Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Tuesday, May 26, 2009

Cerpen :- My Boy From London

“WHAT!?? Hahaha… So funny, dad. Hahaha…” Ajwad menghemburkan tawa yang sangat bahagia bila mendengar suatu kenyataan yang dianggap gurauan dari bibir bapanya Encik Zulhairi.


“I’m serious son.” Pandangan yang tajam tanpa secalit kuman senyuman dihala pada anak lelaki tunggalnya itu.


“Kidding, right?” Ajwad dah mula rasa tak sedap hati.


“Saturday next week, daddy will send you to go back to Malaysia and stay for a months with my old bestfriend , Paklang Azam.”


“Dad?” Ajwad jelas tersentak dengan keputusan bapanya. “But why?”


“This is your penalty.”


“Penalty?”


“Yeah. Because last night.”


Ajwad kerut dahi. “But dad, that’s not my fault. It just…”


“I don’t care.” Potong Encik Zulhairi. “Many times daddy pesan jangan bergaul dengan budak-budak tu but Ajwad degil. Haa…about last night. Nasib baik you all tak langgar orang. Dalam keadaan mabuk pulak tuh…”


“I’m not drink, dad. And I never touch it. You know that, right?It was John’s fault.” Terang Ajwad bersungguh-sungguh.


“Daddy tak peduli. Ajwad degil. Dah banyak perkara tak elok Ajwad dah buat. Melepak dengan budak-budak yang tak bermoral. Dah tu balik rumah lewat malam. Langsung tak jenguk ofis. Malas bekerja. Dulu Ajwad janji dengan daddy bila habis study nak tolong daddy kat ofis. Takde pun. Sedar tak yang umur Ajwad dah 26 taun? Perangai still tak berubah. Daddy tak kira. You have to go back to Malaysia.”


“How about our company?”


“No problem. Selama ni pun Ajwad tak pernah datang kerja pun kan?”


“No daddy. I don’t want to leave mummy and daddy.”Bangkang Ajwal lagi.


“Don’t worry about us, son. Pandai la kitorang jaga diri. It’s okay.”


“No! It’s not okay. Come on daddy… You can’t do this to me.” Ajwad bangun mendapatkan Encik Zulhairi yang sedang berdiri di tengah-tengah ruang tamu. “Mummy, please help me. Do something.” Kepala ditoleh ke arah ibunya yang setia mendiamkan diri di atas sofa. Puan Aisyah sudah pun mengalirkan air mata.


“Sorry, dear. This time, mummy can’t help you. Papa dah kasi amaran.” Air mata dikesat. Tak sanggup nak berpisah dengan anak kesayangan.


“Daddy, please…”


“Muktamad!”


“Daddy…”


“Zulfikarzzaki Ajwad!”

***

“AJWAD!”


“Huh?” Ajwad terjaga dari tidur bila disergah oleh Azam. Pagi tadi sebaik dia sampai di KLIA Encik Azam sudah menunggu ketibaannya. Perjalanan ke kampung Encik Azam sangatlah lama membuatkan dia terlena. Sedar-sedar je dah sampai.


Lelaki yang berumur lewat 50-an itu tersenyum manis. “Kita dah sampai rumah paklang. Mari turun.”


“Dah sampai?” Kedua-dua mata digosok. Pandangan dilempar ke sekeliling. “Hah? Is this zoo?” Biji mata hampir terkeluar sebaik saja wajah ayam, itik, kambing, lembu, kerbau, burung, kucing dan arnab yang berada disekeliling halaman rumah Encik Azam dipandang. Oh my god! Daddy, mummy… I want to go back to London!


Encik Azam ketawa. “Ni rumah paklang la. Not zoo. Come. Welcome to my house.”


Ajwad masih setia ditempatnya. Langsung tak bergerak. Kakinya rasa teramatlah berat nak turun dari kereta.


“Ajwad.”


“Paklang go in first. Ajwad want to look around.” Nasib baiklah Encik Azam merupakan guru sekolah. Kalau tidak mau ternganga orang tua tu nak faham bahasa Ajwad.


“Okay. Paklang bawak beg Ajwad masuk ke dalam ye.”


“Okay. Thanks paklang.” Ajwad mengangguk. Perlahan-lahan kaki dikeluarkan dari perut kereta. Mata meliar sekeliling. Riak jijik dipamerkan bila mata menangkap kelibat haiwan-haiwan peliharaan Encik Azam. “What’s that?” Matanya terpaku pada sejenis tumbuhan yang menghijau di belakang rumah. “Grassland?”


Pukkk! “Aoww…” Ajwad menggosok kepala yang terasa perit. Kulit pisang yang berada betul-betul dengan hujung kaki dipandang pelik.


“Hahaha…” Suara ketawa itu membuat Ajwad mendongak.


“Who are you?” Matanya tajam merenung seorang gadis yang sedang bertenggek di atas dahan pokok jambu batu.


Gadis itu masih ketawa. Dengan pantas dan tanpa perasaan takut dia melompat turun dari pokok jambu yang berketinggian lebih kurang 4 meter. Ajwad terpana melihat keberanian si gadis. Monkeygirl?


“Who are you?” Sekali lagi soalan yang sama dilontarkan sebaik saja gadis itu berdiri didepannya dengan sengihan lebar.


“Malaysian?” Soalan dibalas dengan soalan.


“Of course.”


“So, cakap bahasa melayu boleh?”


“Why? I don’t like to talk in Malay.” Ajwad peluk tubuh. Gile kerek muka.


“Hello, sir. Ini Malaysia okay. Not London. So, Malay language, please.”

Gadis bertocang satu itu ikut peluk tubuh.


Ajwad buat muka selamba. “Who are you?” Dah tiga kali soalan yang sama.


Si gadis masih peluk tubuh. Soalan Ajwad tidak dijawab. “Lalalalalalalala…” Mulutnya ringan mengalunkan lagu tanpa lirik.


Ajwad mendengus kasar. “Fine! Sape awak?”


Gadis itu senyum lebar. “Bagus. Pandai pun cakap melayu. Saya Mawar, anak paklang. Awak Zulfikarzzaki Ajwad kan?”


“What? Hahaha!!!” Ajwad ketawa kuat. Siap picit-picit perut lagi. “Mawar? Too classic. Hahaha!!!”


“Stop laughing!”


“Sorry but I can’t.” Ajwad sambung ketawa lagi. “Why not Orkid, Lily, Bunga Raya?”


Mawar merengus.“Actually, my name is Ain Mawardah okay.” Tegas Mawardah. Hatinya sakit bila melihat Ajwad ketawa macam orang lupa diri. Biasa ar tu. Mawar… Pe yang peliknya? Kau orang London, pe tau? Huh!


“Mawar! Ajwad! Mari masuk!” Suara ibu Mawardah, Puan Sakinah memanggil mereka.


“Ye ibu.” Sahut Mawar. Ajwad dijeling bengang. “Zulfikarzzaki Ajwad, ibu panggil masuk.”


“Just call me Ajwad.” Lelaki itu masih dengan sisa tawa.


“Taknak. Nak panggil nama penuh jugak.”


“You can’t.” Tawa dah mati bertukar serius.


“Boleh.”


“No, you can’t call me with that name.”


“Saya akan panggil awak dengan nama Zulfikarzzaki Ajwad.” Mawardah sengih nakal.


“No!”


“Ye!”


“No!”


“Jom masuk.” Malas nak layan Ajwad, Mawardah terus angkat kaki. “Actually, that’s not grassland. That’s padi.” Terangnya sambil memuncung mulut ke arah sawah padi di hadapan mereka.


“Pardon?”


“Padi. P.A.D. I.” Terang Mawar dengan mulut dibuka seluas-luasnya mengeja perkataan padi.


“Padi?”


“Adoi!” Mawardah tepuk dahi. “Rice lorh....”


“Oooww…” Bulat mulut Ajwad. Kepala pulak terangguk-angguk.


“Faham pun, Zulfikarzzaki Ajwad.”


“Just Ajwad!” Tegas Ajwad.


“Pape je la…”

***

“MAKLANG!” Panggil Ajwad dari bilik air.


“Ye!” Puan Sakinah yang tengah memasak menyahut.


“Where is water heater?”


“Bahasa Melayu Zulfikarzzaki Ajwad!” Sergah Mawardah yang sedang mencuci ayam.


“Huh! Pemanas air!” Balas Ajwad dengan nada bengang.


“Nak buat pe?” Soal Puan Sakinah.


“Nak mandi. Air mini kolam ni sejuk sangat.”


“Kolah la. Bukan mini kolam.” Sampuk Mawardah.


“Whatever.”


“Kejap. Maklang nak masak air. Rumah ni takde water heater bilik air.” Puan Sakinah sudah mencapai periuk besar lalu menuju ke sink.


“Takyah la, bu. Biar dia rasa suasana hidup kat kampung ni. Kalau tak, takde guna la Uncle Zul hantar dia tinggal dengan kita.” Halang Mawardah sambil tangan ligat mencuci isi ayam.


“Ajwad kan tak biasa. Kesian dia.”


“Tak biasa la yang kena biasakan.”


“Ikut kamu la Mawar.” Periuk tadi diletak kembali ditempatnya.


“Maklang!” Suara Ajwad kedengaran lagi.


“Air panas takde. Gas habis tak sempat nak masak air. Mandi je dengan air kolah tu.” Balas Mawardah.


“What?”


“Zulfikarzzaki Ajwad, awak mandi je la dengan air kolah tu. Bukan boleh mati pun.”


“You girl! Shut up!”


Mawardah sengih lebar. Padan muka kau. Kerek sangat.

***

“I want spoon.” Pinta Ajwad ketika mereka berada di meja makan.


“Ehem.” Mawardah jeling Ajwad sekilas.


“Sorry. Sudu.” Ajwad tayang muka bosan.


“Mawar, tolong amekkan Ajwad sudu.” Suruh Encik Azam.


“Makan dengan tangan je la.”


“Tak biasa. Tak pernah.” Balas Ajwad.


“So, biasakan. Pernahkan. Ke awak tak reti?” Mawardah angkat kening tiga kali.


“Reti la!” Ajwad mendengus kasar sambil tangan kanan dicelup di dalam mangkuk yang berisi air kosong. “Tengok ni.” Nasi dicubit.


“Haa… pandai pun.”


“Mesti la. Ajwad kan…” Kata Ajwad dengan nada bangga.


“Bagus.” Encik Azam tepuk bahu Ajwad.


“What is this?” Mata Ajwad terpaku pada tiga ekor pekasam ikan Sepat.


“Ehem.” Sela Mawardah.


“Hisyh! Ni apa?”


“Ikan pekasam.” Balas Puan Sakinah.


“Ikan pekasam?”


“Rasa la. Sedappp…” Ujar Encik Azam seraya mencubit isi ikan tersebut ke dalam pinggan Ajwad.


Ajwad cubit sedikit isi tersebut lalu diletak di hidung. “Yerkk! Taknak. Busuk.” Kritikan yang pedas sekali dia kasi.


“Busuk awak cakap?” Bengang Mawardah mendengar kritikan itu.


“Lauk lain? Ini apa?” Mawardah tidak diendahkan.


“Sambal belacan.” Jawab Encik Azam.


“Belacan? Tak pernah dengar.” Piring yang berisi sambal belacan dicapai lalu didekatkan dengan hidung. “Busuk!” Piring itu diletak kembali.


“Ajwad try makan kari ayam ni dulu. Sedap.” Puan Sakinah menghulurkan mangkuk yang berisi kari ayam.


“I don’t want. Western food takde ke? Pasta?” Ajwad pandang muka Puan Sakinah.


“Awak jangan nak ngada-ngada eh. Makan je la. Ni kampung. Bukan London!” Balas Mawardah dengan nada yang mendatar. Matanya dijegil.


“Tapi saya tak makan semua ni! Busuk!” Ajwad bersuara dengan nada yang sama.


“Ajwad! Tak baik menghina rezeki macam tu!” Ajwad tersentak bila Encik Azam bersuara kuat. Lelaki itu dah berubah riak. Riak marah.


“Abang…” Puan Sakinah tidak setuju dengan tindakan suaminya.


“Sorry. Paklang takde niat nak marah kamu. Tapi paklang tak boleh biarkan kamu hina rezeki, Ajwad.” Suara Encik Azam semakin mengendur.


“Huh!” Kerusi disorong dengan kasar.Ajwad bangun meninggalkan meja makan.

***

JAM dah menunjukkan pukul 1.00 pagi. Tubuh dipusing ke kiri dan ke kanan. Dah puas paksa mata tidur tapi tak lelap jugak. Mawardah pusing kiri. Ni semua sebab London boy tu. Kalau dia tak datang sini takde la aku nak seksa kepanasan macam ni. Kipas bilik aku kena pindah masuk bilik dia. Melampau betul. Dah ada satu kipas siling kat bilik tu tapi ngada-ngada jugak nak topup lagi satu. Panas lah. Takleh tidur la. Banyak nyamuk la. Yang abah pun satu. Menangkan sangat si London boy tu. Eeiii!!! Tak puas hati betul!Buku garis satu yang berada ditangan dikibar-kibar namun tidak cukup untuk membekalkan angin. “Hisyh!!” Mawardah bangun melangkah keluar dari bilik menuju ke dapur. Haus la pulak.

***

AJWAD pegang perut. Dah banyak kali perutnya mengeluarkan bunyi minta diisi. “ I’m so hungry. What should I do?” Soalnya sendiri. Tiga saat kemudian, Ajwad bangun memulas tombol pintu. Targetnya? Mesti ar ke dapur cari apa yang boleh dimamam.


Elok je bila kaki kanan melangkah ke kawasan dapur telinganya menangkap satu bunyi. Automaticly langkah terhenti. Ark? Mulut ternganga luas bila terpandang satu benda putih yang berdiri di tepi sinki. “Ghost?” Tanpa sedar dia menutur.


“Banyak la awak punya ghost.” Satu suara menyapa. Benda putih tersebut berjalan melintasi Ajwad yang sudah tergamam. Sius lampu dipetik. Suasana dah bertukar cerah. “Ni orang la. Tengok kaki ni. Elok je jejak lantai. Cepat sungguh cuaknya.” Sambung Mawardah sambil menghentak kaki tiga kali di lantai.


Ajwad lepas nafas lega. Mawardah direnung tajam. “What are you…”


“Ehem.”


“Hisy! Apa awak buat dalam gelap macam ni?”


“Apsal? Takut? London boy penakut jugak eh…” Ujar Mawardah dengan nada mengejek. Dia tersenyum.


“Please la. Langsung tak takut. Just terkejut je.” Ajwad kalih muka tempat lain sambil berpeluk tubuh.


Mawardah mencebik. “Dah terang lagi bersuluh takmo ngaku konon. Ha, masuk dapur lewat malam camni nak pe? Lapar?” Kening terangkat tiga kali. Senyuman semakin lebar bila Ajwad dah berubah riak.


“Manade.” Sangkal lelaki itu pantas.


“Ada.”


“Manade la.”


“Ada la.”


“Tak.”


“Ye.”


“Tak la.” Tegas Ajwad.


“Ye la. Awak lapar.” Mawardah tak mahu mengalah.


“No, I’m not hungry!” Brukk..brukk. Ajwad tersentak dengan bunyi yang tetiba itu. Pantas perutnya dicekup.


Mawardah kulum senyum. “Kan dah cakap. Mulut boleh tipu. Tapi perut tak.” Ujarnya lagi sambil berjalan menuju ke meja makan. Sambil itu sempat tangannya memetik suis rice cooker. Tudung saji dibuka. Ajwad hanya berdiri menyandarkan tubuh di pintu dapur. Mata leka perhati tangan Mawardah yang lincah mencedok kari ayam ke dalam mangkuk. Microwave? Keningnya bertaut bila melihat gadis itu memetik suis microwave sebelum memasukkan mangkuk ayam tadi ke dalamnya.


“Apsal? Ingat kampung takde microwave ke? Malaysia dah maju la. Kampung pun maju jugak. Jangan ingat kat London je yang pakai benda ni.” Lancar Mawardah berkata bagai mengerti apa yang bermain diminda Ajwad.


Ajwad tersentak. “Saya tak kata pape pun.” Tangan disilang didada.


“Pape je la. Meh duduk sini.” Kerusi ditarik. Kemudian Mawardah mencedok nasi ke dalam pinggan. Lima minit kemudian, badan dipusing ke belakang. Pintu microwave dibuka. Mangkuk yang berisi kari ayam ditarik keluar beralaskan kain. “Lorh… Apsal tak duduk lagi?” Soalnya pada Ajwad sebaik saja dia menoleh kembali. Ajwad masih bersandar didepan pintu dapur dengan mata tidak berkerdip memandangnya. “Ada yang tak kena dengan saya ke?” Mawardah tunduk pandang badannya yang tersarung baju tidur labuh ke buku lali. Okay je baju aku. Takde koyak kat mana-mana pun.


Sekali lagi Ajwad tersentak bila disoal oleh Mawardah. “Saya nak masuk tidur.” Tubuh dipusing.


“Weyh.” Dia tidak jadi melangkah bila Mawardah dah berdiri betul-betul depannya menghalang langkahnya. “Tak aci ar camni. Saya penat-penat panaskan lauk, hidangkan lagi untuk awak tetiba nak blah cam tu je.” Jelas gadis itu mempamerkan muka tak puas hati.


“Tak mintak pun kan?” Ajwad peluk tubuh.


“Takde takde. Pape pun awak kena makan jugak. Saya tau awak lapar gila. Kalau tak, takkan awak masuk dapur time ni? Taknak cakap banyak lagi dah. Awak pegi duduk skarang!” Arah Mawardah sambil menunjuk ke arah meja makan.


Ajwad kalih renung tajam mata Mawardah. “Apsal nak paksa-paksa orang pulak ni?”


“Jangan banyak soal boleh tak?” Volume Mawardah dah bertukar. Semakin tinggi. “Better awak pegi duduk makan skarang before saya kejutkan abah and ibu dengan volume saya ni. Awak tak kesiankan diorang ke? Tengah tidur sedap-sedap tetiba je terkejut dengar suara saya.” Panjang lebar Mawardah membebel.


“You… Huh!” Ajwad mati kata bila Mawardah setia merenungnya dengan pandangan yang tajam. Keluhan kasar kedengaran. Dengan rasa sakit hati, dia melangkah ke meja makan. Kerusi ditarik lalu diduduk dengan kasar.


“Good.” Mawardah tayang senyum puas. Dia menuju ke arah dapur gas. Api dihidupkan. Kuali kecil yang tersangkut di tepi sinki di ambik lalu diletak atas dapur gas. Minyak dituang lebih kurang setengah cawan didalam kuali yang semakin panas.


“Awak nak buat apa lagi?” Soal Ajwad kehairanan.


“Nak panaskan ikan pekasam.” Pinggan yang berisi dua ekor ikan pekasam sepat atas meja diambil lalu dimasukkan ke dalam minyak yang sudah panas.


Ajwad terus diam. Takde soalan dah yang nak ditanya lagi. Dalam diam dia amat mengagumi kecekapan Mawardah melaksanakan kerja-kerja dapur. Kampung girls always like this ke?


Lima minit berlalu.“Awak nak air apa?”


“Taknak pape. Makan pun taknak.” Jawab Ajwad dengan muka cemberut.


“Okay. Kita tengok…” Ikan pekasam dikalih sebelum diangkat semula ke dalam pinggan.


“Dah. Boleh makan skarang.” Piring ikan pekasam diletak atas meja. Sebelum Mawardah berjalan ke arah peti sejuk. Sebotol air sejuk diambek keluar. “Nah air kosong sejuk je. Malas nak buat air lain. Makan la. Pe tunggu lagi?”


“Kan dah cakap taknak makan!” Ajwad angkat kepala melawan mata Mawardah yang sudah tajam merenungnya.


“Suka hati awak la. Saya sebagai tuan rumah dah layan awak tetamu rumah ni sebaik mungkin. Kalau awak taknak makan jugak saya tak boleh nak cakap apa. Selamat malam. Assalamualaikum.” Habis je ayat, terus Mawardah berlalu meninggalkan Ajwad yang terkedu ditempatnya.


Sebaik saja tubuh Mawardah hilang disebalik pintu, mata Ajwad turun memandang tiga mangkuk yang terhidang. Kari ayam, ikan pekasam dan sambal belacan. Dia berfikir sejenak. Samada nak makan atau tak. Selapas 10 saat akhirnya Ajwad mencubit sedikit isi ikan pekasam lalu diletak dihujung lidah. Hmm… Not bad. Kari ayam dicedok sedikit lalu dihirup. Okay je. Tanpa menunggu lama, Ajwad menarik pinggan nasi rapat padanya. Kari ayam dicedok. Ikan pekasam dicubit. “Bismillahirrahanirrahim…” Nyumm… Selamat satu suap nasi masuk dalam mulut.


Makan jugak. Ego konon. Dasar London boy. Huh. Mawardah yang mengintip disebalik pintu dapur tersenyum lebar. Perlahan-lahan dia mengatur langkah menuju ke bilik dengan senyuman tak lekang dibibir.

***

DI dalam bilik, Mawardah masih tak dapat pejamkan mata. Badan sudah berpeluh. Panasnya malam ni. Camne aku nak tidur? Kipas takde. Aku dengan kipas mana boleh berpisah. Boleh mati aku malam ni agaknya. Hisyh! Mawardah bangun bersandar dikepala katil. Bajunya ditarik-tarik. Sesekali tangannya dikibas. Tuk tuk tuk… Lantas Mawardah panggung kepala ke arah pintu biliknya bila terdengar ketukan dimuka pintu. Sapa pulak? London boy ke? Nak pe lagi? Dengan langkah yang malas Mawardah menapak membuka pintu. Aik? Dia mengerutkan dahi bila dapati tiada orang. Matanya turun pada kipas yang sudah terpacak didepan pintu.


“Kipas aku!” Laju tangannya memeluk kipas. Tak cukup dengan itu bibirnya berkali-kali mencium kipas tersebut. “Aku dah dapat kipas aku balik. Yeyyh…” Dia terjerit suka. Muka dah bahagia habis. “Thanks Zulfikarzzaki Ajwad.” Walaupun batang hidung Ajwad langsung tak kelihatan, bibir Mawardah tetap ringan mengucapkan terima kasih pada lelaki itu.

***

“MAKLANG! Maklang!Tolong!”


“Ada apa Ajwad?” Puan Sakinah yang terdengar Ajwad menjerit itu berlari ke arah bilik air. “Kenapa?” Cemas dia menyoal bila melihat Ajwad sedang memegang getah air.


“Air ni.”


“Ye, kenapa?”


“No water. Tak keluar pun.” Adunya sambil memulas pili air.


“Laa… Ni mesti air tersekat. Kat kampung ni memang selalu macam ni. Kadang-kadang air paip takde. Paip bocor lah. Biasa la kampung kan.” Terang Puan Sakinah lembut.


“What?” Terkejut Ajwad mendengar penerangan Puan Sakinah itu.“So, macam mana Ajwad nak mandi maklang?” Muka Ajwad dah bertukar masam.


“Ada pe, ibu?” Mawardah yang muncul tetiba melontarkan soalan. Kepala dijenguk ke dalam bilik air.


“Takde air. Ajwad nak mandi macam mana?” Jawab Puan Sakinah dengan muka resah. Ye la… ingat senang ke nak jaga hati mat saleh celup?


“Lorhh… Pe yang masalahnya? Perigi belakang rumah kan ada. Mandi situ je la.” Mawardah kasi cadangan.


“Perigi?” Laju Ajwad bertanya.


“Tak tau ke perigi tu apa?” Mawardah membalas dengan soalan. Ajwad menggeleng laju. Macam mata pisau mesin rumput tengah pusing je gayanya.


“Meh ikut saya ke belakang rumah. Saya nak ajar awak pasal perigi.” Tangan digamit. Ajwad terus ikut macam lembu dicucuk hidung. Bagus! Semangat nak belajar berkobar-kobar.

***

Di belakang rumah…

“MANA perigi?” Mata Ajwad meliar sekeliling mencari perigi yang dimaksudkan oleh Mawardah tadi.


“Tu.” Panjang muncung Mawardah menunjuk ke arah satu bangsal kecil yang ditutup dengan zink sebagai dinding.


“Kat dalam rumah buruk ni ke?” Ajwad menjengukkan kepala sedikit.


“Rumah buruk awak cakap?” Mawardah dah cekak pinggang. Bengang dengan kata-kata Ajwad itu.


“Dah memang betul nampak buruk.” Selamba Ajwad membalas dengan muka innocent.


“Kat dalam rumah buruk tu lah awak nak mandi kejap lagi.”


“Taknak!” Bantah Ajwad laju.


“Kalau nak lawan bau badan dengan kerbau kat dalam sawah tu, takyah ar mandi.”


Mata Ajwad turut terarah pada tiga ekor kerbau yang sedang berkubang di dalam sawah padi di belakang rumah. “I hate this ugly house!” Bentak Ajwad lalu melangkah masuk ke dalam ‘bilik’ perigi. Pintu dtutup kasar. “Macam mana nak mandi? Kena terjun ke?” Soalnya dari dalam.


“Uih jangan.” Pantas Mawardah menegah. “Kalau awak terjun 90% kemungkinan mati terus. Nampak tak baldi yang diikat tali tu?”


“Hmm…”


“Guna baldi tu amek air kat bawah.”


“What!?” Ajwad bukak pintu dengan kasar. Kepala dijenguk keluar. Dengan riak tak percaya dia tenung Mawardah yang dah pun tersenyum.


“Dah tau step kan? Saya chow dulu. Daaaa…” Mawardah berlalu meninggalkan Ajwad sambil melambai-lambai tangannya. Ajwad? Dah mati kutu lah dia. Nak tak nak kena nak jugak la.

***

AJWAD bertenggek di atas tangga depan rumah sambil memetik guitar. Lagu Lifehouse, Blind dimainkan dengan mulut yang bergerak-gerak menyanyi. Tengah layan feeling. Guitar yang dihadiah oleh daddynya tiga tahun lalu dipeluk erat. Tetiba rasa rindu yang teramat sangat pada mummy dan daddy.


“Sedap. Pandai main guitar.” Sapa Mawardah yang sudah pun duduk disebelah Ajwad.


Lelaki itu hanya diam. Muka Mawardah langsung tak dipandang.


Tangan Mawardah tetiba je menjalar atas guitar kesayangan Ajwad.


“Jangan sentuh!” Tegah lelaki itu.


“Gila kerek. Harap maksud nama je pemurah. Tapi orang dia kedekut nak mampos. Huh!” Mawardah mencebik. Free je Ajwad dapat jelingan dia.


“Assalamualaikum Kak Mawar…” Mawardah dan Ajwad serentak menoleh ke arah si pemberi salam.


Mawardah laju berlari meniti anak tangga turun ke halaman. Keceriaan jelas terpamer diwajah. “Apsal korang tak datang semalam? Akak tunggu korang lama tau. Janji nak main tuju kasut. Tapi adik-adik akak tak datang pun. Sampai hati buat akak macam ni.” Ujar Mawardah dengan nada merajuk. Dia menjuih bibir. Muka nampak sedih.


“Sorry akak. Semalam mak Ayen tak kasi kuar. Mak suruh Ayen study. Minggu depan ada exam pertengahan tahun. Tu sebab la Ayen tak jadi datang semalam.” Terang seorang budak lelaki yang berumur 7 tahun yang pakai baju warna hijau.


“Syasya pulak semalam makngah dari Peneng datang rumah. Tak boleh kuar jugak.” Sampuk budak perempuan yang comel memakai gaun berwarna pink. Umurnya sama dengan Ayen.


“Kamu pulak Lokman?” Mawardah angkat kening pada seorang budak lelaki gempal disebelah Ayen.


“Lokman kena ikut abah pergi pekan beli barang.”


“Nana banyak kerja sekolah. Tak sempat nak main semalam. Sorry ya akak.” Nana budak perempuan yang comel di sebelah Syasya mencelah.


“Akak kitorang mintak sorry. Akak jangan la merajuk. Nanti kitorang takde kawan lagi.” Empat orang budak itu memeluk pinggang Mawardah. Cuba memujuk kakak sepermainan mereka itu. Ajwad sudah menghentikan petikan guitarnya lama perhati gelagat lima kepala didepannya. Dengan budak-budak pun kawan jugak ke?


Mawardah tarik senyum. Pelukan adik-adik dibalas. “ Akak tipu je. Tak merajuk pun. Saja je nak usik adik-adik akak ni. Takpe, korang kan ada hal masing-masing semalam. Petang ni kita nak main apa?” Empat wajah didepannya dipandang mesra.


“Main tuju kasut. Ayen ada bawak bola.” Ayen tayang sebiji bola yang dibuat dari beg plastik.


“Okay. Jom?”


“Akak.” Panggil Syasya.


“Ye sayang.”


“Sape abang yang dok kat atas tangga tu?”


“Oow… Tu kawan akak.” Mawardah pandang Ajwad yang nampak sangat berpura-pura pandang arah lain.


“Kita ajak abang tu main sekali?” Cadang Lokman.


“Boleh-boleh. Lagi ramai lagi best.” Nana terus bersetuju. Ayen dan Syasya mengangguk laju. Pantas empat orang budak itu berlari meniti anak tangga mendapatkan Ajwad. Muka Ajwad berubah terkejut bila budak-budak itu tetiba menyerangnya.


“Abang, jom main tuju kasut dengan kitorang?” Ajak Ayen.


“Jom lah bang. Best tau main dengan kitorang.” Sela Lokman pula. Ajwad tayang muka keliru habis.


Mawardah yang sedang menjadi pemerhati dah senyum. “Korang pujuk lah sampai kiamat pun. Abang gila kerek korang tu takkan join punya”.


Ajwad toleh laju pandang Mawardah yang sedang senyum mengejek padanya. Hatinya panas tetiba. Rasa tercabar. “Sape cakap saya taknak join? Saya pun nak main jugak. Orang pun pandai main la.”


Automatic Mawardah mati senyum. Tersentak dengan jawapan yang langsung tak dijangka itu. Syasya, Nana, Ayen dan Lokman dah terlompat-lompat macam katak punya lah seronok abang Ajwad nak join diorang. Biar betul London boy ni? Nak main game kampung? Rasa cam nak tulis dalam diari pun ada gak ni. Tak caya la pulak.


“Apsal? Jangan pandang orang sebelah mata okay?” Sambung Ajwad yang sudah turun ke tanah. “Nak lawan ke? Jom ar. Kita tengok sape hebat.” Sempat lagi tangan nakalnya menarik tocang Mawardah sebelum dia berlalu ke tengah laman.


Gadis itu dah tarik muka. Suka-suka je tarik tocang aku. Omelnya sambil membetulkan ikatan tocang dikepala.


“Cepat-cepat. Jom main. Susun kasut cepat.” Nana yang tak sedar yang diri sendiri kecik lagi tepuk tangan kasi arahan. Yang lain sibuk menyusun kasut membentuk kon. Mawardah turut serta. Cuma Ajwad je yang masih berdiri di tengah laman dengan wajah bingung.


“Ayen meh kejap.” Ajwad menggamit Ayen ke arahnya.


Ada pe abang?” Soal Ayen yang sudah berdiri didepan Ajwad.


Ajwad tunduk wajahnya. Perlahan dia berbisik ditelinga Ayen. “Ayen, macam mana nak main tuju kasut ni?”


“Hah? Abang tak tau main ke?” Suara Ayen yang kuat itu menarik perhatian semua kepala di situ.


Pantas Ajwad menekup mulut Ayen. Tapi sia-sia je. Rahsia dah pun pecah. Perlahan Ajwad angkat kepala pandang Mawardah. Gadis itu dah kulum senyum. “Pe senyum-senyum?” Soalnya dengan muka tak beriak. Control macho, Ajwad….


“Nak main pun tak tau. Tu la ego sangat. Dah tak tau taknak tanya.” Leter Mawardah. Ajwad hanya mencebik. “Cam ni cara nak main. Mula-mula…” Panjang lebar Mawardah bercerita cara permainan. Ajwad mendengar dengan tekun. Dalam hati dah tak sabar-sabar nak mulakan permainan.


“Faham dah?” Soal Mawardah bila dah selesai bercerita. Ajwad balas dengan anggukan.


“Cepat la akak. Kita osom sapa yang nak tuju dulu.” Ayen dah tak sabar nak main.


“Osom?” Ajwad semakin keliru.


“Adeh.” Mawardah tepuk dahi. London boy ni kan… “Bila saya sebut osom awak letak je tapak tangan or belakang tapak tangan. Antara dua je.” Terang Mawardah. Nak suruh buat lebih-lebih mereng pulak budak ni nanti. Karang suruh buat simbol burung ke, air ke, batu ke banyak pulak soalnya.


“Okay.” Sepatah Ajwad membalas.


“Kita start skrang. Oooo…Som.”


“Yes. Kakak kena jadi tukang tuju.” Syasya bersorak gembira.


“Alaa.. Takpe.”


“Abang cepat tuju kasut. Tapi jangan tuju sampai semua kasut tu jatuh pulak. Karang lambat kita nak susun semula.” Petah Lokman menutur.


“Okay.” Semangat Ajwad membalas.


“Satu…dua…tiga!” Lepas kiraan tiga je Ajwad laju melontarkan bola plastik pada susunan kasut di tengah halaman.


“Alamak. Semua jatuh la Ayen.”


“Takpe-takpe. Biar je. Lari abang. Kakak nak tuju bola tu.” Kuat Ayen menjerit. Masing-masing lari lintang pukang. Permainan nampaknya sengit sekali.


“Isyh tak kena la pulak.” Rungut Mawardah bila sasarannya tak mengena. Budak-budak ni nampak je kecik tapi kuat lari. Pandai je mengelak. Ajwad ni pun satu macam lipas kudung je. Tuju bola pun tak kena. Adeh…


“Abang cepat pegi susun kasut!” Arah Lokman bila Mawardah sedang memberi tumpuan pada Syasya, Nana dan Ayen.


“Okay okay.” Ajwad berlari mengutip kasut yang berterabur lalu disusun. Perbuatannya itu disedari oleh Mawardah lalu tanpa sebarang amaran bola dibaling ke arah Ajwad. Dalam masa yang sama, malang tak berbau Ajwad menoleh. Bukk! Sasaran tepat pada dahi.


“Adoi!” Ajwad pegang dahi.


Mawardah tersentak seketika. Sumpah aku tak sengaja. Pantas dia berlari mendapatkan Ajwad. Adik-adik pun sama.


“Sorry, tak sengaja. Terkuat sikit saya baling. Sorry.” Pinta Mawardah bersungguh-sungguh. Ajwad masih mengaduh dengan dahi dan mata ditutup.


Mawardah semakin resah. Perlahan bahu Ajwad dicuit. “Sorry… Betul-betul…”


“Don’t touch me!” Tu dia… Bahasa kebangsaan dia dah keluaq. Mawardah tersentak dengan jerkahan itu. Ayen, Lokman, Syasya dan Nana memandang Ajwad dengan mata terbeliak. Abang dah jadi dracula lorrh..


“Abang, akak tak sengaja. Jangan marah akak.” Perlahan Nana bersuara.


“You shut up young lady!”


“Waaaaarrrg!!!” Tanpa menunggu masa, Nana terus meraung. Mana taknya kena tengking tetiba.


“Awak ni apsal?” Mawardah naik angin dengan perbuatan Ajwad itu.


“Apa? Korang semua sama je!”


“Kalau marah kat saya pun, jangan lepaskan kat diorang. Diorang tak salah. Awak sanggup tengking budak kecik?” Mata Mawardah dah merah akibat marah yang teramat sangat.


“I don’t care! You all sama je! Sejak I datang kampung buruk ni macam-macam berlaku. Semua tak kena. Semua teruk! Nak mandi susah. Makan pun susah. Hot! No aircon! No water heater! No western food! No everything that I want! I hate this place! I hate you! I hate all of you! I hate!!!” Jerit Ajwad bagai orang tak sedar diri. Hilang kawalan.


“I hate you too!” Tetiba Mawardah menjerit. Matanya tajam merenung Ajwad. Ajwad tersentak sebaik saja terpandang kelopak mata Mawardah dah bertakung. “Bodoh!” Tubuh Ajwad ditolak kuat menyebabkan lelaki itu terdorong ke belakang. Lalu dia berlari meniti anak tangga masuk ke dalam rumah.


“Astaghfirullahalazim…” Ajwad meraup muka. Rasa kesal dah bertandang. Kesal sebab dia tak dapat kawal perasaan. Dan paling kesal sebab dia dah buat Mawardah menangis. Wajah empat budak kecik didepannya dipandang. Syasya dan Nana dah nangis. Ayen dengan Lokman pula pandang Ajwad dengan muka takut. Ajwad tunduk lalu empat sekawan itu dipeluk. “Abang mintak maaf. Abang takde niat pun nak marah korang. Sorry sangat-sangat.” Pintanya lembut.


“Takpe la abang. Kitorang maafkan. Tapi kesian kat akak Mawar. Dia mesti nangis. Abang pegi la pujuk akak.” Ayen pandang mata Ajwad. Harap abang yang baru dikenali itu memujuk kakak kesayangan mereka. Tiga kepala lagi mengangguk tanda setuju dengan permintaan Ayen itu.


Ajwad tarik nafas. “Abang try.” Dia senyum hambar.


“Kitorang balik dulu ye abang. Assalamualaikum…” Lokman berlalu diikuti oleh tiga sahabatnya dari belakang.


“Waalaikumussalam…” Jawab Ajwad perlahan. Hatinya tersentuh melihat budak-budak itu pulang dengan muka sedih. Dalam otak dah ligat memikirkan cara nak memujuk Mawardah.

***

AJWAD berdiri menghadap sawah padi di tingkap rumah. Serabut kepalanya memikir bagaimana cara lagi dia nak pujuk Mawardah. Dah dua hari gadis itu mogok suara dengannya. Bila dia dekat sikit je mesti Mawardah lari masuk bilik. Dah tu kunci rapat-rapat pulak tuh. Asal berselisih je, langsung Mawardah tak pandang dia. Buat gaya macam dia invisible je. Dua hari hidupnya rasa kosong. Hati tetiba resah bila Mawardah tak bercakap dengannya. Lagi resah bila terfikir dah dua hari gadis itu tak senyum padanya. Selalunya, Mawardah pasti akan sapa dia walaupun dia tak kasi respon. Senyuman tetap dilontarkan walaupun tak pernah berbalas. Sekarang? “Hisyh…” Ajwad ramas rambut.


“Assalamualaikum…”


Ajwad menjenguk ke luar pintu bila terdengar suara orang memberi salam. “Waalaikumusalam…” Mata Ajwad merenung dua orang makhluk yang berdiri tegak di depan tangga. Seorang lelaki dan seorang lagi pompuan. Kedua-duanya nampak sebaya dengan Mawardah.


“Mawar ada?” Si pompuan menyoal.


Ada.” Sampuk Mawardah yang muncul secara tetiba itu. Ajwad memberi ruang kepada Mawardah untuk turun tangga. Gadis itu melintasinya dengan muka tak beriak. “Sampai pun korang. Kita nak pegi mana ni?”


“Si Ona ni. Dia beriya-iya sangat ajak kita pergi tangkap ikan kat sawah hujung kampung.” Balas Acis.


Ona kat sebelah dah sengih. “Jom Mawar? Dah lama aku tak tangkap ikan ni. Sesekali cuti balik kampung nak jugak tangkap ikan. Kat KL mana ada semua ni. Rindu weyh.” Dia sengih comel.


“Dah dah. Takyah sengih cam tu. Senak perut aku tengok.” Usik Acis. Ona tarik muka.


Mawardah ketawa menampakkan lesung pipit sebelah kiri pipinya. Ajwad yang leka memerhati telatah tiga sekawan itu terpana melihat lesung pipit Mawardah. Rasanya belum pernah dia melihat wajah Mawardah seceria itu. “Korang berdua ni kan langsung tak leh bertemu pandang mesti bergaduh.”


“Ona ni ha. Ada je gaya terencat dia yang buat aku nak tegur.” Acis kerling Ona disebelah dengan muka masamnya. “Ala Ona. Majuk eh. Sorry ar… aku gurau je. Rindu lama tak jumpa kau. Sebelum ni masing-masing sibuk study. Time balik cuti macam ni la baru boleh bergurau-senda.” Pujuk Acis. Acis, Ona dan Mawardah bersahabat dari kecik lagi. Lepas SPM masing-masing berpisah menyambung pelajaran di Uitm. Tapi negeri dan jurusan yang berbeza. Mawardah menyambung pelajaran di Uitm Seri Iskandar dalam jurusan Rekaan Bentuk Dalaman. Ona pula berpeluang sambung study di Uitm Shah Alam jurusan Kejuruteraan Mekanikal. Manakala Acis pula lagi jauh. Uitm kat Sarawak. Kos Sains Sukan. Tu sebab la badan sasa je.


“Jom la kita gerak sekarang. Nanti ikan-ikan kat dalam sawah masuk tido pulak.” Seloroh Mawardah.


“Banyak la kau punya tido.” Sampuk Acis.


“Mawar. Kau taknak kenalkan kitorang kat mamat yang duduk tepi pintu tu ke? Dari tadi dia asyik perhatikan kita je.” Bisik Ona. Mawardah ditarik rapat.


Acis yang terdengar bisikan itu mencebik.” Kau Ona pantang tengok orang luar sikit mula la nak sibukkan diri.”


Papp! Spontan Ona tolak kepala Acis. “Sibuk je kau ni.”


“Kalau aku mereng, sampai lubang kuman aku kejar kau!” Balas Acis yang sudah pegang kepala. Muka bengang habis.


“Kau ingat aku takleh lari ke? Kau jangan lupa Acis, dulu zaman sekolah muka ni dapat title olahragawati tau. Remember that.”


“Hak alorrh… Gila kerek muka.” Acis jeling Ona yang sudah tayang muka riak.


“Korang ni… Dah la. Jom sambung gadoh kat sawah.” Mawardah terus sarung selipar.


“Kejap.” Acis berjalan mendekati Ajwad yang masih leka merenung tiga sahabat itu. “Aku, Acis. Member kamching Mawar. Kau sape?”Panjang tangan dihulur pada Ajwad yang berdiri di atas rumah.


Ajwad tanpa banyak soal menyambut huluran tangan Acis itu. “Ajwad. From London.”


“Mak aii jauhnya.” Mulut Acis separuh ternganga.


London???” Mata Ona terbeliak. Berbeza dengan Mawardah yang sudah mencebik. Bangga sangat dengan negara tumpangan dia tu. Kerek!


“Can speak Malay?” Soal Acis.


Ajwad terangguk-angguk. “Korang nak pegi tangkap ikan?”


“Yup. Nak join?” Ona tayang sengih. Mula la nak mesra alam tu.


“Mana joran?”


“By tangan je, bro. Tak pun pakai bubu.” Ringan mulut Acis bagi jawapan.


“By tangan? How? And what is bubu?” Ajwad nampaknya dah teruja dengan cerita Acis.


“Ehem.” Mawardah yang diam dari tadi berdehem tetiba.


“Sorry. Bubu tu apa?” Ajwad ulang soalan dalam bahasa melayu. Faham benar maksud deheman Mawardah itu.


“Hahaha… Bubu pun tak tau?” Acis dah tergelak besar.


“Weyh. Kau jangan lupa dia kan orang London mana kenal bubu. Suka sangat gelakkan orang.” Tegur Ona. Perut Acis disiku.


Ketawa Acis terus mati.”Oppss… Sorry. Terlupa pulak aku. Heeee…” Dah stop ketawa, tarik sengih la pulak.


“Sorry ye Ajwad. Acis ni memang buruk sikit perangai dia. Eh sebenarnya tak sikit la, banyak jugak…” Tutur Ona sambil sengih jahat.


“Weyh.” Pantas tangan Acis menarik anak rambut Ona yang terjuntai itu. “Saja je nak burukkan aku eh. Ajwad join kitorang? Boleh belajar cara hidup kat kampung ni. Belajar tangkap ikan dengan tangan, bubu. Best ooww…Jom?” Acis angkat kening.


Bohong lah kalau hati Ajwad tak terdetik langsung dengan ajakan itu. Malah melonjak-lonjak nak ikut. Tapi bila teringat je pasal perang dingin antara dia dengan Mawardah terus terbantut niat di hati. Mawardah di kerling. Gadis itu berpura-pura pandang arah lain.


“Weyh, kau nak join tak? Punya la lama aku dok tunggu jawapan selamba je dia renung Mawar. Apsal? Mawar tak kasi kau ikut ke? Ala.. Biar je dia. Aku ada. Kawan dengan aku la.” Sambung Acis. Bersungguh-sungguh dia mengajak budak London tu.


Ajwad berfikir seketika. Nak ke tak? Nak ke tak?


“Cepat lah kalau nak ikut.” Mawardah bersuara sambil mengatur langkah. Lengan Ona ditarik sama.


Mendangar ayat itu terus Ajwad tarik senyum. “Aku ikut, Acis.” Katanya sambil meniti anak tangga menyarung selipar.


“Orait. Come on.”

***

Di sawah padi di hujung kampung….

“NI namanya bubu. Fungsi dia, digunakan untuk menangkap ikan. Dari erti kata lain menjerat ikan. Cara nak guna pulak ialah…”


Bukk! Acis terus mati kata bila terasa bahunya ditumbuk. Pantas dia toleh kanan dengan muka bengis. “ Kau apsal pompuan?”


Ona pamer muka bosan. “Penat aku dengar kau kasi taklimat yang ntah pape. Apsal tak show terus je cara nak guna bubu ni? Ni tak… nak bercerita panjang lebar pulak.”


Ajwad dan Mawardah kulum senyum melihat muka Acis dah cemberut habis.


“Dengki ar tu. Kau tak pandai kasi penerangan. Merapu je lebih.” Acis tak puas hati dengan Ona.


“Kau pe tau? Kau jangan lupa Acis zaman sekolah dulu aku pernah wakil sekolah dalam debate. Pidato pun. Coral spea…”


“Jom Ajwad kita terjun sawah? Telinga aku dah berdarah dengar minah ni bercerita pasal zaman muda-muda dia dulu. Tak habis-habis dengan bangga dia tu. Riak. Bongkak.” Potong Acis selamba sebelum Ona sempat menghabiskan ayat.


“Kau memang…”


Dush! Acis terjun ke dalam sawah sebelum penumbuk Ona mendarat sekali lagi di bahunya. “Kahkahkah… Padan muka tak kena. Wekkkk…” Gaya sebijik macam budak umur 4 taun. Acis yang sudah berada di dalam petak sawah ketawa terbahak-bahak.


Mata Ajwad luas melihat Acis dalam sekelip mata sudah berubah tempat. Dalam hati dah salute habis kat Acis. Yela tempat kotor senang-senang dijejak. Kotor bagi dia je la. Maklum la rusa masuk kampung kan


“Ajwad pe terpacak macam tunggul kat situ. Meh la join aku kat dalam ni. Aku nak tunjuk cara guna bubu. Come…” Acis menggamit tangan.


“Takpe la. Aku tengok je.” Balas Ajwad dengan tanpa berginjak.


“Don’t worry la, Ajwad. Tengok ni aku dah masuk. Tak mati pun. Hidup lagi.” Ona sudah melangkah ke dalam sawah. Mawardah pun ikut serta.


Makin besar mata Ajwad melihat dua gadis dengan mudahnya terjun ke dalam sawah.


“Cepat ar Ajwad. Terjun je. Bila lagi nak merasa?” Tak jemu-jemu Acis memujuk Ajwad masuk ke dalam petak sawah.


“Boleh ke ni?” Ajwad menyoal dengan muka puzzled. Nak turun tapi tak berani. Teragak-agak.


“Kalau dah kecut macam tu baik takyah turun.” Sinis Mawardah berkata dengan bubu ditangan.


“Sape cakap?” Bengang betul Ajwad dengan Mawardah. Dengan sepantas kilat Ajwad kasi terjunan maut. Tup-tup dia dah berdiri disebelah Mawardah.


Gadis itu tersentak. Boleh pulak dia? London boy terjun sawah? Cam nak balik tulis dalam diari lagi je.


“Yeeyyyhhh!!! Ajwad dah terjun!” Ona dan Acis dah buat gaya macam kanak-kanak riang. Mawardah? Apa lagi yang dia boleh buat. Diam je lah. Control muka.


“See? I’m here.” Bangga Ajwad berkata. Mawardah direnung dengan senyuman yang penuh kebanggaan.


“Eleh... Terjun sawah je pun dah bangga gila.”


“Ok what.” Ajwad angkat kening tiga kali.


“Weyh dah la. Ajwad kau jangan layan si Mawar ni. Diorang orang pompuan memang selalu macam tu. Taknak mengalah. Asyik nak menang je even dah terang lagi bersuluh diorang salah. Better kau meh join aku tangkap ikan. Meh sini.”Lengan Ajwad ditarik Acis.


Ona mencebik. “Mentang-mentang la dia ada genk yang sama spesies nak cakap banyak pulak.”


“Diam ar kau. Jom Ajwad?” Dengan penuh semangat Acis mengajar Ajwad menangkap ikan dengan bubu. Tak cukup dengan bubu diajar jugak London boy tu tangkap ikan dengan tangan. Pada mulanya Ajwad agak takut-takut jugak. Maklum la tak biasa kan. Lama-kelamaan keterujaan dia melebihi tiga budak kampung itu. Siap berlari-lari dalam sawah kejar ikan. Ona dan Mawardah turut memainkan peranan. Masing-masing seronok tak terkata. Yela, nak lepas gian. Dah lama tak main lumpur.


“Acis! Sini pulak. Mesti banyak ikan. Meh la!” Panggil Ajwad yang sudah berlari ke tengah sawah.


“Wokeyh!” Acis berlari mendapatkan Ajwad yang sedang ketawa riang. Reaksi Ajwad telah berjaya menarik perhatian Mawardah. Telatah Ajwad direnung tanpa jemu. Hati dia rasa tenang bila melihat kegembiraan Ajwad.


“Ehem.”


Mata terus leka menatap wajah Ajwad.


“Mawar!”


“Ye aku!” Telatah Mawar disergah tetiba oleh Ona.


“Asyik bangat kau renung London boy tu. Apsal? Dah terlekat ke? Terjatuh? Huh?” Ona angkat kening empat kali. Senyuman nakal terpamer.


“Isyh kau ni. Ke situ pulak. Takde maknanya.” Mawardah cuba berlagak tenang sedangkan dalam hati sapa tau? Ona pun dah dapat hidu.


“Aceyceyceycey…”


“Diam ar kau.”


“Wuuuuu…. Ain Mawardah dah blushing.”


“Manade. Kau ni…” Cepat-cepat Mawardah naik atas darat. Ona turut sama.


“Lari ar tu.”


“Pe kau ni Ona? Merepek ntah pape.” Mawardah tunduk buang lumpur pada kaki. Tetiba dia tarik sengih.


“Apsal?” Ona tayang muka puzzled. Heran dengan sengihan Mawardah itu.


“Kalau aku cakap kau jangan gelabah ye.”


“Apa weyh? Aku dah tak sedap hati ni.”Muka Ona dah resah habis.


“Kaki kau…”


“Apsal?” Ona pantas jatuhkan matanya pada kaki. “Mawar!!! Tolong buang! Tolong!” Ona dah terlompat-lompat. Muka jangan cakap lah, cuak habis.


“Ona, aku geli nak pegang lintah weyh. Sorry.” Mawardah turut simpati pada Ona. Tapi apa boleh buat? Dia pun gelikan lintah.


“Acis!!!” Volume Ona semakin tinggi.


Acis yang berada ditengah sawah pantas berlari ke arah dua gadis itu. Ajwad ekor dari belakang. “Apsal Weyh? Apsal?” Soal Acis cemas bila dah berdiri depan Ona.


“Lintah!” Ona tunjuk bawah sambil pejam mata. Mata Ajwad terus jatuh pada kaki Ona.


“Baby snake? Danger! Throw it! Throw it!” Giliran Ajwad pulak gelabah. Acis pecah tawa mendengarnya.


“Bahasa melayu!” Sergah Mawardah tetiba bila Ajwad dah keluarkan bahasa kebangsaan dia.


“Anak ular. Buang! Buang!” Bahasa dah dialih.


“Lintah la, bro. bukan baby snake. Buat aku keras perut ketawa je.” Acis pegang perut.


“Acis! Buang cepat!” Ona tampar bahu Acis. Geram kawannya itu masih ketawa tanpa mengendahkan lintah yang sedang nikmat menghisap darahnya.


“Ye ye.. Aku buang la ni.” Acis tunduk menanggalkan lintah pada kaki Ona. Darah dikaki kawannya itu dikesat dengan tapak tangan. “Dah. Kena lintah pun riuh satu kampung. Perangai tak berubah langsung. Dari kecik sampai la besar macam ni still menjerit kalau kena gigit dengan lintah. Budak kampung pe macam ni?” Leter Acis panjang lebar sambil menggeleng-geleng.


“Thanks.” Ucap Ona sambil melepaskan nafas lega. “Jom la Acis. Aku nak balik. Takde mood dah nak main sawah ni.”


“Aik? Baru kena sekor lintah dah kecut?” Muka Ona dah pucat. Acis jatuh simpati ”Okay la Ajwad, Mawar. Kitorang mintak diri dulu.” Acis tunduk menanggalkan lumpur yang melekat dikaki.


“Bubu tu cam ne?” Ajwad tunjuk bubu yang berada di tengah sawah.


“Biar la kat situ. Lagi lama kita letak bubu, lagi banyak ikan masuk. Petang karang sebelum maghrib aku datang amek. Tak pun pagi esok je.”


“Okay.” Ajwad teangguk-angguk.


“Caow dulu. Jumpa lagi. Nice meeting you Ajwad. Mawar, balik dulu.” Ujar Acis sambil tepuk bahu Ajwad. “Jom. Muka dah pucat habis. Kalau aku toreh dengan pisau pun darah tak keluar. Penakut betul.” Bebel Acis yang sudah berjalan ke depan.


“Bukan takut la. Terkejut je. Kau pe tau? Kau jangan lupa Acis, zaman sekolah dulu, aku ni….”


“Dah mula dah.... Dah bukak balik cerita pasal zaman sekolah dia. Kalau kau terus bukak mulut aku tak teragak-agak untuk patah balik masuk dalam sawah tangkap lintah letak kat pipi kau!” Gertak Acis.


“Jangan la weyh…” Ona cepat-cepat berlari menyaingi langkah Acis.


“Macam-macam kerenah.” Mawardah ketawa. Dia menggeleng melihat gelagat dua sahabatnya itu. Ajwad turut tersenyum.


“Taknak balik ke? Nak tunggu kat sini?” Ajwad tersentak bila disapa oleh Mawardah. Dia toleh ke kanan. Mawardah senyum manis.Terpana seketika. Macam tak caya yang Mawardah bercakap dengannya. Paling susah nak caya, Mawardah senyum pada dia.


“Zulfikarzzaki Ajwad… Awak taknak balik ke?”


Ajwad tersedar dari lamunan. “Just Ajwad okay?”


“Zulfikarzzaki Ajwad jugak.”


“Ajwad!”


“Taknak. Nak Zulfikarzzaki Ajwad.”


“Fine. Ain Mawardah, jom kita balik?” Ajwad peluk tubuh. Kening sebelah kiri dah terangkat.


“Weyh, panggil Mawar dah la.”


“Biar ar. Suka hati saya la.” Ajwad dah atur langkah laju meninggalkan Mawardah dengan muka tak puas hati.


“Weyh, tunggu la.” Langkah Ajwad dikejar.


Hampir sepuluh minit berjalan, kedua-duanya langsung tak bersuara. Yang kedengaran hanya bunyi derap kaki. Mawardah melemparkan pandangan ke arah sawah padi yang menghijau.


“Sorry…” Ujar Ajwad tetiba.


Mawardah pantas toleh kanan pandang Ajwad yang juga turut membalas pandangannya. Langkah mereka terhenti.


“Sorry pasal marah awak tempoh hari. Serius saya tak sengaja. Takde niat pun nak sakitkan hati awak, nak buat awak nangis… saya… Saya mintak maaf. Betul-betul mintak maaf.” Pinta Ajwad bersungguh-sungguh sambil merenung dalam anak mata Mawardah.


Mawardah tak terus menjawab sebaliknya satu senyuman yang manis dilemparkan pada Ajwad. Lelaki itu terpana melihat senyumannya.


“Zulfikarzzaki Ajwad.”Ajwad toleh depan. Mawardah dah ke depan 4 langkah jarak darinya. “Pe yang awak berangan tu? Jom balik.” Tangan digamit.


“Awak tak cakap pun samada awak maafkan saya or tak.” Kata lelaki itu dengan muka tak puas hati.


“Taknak jawab.” Mawardah senyum.


Dahi Ajwad bertemu. “ Tapi kenapa?”


“Tak tau.” Mawardah jungkit bahu. Sebelum menyambung perjalanannya.


“Ain Mawardah…”


***

“KURRR…Kurrr…Kurrr…”


Petikan guitar terus terhenti bila Ajwad terpandang Mawardah yang baru keluar menuju ke belakang rumah bersama bekas ditangan. Langkah kaki diatur ke arah gadis itu.


“Awak buat pe tu?” Tegurnya.


“Kasi ayam makan. Kurrr…kurrrr…” Dedak ayam dilempar ke atas tanah. Ayam-ayam peliharaan keluarganya berlari mematuk dedak yang diberi.


“Kurrr…Kurrr tu apa?”


Mawardah tergelak melihat muka bingung Ajwad. “Saya panggil ayam la.”


“Oooowww… kalau panggil ayam bunyi cam tu eh?” Soalnya lagi.


“Yup.”


“Kalau lembu?”


“Mbohh…Mbohh…”


“Ooww… Kambing?”


“Mbekk..mbekk…”


Ajwad ketawa melihat telatah Mawardah. Gadis itu nampak comel sangat ketika membuat bunyi haiwan-haiwan yang disebutnya. Semakin suka dia bertanya.


“Kalau kerbau?”


“Kalau kerbau eh? Kalau kerbau kena panggil macam ni. Ajwad…Ajwad…Ajwad…”


“Ain Mawardah!” Mata Ajwad terjegil.


“Ye Zulfikarzzaki Ajwad…” Mawardah ketawa riang. Seronok dapat menyakat Ajwad. Tiga saat kemudian Ajwad turut ketawa.


“Ajwad!” Kedengaran suara Puan Sakinah memanggil namanya di pintu dapur.


“Ye maklang.”


“Daddy kamu call. Cepat.”


Daddy? Hati dah rasa tak tenang. “Okay Ajwad datang.”

***

“ASSALAMUALAIKUM, dad.” Ucapnya bila gagang dah lekat kat telinga.


“Waalaikumussalam, son. How are you?” Soal Encik Zulhairi di hujung talian.


“Alhamdulillah, sihat. Daddy dengan mummy sihat?”


Encik Zulhairi diam lima saat sebelum menjawab. “Daddy sihat. Mummy je tak sihat.”


“Hah? Apsal dengan mummy, daddy?” Ajwad jadi cemas.


“Mummy demam sikit. Demam rindu kat her beloved son. Maklum lah. Dah hampir sebulan tak jumpa Ajwad. Papa pun rindu Ajwad. Ajwad happy kat sana?”


“ Seronok sangat, daddy.Mummy dah makan ubat belum? Ajwad pun rindu kat daddy dengan mummy sangat-sangat. Bagi fon kat mummy, dad.”


“Mummy taknak cakap. Tak sanggup nak dengar suara Ajwad. Ni dia ada kat tepi daddy tengah nangis.”


Ajwad senyum lebar. “Mummy nangis? Mesti comel kan? Daddy pujuk la mummy.”


“Ni tengah pujuk la ni. Dia nangis jugak. Son, daddy dah booked tiket untuk Ajwad fly balik London lusa. Mesti Ajwad happy kan?”


Ajwad tersentak mendengar berita yang disampaikan. Ntah kenapa dia langsung tak rasa teruja sedangkan awalnya dia dikampung ni langsung dia tak gembira. Setiap kali solat., mesti dia akan berdoa agar Allah bukakkan pintu hati daddynya supaya dia boleh pulang ke London dengan cepat. Tak tahan hidup di kampung. Itu dulu. Sekarang?


“Ajwad…” Panggil Encik Zulhairi bila tiada sebarang respon dari Ajwad.


Ajwad tersentak.”Ye, dad.”


“Why? Anything wrong?”


“Tak. Takde. Okay, dad. Lusa Ajwad balik.” Perlahan dia bersuara. Hatinya berat.


“Okay. Boleh Ajwad tolong daddy kat ofis. Will you?”


“Boleh.”


“That’s my son. Okay la. Daddy letak dulu ye. Kirim salam kat paklang, maklang and Mawar. Love you son. Bye…”


“Kirim salam kat mummy ye. Cakap kat mummy Ajwad rindu. Bye dad. Assalamualaikum…”


“Waalaikumussalam…” Talian dimatikan. Ajwad langsung tak bergerak. Tegak berdiri memandang gagang ditangan. Hatinya serabut ketika ini. Kenapa ye?

***

Di London sana

“AISYAH…” Kepala Puan Aisyah disentuh lembut. Isterinya itu sedang tersedu-sedu menangis. Mata suaminya dipandang. “Anak kita dah berubah.” Kata Encik Zulhairi dengan senyuman lebar.

“Berubah?”


Encik Zulhairi mengangguk. “Tadi time cakap fon dengan abang, lancar je dia speaking Malay. English langsung takde.”


Air mata dikesat.” Ye ke , bang?” Sebaris senyuman terpamer.


“Ye.”


“Macam mana dia boleh berubah?”


“Tunggu dia pulang lusa. Mesti ada benda menarik yang dia akan cerita.”

***

Di kampung….

“DAH nak balik lusa?” Encik Azam terkejut mendengar berita kepulangan Ajwad ke London secepat itu. Malam ini selepas menunaikan solat jemaah Isyak mereka berkumpul diruang tamu. Reaksi Puan Sakinah jugak sama. Mawardah hanya tertunduk.


“Cepatnya. Hari tu daddy cakap nak hantar Ajwad tinggal dengan kami banyak bulan. Skarang sebulan pun belum sampai dah nak balik?” Sela Puan Sakinah.


“Mummy rindu sangat dengan Ajwad. Tu sebab la diorang minta Ajwad pulang cepat. Papa pun perlukan Ajwad kat ofis.” Terang Ajwad. Sesekali matanya melirik ke arah Mawardah yang langsung tak bersuara. Sedih ke dia? Suka ke dia?


“Takpe la. Kak buat cam ne. Kalau balik sana jangan lupa kitorang pulak. Kalau ada masa balik la ke sini. Rumah ni sentiasa terbuka untuk Ajwad.” Ujar Encik Azam. Bahu Ajwad di tepuk.


“Mawar. Nak ke mana?” Soal Puan Sakinah bila Mawardah bangun hendak meninggalkan ruang tamu.


“Tidur,bu. Mawar dah ngantuk.”


“Dah ngantuk? Awal sangat. Baru pukul 9.15.”


“Takpe la ibu. Mawar masuk dulu. Assalamualaikum.”


“Waalaikumusalam…” Tiga suara serentak menjawab.

***

“BETUL kamu taknak ikut hantar Ajwad ke airport, Mawar?” Tanya Puan Sakinah inginkan kepastian. Anak tunggalnya itu enggan mengikut mereka menghantar Ajwad ke KLIA.

“Betul, bu. Mawar jaga rumah je.” Balas Mawardah bersungguh-sungguh.


“Tapi ibu risau la tinggalkan kamu sorang-sorang kat rumah. Lama ibu dengan abah nak pergi ni. 10 jam jugak tinggalkan kamu. Ye la. dari sini ke KLIA dah dekat empat jam. Tambah lagi dengan masa balik nanti.”


“Takpe, bu. Mawar boleh jaga diri. Ibu dengan abah jangan risau.” Yakini Mawardah.


“Jangan risau la, makcik. Ona kan ada. Ona boleh temankan Mawar.” Ona yang diam dari tadi bersuara.


“Acis pun ada. Boleh tolong tengok-tengokkan Mawar. Makcik dengan pakcik jangan risau.” Sampuk Acis yang berdiri disebelah Ajwad. Sempat dia mengerling ke arah Ona yang jugak sudah memandangnya dengan pandangan yang mereka berdua je faham. Dua sahabat itu tau bahawa Mawardah tidak sanggup hantar Ajwad ke KLIA sebab tak sanggup melihat Ajwad pergi. Walaupun Mawardah tak pernah cerita pape pun kat mereka, mereka dapat kesan perkara tersebut dari mata redup gadis itu.


“Takpe la kalau macam tu. kitorang bertolak dulu. Karang lambat sampai pulak.” Sela Encik Azam yang sudah menghidupkan enjin kereta.


“Ajwad, nah amek ni.” Acis menghulurkan senapang kayu hasil buatannya sendiri kepada Ajwad. “Senapang kayu. Dari aku dengan Ona. Kalau kau rindu kitorang, tatap lah senapang ni.” Selorohnya lagi.


Ajwad menyambut huluran itu. “Thanks Acis, Ona. Nice meeting both of you. Sorry. Seronok dapat kenal dengan korang. Banyak perkara aku belajar dari korang. Kenangan manis tu….” Kali ni, tanpa perlu Mawardah berdehem, Ajwad sedar kesilapan bahasa yang dilakukan. Tangan Acis di salam.


“Aku pun. Best dapat kawan macam kau, London boy.” Acis tersenyum.


“Aku pun sama. Jangan lupa kitorang tau. Especially Mawar ni.” Ona melirik pada Mawardah disebelahnya. Jelas terpamer riak sedih diwajah putih bersih itu. Aku faham, kawan…


“InsyaAllah aku takkan lupa korang.” Mawardah confirm takleh lupa.Macam mana nak lupa? Dah lekat kat hati. Kuat pulak tu. Sampai dah takleh tanggal pun. Sambungnya sendiri.


“Ajwad, jom bertolak skarang. Karang lewat sampai pulak. Kereta paklang tak mampu nak terbang kejar flight tau.” Seloroh Encik Azam.


“Baiklah paklang.” Katanya sambil mata tepat merenung Mawardah yang tertunduk didepannya. “Ain Mawardah…” Panggilnya lembut.Mawardah angkat muka.


“Saya balik dulu. Ampunkan segala salah saya. Halalkan makan minum saya sepanjang saya kat sini. Terima kasih untuk semua yang awak buat untuk saya. Banyak kenangan manis yang saya dapat dengan awak kat kampung ni. Terima kasih banyak-banyak.” Mata Mawardah ditenung dalam. Ya Allah, kenapa beratnya hati nak tinggalkan gadis depan aku ni?


“Hmm…” Hanya itu jawapan Mawardah. Entah kenapa tetiba je suara dia tak boleh keluar. Rasa tersekat. Mawardah kawal perasaan. Hati dah sebak.


“Aku balik dulu. Pape hal call ar aku. Jumpa lagi. Assalamualaikum…” Sempat dia pandang Acis dan Ona sebelum menoleh ke arah kereta. Ajwad tak sanggup nak tengok muka Mawardah lebih lama lagi. Hatinya jugak sakit. Dia sendiri tak faham kenapa dia rasa macam tu.


“Waalaikumussalam…” Acis dan Ona menjawab serentak. Mawardah hanya menjawab dalam hati.


Ajwad melangkah ke dalam perut kereta. Lima minit selepas itu, kereta Waja Encik Azam bergerak meninggalkan perkarangan rumah. Acis dan Ona tak jemu-jemu melambai Ajwad yang turut membalas lambaian mereka. Wajah Mawardah yang sugul dipandang sehingga bayang gadis itu hilang dari pandangan.


“Mawar.” Ona siku Mawar disebelahnya.


“Aku masuk dulu. Lapar.” Mawardah berlalu ke dalam rumah. Ona pandang Acis. Acis pandang Ona. Kedua-duanya menjungkit bahu serentak. Keluhan dilepaskan.

***

MAWARDAH termenung panjang di tepi sawah. Ingatannya tertumpu pada Ajwad. Sudah dua minggu lelaki itu pulang ke London. Dan dua minggu jugak langsung dia tak menerima sebarang berita dari Ajwad. Telefon pun tak. Ntah sihat ntah tak London boy tu. Hatinya bertanya sendiri. Rasa rindu teramat sangat pada lelaki yang bernama Zulfikarzzaki Ajwad itu. Dia rindu aku tak? Aku je yang lebih-lebih. Keluhan yang kesekian kali dilepaskan.


“Mawar!!!”


“Ye Ajwad!” Mawar pantas tekup mulut. Sergahan Ona dan Acis dari belakang itu mebuatkan dia melatah nama Ajwad. Pantas pandangan dihala pada dua wajah yang sudah tayang sengih nakal. Mukanya dah merah padam. Malu weyh…


“Oowww… berangankan orang jauh erk? Patut la kitorang panggil kau tak jawab-jawab.” Ona duduk memeluk lutut disebelah kiri Mawardah.


“Rindu London boy kau ye?” Usik Acis. Tempat disebelah kanan Mawardah diduduk.


“Mana de. Korang jangan nak serkap jarang eh.” Mawardah sedaya upaya menutup gugup.


“Aceyceycey… Takmo ngaku pulak.” Acis siku lengan Mawardah.


“Tapi kan Mawar, aku rindu la kat Ajwad. Ye la, selalunya time-time macam ni dia selalu ajak kita pergi main sawah. Tangkap ikan. Riuh je suara dia. Punya la happy. Pastu seronok sangat tengok dia ketawa. Nampak bahagia je. Lagi bila… Adoi!” Ona mati ayat bila terasa tocangnya ditarik dari belakang. Acis dipandang tajam. Dahinya berkerut bila Acis meletakkan jari dibibir mengisyaratkan supaya dia diam. Acis mengerling Mawardah yang sudah tunduk.


“Mawar…” Lembut Ona angkat muka Mawardah. “Kau nangis?” Matanya bulat bila melihat air jernih yang sudah mengalir dipipi sahabatnya itu.


“Mawar, kau sebenarnya sukakan Ajwad kan?” Acis menyoal tetiba. Mawardah hanya membisu.


“Mawar, kau kasitau la kitorang. Luah perasaan kau tu. Jangan pendam macam ni.” Pujuk Ona. Kelopak matanya turut bertakung.


“Mawar…” Lembut suara Acis.


“Aku…aku tak tau.” Akhirnya Mawardah menjawab. “Aku tak tau aku suka dia or tak. Tapi aku rasa rindu sangat kat dia. Sedih bila dia dah takde dengan aku. Rasa sakit kat sini bila teringat kat dia.” Sebak suara Mawardah. Tangan diletak pada dada.


“Sah.” Sela Acis.


“Pe yang sah nya?” Ona menyoal pelik.


“Sah member kita dah jatuh cinta. Hoorayyy!!!” Acis bersorak gembira sambil bertepuk tangan.


Papp! “Weyh kau kena sawan pe ni? Member kita tengah sedih, kau happy pulak. Teruk punya kawan.” Marah Ona.


“Sakitlah pompuan oi.” Adu Acis sambil menggosok kepala. Sedap-sedap je ketuk kepala aku.


“Padan muka.” Balas Ona sambil tayang thumb up.


“Aku masuk rumah dulu.” Ujar Mawardah. Lantas dia berdiri melangkah meninggalkan Ona dan Acis yang memandangnya tanpa berkerdip.


“Kau apsal? Sengih macam perogol misteri je. Seram aku.” Ona pandang pelik muka Acis yang tengah tayang sengih.


“Weyh. Ada ke patut cakap macam tu. Muka aku ni muka orang beriman tau. Jangan cakap sebarangan. Aku potong lidah kau karang.” Gertak Acis.


“Eleh. Bajet aku takut. Weyh apsal kau sengih tadi. Ada plan ke? Apa?” Ona senyum comel.


“Ada la…”


“Weyh cakap la. aku pun nak tau jugak.”


Acis berdiri. “Takyah tau la.”


Ona turut berdiri. “Nak tau jugak.”


“Baik aku kasi tau Mawar terus daripada aku kasitau kat kau. Mulut becok.” Acis angkat kaki.


“Acis…” Ona ikut dari belakang.


“Taknak.”


“Weyh…”


“Dan… Bila kau menghilang… musnahlah musnah impian… untuk menggapai bintang…” Terus Acis memekak lagu Situasi, Bunkface. Suaranya dikuatkan lagi bila Ona bertindak menarik hujung t-shirtnya.


“Hiii!!!” Ona dah naik bengang. Acis langsung tak mengendahkannya.

***

Di London…

Laptop yang terbuka dibiar begitu saja. Kertas kerja berterabur atas meja jugak langsung tak dipedulikan. Ajwad ramas rambut. Sesekali mukanya diraup. Dah be rapa kali keluhan terlepas dari bibir itu. Nama je kerja depan mata. Tapi tumpuan, hati, otak hanya fokus pada perempuan yang bernama Ain Mawardah. Perempuan yang dah bertahta di hatinya. Perempuan yang sering muncul dalam mimpi-mimpinya. Nak telefon takde kekuatan. Tak sanggup nak dengar suara Mawardah. “Hisy!” Ajwad tampar pipi. Dia tersentak bila telefon bimbitnya berbunyi. Tanpa memandang skrin, panggilan dijawab.


“Hello…”


“Hella, Ajwad. Assalamualaikum.” Sapa si pemanggil.


“Waalaikumussalam. Acis?” Ajwad kerut dahi.


“Kenal jugak kau dengan suara aku.”


“Mestila. Weyh kau pe kabar sihat? Ona? Paklang, maklang?” Mawardah? Yang last tu sambung dalam hati je la…


“Alhamdulillah. Semua sihat. Mawar pun sihat.” Acis dah sengih dihujung talian.


“Takpe la kalau macam tu.” Tetiba je Ajwad rasa berdebar dengar nama Mawardah.


“Ajwad, aku call kau ni nak bagitau perkara penting. Pasal Mawar.”


“Mawar?” Ajwad mula rasa tak sedap hati. “Apsal dengan dia? Dia okay? Apa dah jadi? Dia…”


“Weyh… weyh… Rilex ar bro. Pe yang gelabah sangat ni? Kan aku dah cakap Mawar sihat.” Potong Acis. Rasa cam nak ketawa sampai berguling-guling je kat London boy ni. Hahaha…


Ajwad termalu sendiri. “Dah tu?”


“Mawar nak bertunang Rabu ni.” Bohong Acis.


“What!??” Hampir terlepas henfon ditangan Ajwad. Terkejut bukan kepalang. Tetiba dia rasa semput.


Yes! Acis sengih makin lebar.“Weyh pekak la aku. Apsal respon kau cam ni?”


Ajwad cuba berlagak tenang. Nafas ditarik panjang. “Mawar setuju ke dengan pertunangan ni? Sape orang tu? Dia kenal?”


“Aku tak tau la. Yang aku tau dia nangis teruk. Sampai taknak keluar rumah. Tak setuju la kot tu.” Acis terasa bahu kiri dah berat. Mau taknya dosa semakin bertambah. Makin rancak dia berbohong.


Ajwad diam tanpa kata. Otaknya serabut. Jiwa dah tak tenteram kacau lain macam je.


“Weyh Ajwad. Kau still kat situ lagi ke? Apsal diam je?” Sergah Acis agak kuat.


“Ye ye. Aku kat sini lagi. Takpe la Acis. Aku ada hal. Banyak kerja kat ofis ni. Nanti-nanti kita borak lagi. Aku letak dulu. Bye.Assalamualaikum…”


“Ye la. waalaikumussalam. Before tu Ajwad aku ada something nak nasihatkan kau.”


“Pe dia?”


“Kalau kau rasa perasaan kau pada Mawar sama dengan perasaan Mawar kat kau, better kau balik Malaysia secepat mungkin.”


“Hah? Maksud kau?” Ajwad dah tayang muka keliru.


“Lu pikir sendiri la bro….”


“Acis apa…” Tut..tut..tut… Tanda talian dah dimatikan.


Ajwad pandang lama henfon di tangan. Urat-urat otak ligat bekerja memikirkan maksud Acis sebentar tadi. Tiga saat kemudian Ajwad berdiri. “Mummy, daddy…” Kaki diatur laju keluar dari pejabatnya.

***

MAWARDAH sentuh perlahan sebiji buah mangga yang masih hijau yang tergantung elok di rantingnya. Kulit mangga muda itu dibelek lama. Badan dibongkok sedikit mencapai ranting kering di atas tanah. Lalu ranting itu diguna mengukir sesuatu di kulit mangga hijau itu. selesai mengukir, mangga muda itu ditatap lama. Sedang Mawardah leka menatap sebiji mangga muda yang menjadi pilihan dari baratus-ratu mangga di pokok mangga depannya itu, dia dikejutkan dengan kedatangan sebuah teksi. Tak lama kemudian kelihatan tiga orang insan turun dari teksi tersebut. Biji mata hampir terkeluar sebaik saja pandangan jatuh pada satu wajah yang dah terlekat dalam hati. Zulfikarzzaki Ajwad?


“Assalamualaikum… Mawar! Mawar!” Dari jauh kedengaran suara Ajwad memanggil namanya.


“Waalaikumussalam.” Mawardah mengatur langkah laju mendapatkan Ajwad.


Bila terpandang Mawardah je, terus Ajwad meluru ke arah gadis itu. “Tolong jangan setuju Ain Mawardah.” Pinta Ajwad lembut.


Mawardah kerut dahi. “Setuju apa ni?”


“Tolong batalkan pertunangan ni. Tolong lah…” Rayu Ajwad pula.


“Apa ni? Saya tak faham.” Mawardah semakin keliru.


“Mawar.” Puan Sakinah menjenguk kepala keluar rumah. “Eh, Aisyah…Zul. Bila sampai? Kenapa tak cakap nak balik sini?” Wanita itu meluru ke arah Puan Aisyah dan Encik Zulhairi.


“Kinah. Lama tak jumpa kau. Sihat? Azam mana?” Dua orang sahabat lama berpelukan erat.


“Alhamdulillah sihat. Kau? Azam ke Langkawi tiga hari. Ada kursus kat sana. Ni Apsal ni? Pe yang kecoh-kecoh?”Puan Sakinah pandang Ajwad pelik.


Ajwad meluru ke arah Puan Sakinah. Tangan wanita itu di capai. “Maklang tolong batalkan pertunangan Ain Mawardah. Ajwad taknak dia bertunang dengan orang lain. Ajwad tak sanggup.”


“Pertunangan apa pulak ni?” Puan Sakinah semakin bingung.


“Ajwad!” Lima kepala menoleh serentak ke arah Acis yang semakin menghampiri. Ona disebelah dah senyum lebar. “Kau balik jugak ye.” Tangan Ajwad di salam.


“Acis, kau tolong aku pujuk Ain Mawardah. Pujuk maklang supaya batalkan pertunangan Ain Mawardah dengan budak mana-mana tu. Please…” Tubuh Acis digoncang.


“Stop, stop!.” Pekik Mawardah tetiba. “Apsal ni? Dari tadi awak asyik mintak saya putuskan pertunangan. Pertunangan apa ni? Sapa yang nak bertunang? Serius saya tak faham. Langsung tak faham.” Tajam Mawardah merenung mata Ajwad.


“Pertunangan awak la. batalkan je. Awak tak boleh bertunang dengan mana-mana lelaki selain saya.” Tegas Ajwad bersungguh-sungguh.


“Hiii awak ni. Saya dah rasa macam orang bingung skrang ni. Apa maksud awak? Apsal awak cakap macam ni? Apsal awak jadi macam ni? Macam orang gila je. Apsal…”


“Sebab saya suka awak.”


Hah? Mawardah dah ternganga. Lima pasang mata yang memandang adegan itu turut buat aksi yang sama.


“Saya dah jatuh cinta dengan awak. Saya cintakan awak, Ain Mawardah.” Lembut Ajwad menutur. Mata Mawardah direnung.


“Ona, bawak fon tak?” Soal Acis tetiba perlahan.


“Bawak. Kau nak buat pe? Kalau nak call kredit aku dah expired.”


“Bak sini.” Henfon ditangan Ona direbut.


“Nak buat pe?”


“Rugi weyh kalau tak record. Box office punya cerita ni…” Selamba Acis merakam adegan cinta Ajwad dan Mawardah tanpa disedari orang lain.


“Ain Mawardah, apsal diam je?” Ajwad resah dengan kebisuan si buah hati.


“Awak nak saya jawab apa?” Mawardah yang berdebar sakan itu memberanikan diri membalas renungan Ajwad.


“Cakap awak pun cintakan saya.”


“Apsal pulak? Saya tak rasa macam tu pun.”


Ada. Awak pun rasa benda yang sama kan? Saya tau awak cintakan saya. Luahkan je.”


Mawardah terlopong seketika. Tersangat lah malu bila diri jadi perhatian. “Hisyh!! Apa ni? Saya tak cintakan awak pun.”


“Tipu! Saya tau awak cintakan saya tapi awak taknak cakap.” Tukas Ajwad.


“Sapa cakap? Sape? Takde la.” Mawardah cuba kawal hati. Takmau tunjuk sangat perasaannya ketika ini.


“Acis!”


“Oh Acis comey!” Henfon Ona jatuh ke tanah tanpa sempat disambut. Terkejut beruk dengan sergahan Ajwad.


“My fon!” Jerit Ona. Dengan pantas dia tunduk mengutip henfon yang sudah terburai isinya.


“Sorry, Ona. Tak sengaja.” Acis dah kecut perut. Air mata Ona dah mengalir.


“Acis! Pe kau dah cakap kat dia?” Soal Mawardah dengan wajah bengang.


“Aku…Aku…”


“Awak jangan salahkan Acis. Kalau tak kerana dia, saya takde kat sini skarang. Takde kat depan awak macam ni.” Pantas Ajwad berdiri didepan Acis.


“Saya tak mintak pun awak balik sini.” Mawardah peluk tubuh.


“Ain Mawardah… Susah sangat ke awak nak mengaku yang awak cintakan saya?” Suara Ajwad semakin kendur. Encik Zulhairi, Puan Aisyah dan Puan Sakinah hanya bertindak sebagai pemerhati. Taknak masuk campur.


“Apa cinta-cinta ni? Geli la telinga. Dah bernanah pun.” Mawardah masih degil untuk meluahkan perasaan.


“Habis tu nak sebut apa? Love? Mohabbat? Pyar?”


“Takyah sebut pape. Perlu ke saya luah kalau saya pun rasa macam awak rasa?”


Ajwad terdiam. Tiga saat kemudian dia tersenyum lebar. “Kan betul jangkaan saya. Sebenarnya awak pun cintakan saya kan?“


Mawardah tidak menjawab. Hanya jelingan tajam yang dilemparkan pada Ajwad. Puan Aisyah, Puan Sakinah dan Encik Zulhairi tersenyum lega. “Nampaknya perkara dah setle. Jom Aisyah, Zul kita naik ke atas. Tinggalkan je pasangan sejoli ni.”


“Jom.” Puan Aisyah dipimpin Puan Sakinah naik ke atas rumah. Encik Zulhairi mengekor dari belakang. Sempat dia angkat thumb up pada anak lelaki tunggalnya itu sebelum meniti anak tangga.


“So…” Ajwad angkat kening pada Mawardah sebaik saja tubuh ibu bapa mereka hilang di sebalik pintu.


“So apa?” Muka Mawardah masih masam. Geram dipaksa oleh Ajwad masih belum hilang.


“Tak boleh ke awak cakap sekali yang awak cintakan saya? Cakap suka pun boleh jugak. Please… sekali je.” Ajwad tayang senyum comel.


“Taknak.” Bantah Mawardah.


Muka Ajwad berubah. “Apsal pulak? Cakap je. Bukannya susah pun.”


“Taknak.”


“Cakap suka pun boleh.”


“Ishy awak ni! Apsal nak paksa-paksa pulak? Tak suka la cam ni. Dah orang taknak tu taknak la.” Mawardah sudah mencekak pinggang.


“Saya tak mintak awak buat benda berat pun. Senang je benda yang saya mintak ni.”


“Geram betul dengan awak ni! Kalau nak sangat jawapan awak pergi kat pokok mangga tepi sawah tu.” Jari telunjuk diunjuk pada pokok mangga yang rendang tidak jauh dari mereka.


“Buat pe?”


“Cari sebiji buah mangga muda yang boleh menjawab persoalan awak tu. Saya dah luah kat buah tu.”


“Uih. Beratus-ratus buah kat situ. Cam ne saya nak jumpa?” Soal Ajwad dengan muka tak percaya.


“Nak seribu daya. Taknak seribu dalih.” Sinis Mawardah berkata.


“Okay. Saya sahut cabaran awak.” Ajwad berlari ke arah pokok mangga tersebut.


Mawardah kulum senyum. Dalam hati dia berdoa agar buah bertuah itu dapat dijumpai oleh Ajwad. Kemudian dia toleh kanan memandang Acis yang sedang tekun memasang semula henfon Ona yang sudah terkeluar segala isi perutnya. “Camne? Rosak ke fon kau, Ona?”


“Tak tau.” Serak suara Ona kedengaran. Air mata dikesat.


“Don’t worry la, Ona. Aku sure yang fon kau okay. Kejap aku nak on.” Acis tekan punat di bahagian atas henfon sony ericsson K610i itu. Tak sampai 10 saat henfon itu kembali menyala.“See? Kan betul aku cakap. Nah amek balik fon ni. Buat teruk boleh… Fon jatuh pun nak nangis. Tak matured langsung.” Leter Acis pada Ona disebelahnya.


“Kau pe tau? Ni nyawa aku tau…” Jeling Ona.


“Nyawa konon.” Acis mencebik. Mawardah senyum sambil menggeleng dengan gelagat dua sahabatnya itu.


“Ain Mawardah!” Tiga kepala menoleh serentak pada Ajwad yang sedang berlari ke arah mereka sambil menayang buah mangga muda ditangan kanan. “Saya dah jumpa. Buah ni kan?” Buah mangga muda itu disua pada Mawardah.


Gadis itu tersenyum tiga saat kemudian dia mengangguk. “Tahniah.”


“Betul ke ni awak yang ukir?” Ajwad inginkan kepastian.


“Betul la. Tak caya pulak dia.” Suara Mawardah kedengaran nada merajuk.


“Eh tak. Saya caya.” Ajwad terangguk-angguk. Ukiran pada buah mangga dipandang lama dengan senyuman.

‘AIN MAWARDAH Love ZULFIKARZZAKKI AJWAD’

“So, jom kita kahwin?” Propose Ajwad secara tak langsung.


“Hah?” Mawardah ternganga. Acis dah pecah tawa. Ona kulum senyum. Direct betul dia kasi.


“Kita kahwin ye? Saya dah kerja dengan daddy. Mampu nak tampung awak.” Lembut Ajwad menutur. Ikhlas dari hatinya. Acis yang sudah ketawa langsung tak diendahkan. Langsung takde perasaan malu pada dua orang penyibuk tu. Eh silap. Penyokong la…


“Saya muda lagi la awak. Baru 21. Study pun tak habis lagi.”


“Tu bukan alasan. Takpe kita kahwin dulu. Saya tak halang awak nak sambung study.” Lembut Ajwad memujuk.


“Setuju je la Mawar. Kau nak tunggu pe lagi?” Acis masuk line.


“Betul-betul. Aku sokong kau.” Ona tepuk bahu Acis.


“Tapi… susah.” Mawardah silang tangan di dada.


“Pe yang susah?” Laju Ajwad menyoal.


“Ye la. Coz my boy from London…”


“So? Pe masalahnya?”


“Banyak masalah. Nanti kalau kita kahwin, mesti saya kena ikut awak balik London kan? Taknak. Saya nak menetap kat Malaysia. Tanah tempat tumpah darah saya.”


“Kita tinggal kat sini la. Daddy nak bukak satu cawangan ZA Holdings kat KL. So, saya kerja kat Malaysia la nanti. Malaysia pun tanah tempat tumpah darah saya jugak. Awak jangan lupa. Saya dilahirkan kat sini tau. Bila umur saya masuk dua bulan baru daddy dengan mummy berhijrah ke London. So, Saya anak Malaysia.” Tutur Ajwad dengan muka bangga. “Takde masalah lagi kan? Kita kahwin?”


Mawardah terus bisu. Taktau nak bagi alasan apa lagi dah. Akhirnya perlahan-lahan dia mengangguk.


“Yess! Alhamdulilahh…” Ajwad tadah tangan ke langit.


“Tahniah, kawan.” Acis hulur tangan.


“Thanks, kawan.” Ajwad senyum bahagia. Bahagia yang teramat sangat.


“Wahh Mawar. Kau dah nak kahwin. Sedihnya…” Ona peluk Mawardah dengan rapat. Air mata sekali lagi mengalir. Mawardah turut menjatuhkan air mata kegembiraan.


“Ey eh si Ona ni. Orang happy, kau sedih buat pe? Spoil betul.” Tocang Ona ditarik Acis.


“Weyh. Kena jugak belasah dengan aku budak ni karang!” Gertak Ona geram.


“Bajet kuat.”


“Mesti la. Kau jangan lupa Acis yang zaman sekolah dulu aku….”


“Stop!” Pintas Acis. Tangan kanan diangkat. “Tolonglah Ona. Telinga aku dah jemu dengar ayat kau yang start dari ‘kau jangan lupa Acis yang zaman sekolah dulu aku’ bla bla bla….” Sindir Acis selamba.


“Weyh!” Ona jegil Acis. Geram gila bila sahabatnya itu menyindirnya.


“Cantik la sangat jegil macam tu. Ey Ajwad, kecur air liur aku tengok mangga muda kat tangan kau tu.Bak sini aku nak gigit sikit.” Tanpa amaran mangga muda tersebut diragut oleh Acis. Lelaki itu berlari ke arah sawah.


“Acis! Don’t you dare to bite that mango! If not, I will…”


“Bahasa melayu, Zulfikarzzaki Ajwad!” Sampuk Mawardah.


“Sorry Ain Mawardah. Acis! Kau jangan berani gigit mangga tu. Kalau tak aku bunuh kau!” Pekik Ajwad sambil berlari mengejar Acis yang sudah terjun ke dalam sawah bersama mangga muda yang penuh bermakna baginya itu.


“Aku nak gigit sikit je!”


“Tak boleh!” Ajwad turut menyertai Acis di dalam petak sawah. Sedaya upaya Acis dikejar. Ona dan Mawardah ketawa menyaksikan adegan kejar mengejar antara Acis dan Ajwad itu. Riuh-riuh rendah suara mereka. My boy from London… Saya sayang awak. Bisik Mawardah dalam hati.


Enam bulan kemudian….

“AKU terima nikahnya Ain Mawardah Bt Ahmad Azam dengan mas kahwin RM80 tunai….” Dengan sekali lafaz saja Ain Mawardah sah menjadi isteri kepada Zulfikarzzaki Ajwad. Senyuman kegembiraan terpamer pada semua wajah yang berada di majlis akad nikah itu. Semua orang mendoakan agar pasangan pengantin tersebut bahagia hingga ke akhir hayat. Amin…

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta