengan dia.”


”Dia kan ada family. Lagipun...”


”Kau dah melampau!” Herdikan Lissa bersama hempasan fail pada meja berjaya membuatkan Azmi tersentap lima saat. Terkebil-kebil lelaki itu merenung muka merah padam insan yang bertentangan dengannya. ”Kau ingat aku pekerja, kau boleh buat apa yang kau suka!?”


Calm down... calm...” Kecut right atrium Azmi bila Lissa dah bertukar jadi pontianak kebuluran.


”Kawan aku kahwin! Aku sepatutnya sekarang ni dah ada dengan dia. Disebabkan sikap kau yang tak berkeperimanusiaan, aku tak dapat bersama dengan Qilah masa majlis malam ni. Kau memang kejam kan!? Kau sengaja nak menduga kesabaran aku! Sejak aku masuk sini sampai sekarang, kau selalu cari pasal dengan aku! Apa yang kau tak puas hati dengan aku hah!? Aku ada kacau kau ke?” Bertubi-tubi Lissa melepaskan tembakan. Belon kesabarannya sudah pecah. Sudah sampai tahap yang tak boleh dikawal. Perbuatan Azmi kali ini betul-betul melampau. ”No feeling! Jiwa kebal! Hati lembu!”


”Awak... Awak sedar, awak... tengah bercakap dengan siapa?” Teragak-agak lelaki itu melontarkan pertanyaan bila dilihatnya Lissa sudah naik gila. Fuh! Boleh tahan jugak perempuan ni. Tak sangka selembut-lembut dia, ada jugak gunung berapi dalam badan.


”Tau!” Jawab Lissa dengan yakin sekali. ”Dengan CEO syarikat tempat saya bekerja. CEO yang berhati lembu! Asal? Awak nak pecat saya? Pecat ar! Pecat!”


Tangan dibawa ke belakang leher. Azmi terkulat-kulat. ”Tak ada pulak saya cakap nak pecat awak.” Sungguh! This girl sangat tak boleh dibuat main. Azmi, tahniah! Kau dah berjaya created masalah.


Fuh! Alhamdulillah. Mendengar ayat itu membuatkan Lissa berasa lega. Gila kau Lissa! Kalau kena pecat mana kau nak cari kerja? Dalam bengang yang membuak-buak masih terselit rasa risau kalau-kalau disebabkan sikap hilang kawalannya itu akan menyebabkan dia hilang pekerjaan. Handbag yang tersangkut di belakang kerusi dicapai dengan kasar. Kaki diatur ke arah pintu. ”I’m sorry. Gotta go.” Ujarnya sebelum berlalu meninggalkan Azmi yang masih terkedu di tempatnya.


Okey... You may go.”Balas Azmi separa dengar walaupun bayang Lissa sudah hilang dari pandangan. Pheuw!!!


***


“LISSA…” Lembut Aqilah memanggil sahabat yang berada dihujung talian. Tangisan gadis itu semakin menjadi-jadi. Aqilah tenggelam idea. Tak tau nak guna cara apa lagi untuk menenangkan temannya itu. Kepala yang tidak gatal digaru-garu. Lissa dah mula buat drama la pulak. Adeh... ”Weyh, rilex ar. It’s okey. Kau tak dapat hadir malam ni tak apa. Janji esok kau mesti ada. Kau dah janji nak jadi pengapit aku kan?”


”A...aku... min...mintak sorry...” Tersedu-sedu suara Lissa. Air mata yang berjurai di pipi diseka dengan belakang tangan. Rasa bersalah ya amat sangat terhadap Lissa menyesak dada. Kalau bukan kerana manusia yang berhati lembu itu, sekarang dia dah ada di rumah Lissa. Dah sibuk menguruskan hal untuk kenduri esok.


”Tak apa la... Majlis malam ni berjalan lancar. Alhamdulllah. Kau jangan risau. Yang penting kau selamat sampai sini. Bila kau nak bertolak ni?”


Air mata diseka lagi. ”Sekarang.”


”Okey. Drive carefully. Papehal call aku okey?”


Angguk dua kali. “Hmm.”


“Dah la tu. Aku kena letak phone dah ni. Mak Long nak pakaikan aku inai.”


”Okey. Doakan aku selamat sampai.”


”InsyaAllah kau selamat. Gotta go


Senyum segaris. ”Qilah wait!”


”Apa lagi?”


”Selamat pengantin baru and... congrates.”


Wajah Aqilah bertukar mendung. Nafas ditarik panjang. ”Thanks buddy.”


“Aqilah!”


“Ye Mak Teh!” Sahut Aqilah agak kuat. W595 diletak kembali di atas katil sebelum dia berlalu mendapatkan Mak Long Esah dibilik sebelah.


“Mak Teh rasa macam nak je ikat kamu diam-diam. Sejak tadi kamu langsung tak lekat kat sini. Hilang merata tempat. Kalau macam ni la... masa bila tangan kamu nak berinai.” Mak Teh Esah kakak kepada ibu Aqilah kalau dah mula membebel... semua orang jadi pening.


Aqilah hanya mampu tersengih. Better diam dari menjawab. Karang, sampai ke pagi kau kena paksa dengar tazkirah free. Mak Teh yang dah bersedia dengan semangkuk inai dihampiri. ”Sorry mak teh.” Pintanya sambil sengih-sengih.


”Sorry...sorry... Tu je yang kamu tau cakap.” Tangan kanan anak sedaranya itu dicapai. Hujung jari jemari Aqilah dibasahkan dengan air.


”Kenapa hujung jari kena basahkan mak teh?”


”Senang sikit nak lekatkan inai kat jari.” Jawab wanita separuh abad itu. Secubit inai diletak pada hujung jari telunjuk sebelum inai tersebut ditekan-tekan menutupi seluruh hujung jari.


“Kalau kahwin memang wajib pakai inai ke mak teh?”


”Tak wajib. Tapi kita kan orang melayu, kena lah ikut adat. Baru pengantin nampak berseri.”


”Oow...” Terangguk-angguk dengan jawapan yang diterima. ”Mak teh ke yang giling inai ni?”


”A’ah. Inai ni arwah nenek yang tanam tau. Kat kampung ni, kalau ada kenduri kahwin, pokok inai arwah nenek yang jadi tumpuan sebab warna inai dia cantik. Pakai sekejap pun dah terang.” Tempekan inai di jari telunjuk dibetulkan. Kotoran sisa inai yang melekat dibersih dengan berhati-hati.


”Patutlah setiap kali Qilah balik sini, daun pokok inai nenek tak pernah bertambah. Rupanya selalu kena tebas je.”


”Tau pun. Eh, mana suami kamu?”


Gulp! Dua kali air liur ditelan bila mak teh membangkitkan soal suami. ”Entah.” Ujarnya sambil menjungkit bahu.


”Entah?” Terbuntang mata wanita itu dengan jawapan si anak sedara. ”Suami kat mana pun kamu tak tahu?”


Lambat-lambat dia menggeleng. Betul Qilah tak tau dia kat mana. Sejak majlis akad nikah lepas maghrib tadi, masing-masing bawa diri. Aqilah naik ke tingkat atas. Amar pulak entah ke ke mana. Yang pasti dia masih berada di rumah ini. ”Mungkin dia tolong buat kerja kat bawah kot.”


”Dia dah mandi? Dah makan?” Soal Mak teh lagi.


Adeh... Qilah, apa kau nak jawab ni? Karang tak pasal-pasal kau kena ceramah lagi. ”Ibu dah bagi dia makan kot.”


”Ish kamu ni!”


Kan dah cakap. Bibir bawah digigit. ”Dia dah besar la mak teh. Pandailah dia jaga diri.”


”Banyak lah kamu!” Volume Mak teh semakin meninggi. ”Kamu sebagai isteri sepatutnya layan suami dengan baik. Ini tak... boleh pulak abaikan suami macam tu? Berdosa besar kamu tau?” Bebel wanita itu lagi sambil menggeleng kesal.


”Ala mak teh... Kejap lagi dia naik atas la tu. Dia tengah sibuk buat kerja kat bawah. Lagipun ramaikan orang kat bawah. Mesti sekarang ni dia tengah berbual dengan diorang. Biarlah dia berkenalan dengan keluarga kita.”


”Dia... dia!” Mak teh nampak makin tak puas hati. ”Elok ke guna bahasa tu bila bercakap pasal suami? Cuba sebut nama. Dia ada nama kan?”


Aqilah tersentak dengan teguran mak teh. Kena lagi kau Qilah. ”Qilah mintak maaf. Tersalah gelaran.”


”Ini lah budak zaman sekarang. Dah tak ada budi bahasa lagi dah. Cakap main bedal je. Haih...” Keluh wanita itu lagi. ”Cepat panggil Amar datang ke sini. Mak teh nak pakaikan dia inai.”


”Huh!?” Aqilah tayang anak tekak. Panggil dia datang sini!?


”Apa yang kamu terkejut sangat ni?”


”Heee....” Sengih lebar. ”Tak ada pape mak teh.” Cepat-cepat riak terkejut dilesapkan. ”Apa kata mak teh habiskan dulu pakai inai kat kat semua jari Qilah. Jari-jari kaki pun belum lagi ni. Lepas tu barulah panggil Amar naik atas.”


”Kenapa pulak? Sambil-sambil mak teh pakaikan kamu inai, boleh lah mak teh berkenalan dengan keluarga baru kita tu. Lagipun, mak teh belum sempat nak berbual panjang dengan Amar. Cepatlah panggil suami kamu.”


”Kejap lagi tak boleh ke mak teh?”


Pegangan jari terlerai. Muka Aqilah direnung tajam.“Ni kenapa ni? Nak panggil suami sendiri pun susah!”


Gullp!

*************************************************************************************

P/S :- Salam... hye... sory lg2 lmbat post new n3... abes jek bz dgn exam... bz dgn bnda laen2 lak... bru ari ni smpat sentuh lappy... rndu oow... heee... hepy reading... :)


8 comments:

  1. kak zarithhhhhhhhhhhhhhh!!~
    hehehehe,,lme nye xkomen2 kat cniey..hahah....
    qilah,suke name tuh...
    mana ammar g??
    melarikan diri hape..haha
    bile la dyorg ni nk bebaek..huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. hailohhhh.
    qila malu ngan amar la tu.

    ReplyDelete
  3. hohohoh...
    udah kawen...
    nk tau live after kawen plak...
    hehehe..

    ReplyDelete
  4. heh..hamekk ko azmi..
    men2 agy ngn lissa...
    paham la sket kan..member kamceng kawen,,mesty nk ade by side..
    haha...

    qilah malu2 yee..
    smbung2..

    ReplyDelete
  5. waaahhh..
    dh lame tak bace bile amar dh suke die.
    best sgt bile tgk ader n3 br
    tak saba nk bacer life diorang after married..hehe..

    ReplyDelete
  6. hehehe.. da kawen pun.. pe la yg akan jadi pas ni.. :D
    cpt2 sambung!!

    ReplyDelete
  7. ni aku dpt teka..
    mesti azmi tu nk dkt lissa lame2 ni...
    qilah malu nmpk...

    ReplyDelete
  8. hahaha!
    padan muka Azmi..
    byk sgt cekadaknye..
    sekali Lissa mengamuk..
    hehh..

    ReplyDelete

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta