Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Saturday, November 22, 2014

Kelam Bulan Tanpa Bintang 5

JUMAAT depan kot paksu,” maklum Amal lepas disoal tentang hari kepulangan dia dan Naqin ke Ipoh oleh Dizwan di seberang talian sana.
            “Kenapa Jumaat? Khamis kan Uyin tak ada kelas? Balik hari khamis laea? Paksu rindu Uyin sangat ni.”
Dizwan sememangnya ambil tahu pasal jadual kelas Amal. Daripada Amal sekolah rendah sampailah sekarang tahun akhir di universiti. Dari Isnin sampai Jumaat. Dia boleh hafal semua. Masa awal semester pertama Amal di universiti, hampir setiap pagi Dizwan akan menghubungi anak buah perempuannya itu kononnya nak memperingatkan tentang jadual kelas Amal. Sampailah satu masa tu, Amal dapat meyakinkan paksunya itu bahawasanya dia boleh handle hidup dia dekat sini dan paksu seharusnya tak perlu nak risaukan dia. Sebab dia bukan budak sekolah lagi. Dah besar panjang kot.
“Tak boleh paksu. Khamis tu Uyin kena jumpa supervisor.”
“How’s your FYP?”
Alhamdulillah. Everything’s okay.”
“Semalam tu stress sangat katanya.”
            Kening berkerut. Hampir bercantum. “How do you know?” Lepas soalan tu dilontar, kedudukan kening kembali normal bila dia terfikirkan sesuatu. “Oh yes. Naqin.”
            “Yes. Mata nombor dua paksu dekat sana. He told me everything.
            “From A to Z?”
            “Yeah. He’s your hero right?”
            Amal julingkan mata ke atas. Dua saat. “Boleh bayangkan muka megah dia sambil cerita dekat paksu tu macam mana.”
            Ketawa Dizwan pecah. “You know what?”
            “Paksu bersyukur sangat pada Allah sebab Uyin dengan Naqin dapat sambung belajar dekat sana sama-sama.”
            “Yes I knew it,” sampuk Amal cepat-cepat dapat mengagak ayat apa yang bakal paksu kesayangannya akan susun lepas soalan ‘You know what?’ itu sebaik saja nama Naqin dipetik.
            Dizwan sambung gelak. “Tahu aje paksu nak cakap apa ea?”
            Amal ikut gelak sama. “Dah dekat empat tahun paksu ayat tu dok sapa telinga Uyin ni. Mahunya tak hadam.”
            Dia ingat lagi masa dia dan Naqin sibuk isi borang UPU lepas keputusan SPM keluar, Dizwan ikut menyibukkan diri sama.
            “Pastikan jurusan dengan universiti korang dua sama okey. Kalau kos tak nak sama, paksu boleh consider lagi. Tapi pilihan universiti wajib sama. Kalau selatan, biar dua-dua dapat selatan. Kalau utara, dua-dua pun harus dapat utara. Paksu memang nak dan berharap sangat Naqin dengan Amal dapat sambung belajar di tempat yang sama kecuali overseas. For now, paksu memang tak izinkan Uyin pergi jauh lagi,” luah Dizwan yang baru balik dari kerja. Sampai saja di muka pintu, dia terus meluru mendapatkan Naqin dan Amal yang tengah buat persidangan dengan laptop masing-masing di ruang tamu rumah.
            Amal-Naqin apa nak dikata lagi. Dah itu harapan paksu mereka. Ikutkan hati dan keputusan yang dicapai dalam SPM, kedua mereka layak untuk memohon biasiswa untuk sambung belajar di luar negara. Tapi, awal-awal dah kena warning dengan Dizwan. Maklumlah dua sahabat ni kan dah macam kembar. Kelam bulan tanpa bintang katanya. Kalau sorang tak boleh pergi belajar jauh-jauh. Yang sorang ni pun memang tak lah nak pergi kan.
“Kitorang akan apply semua sama. Dapat atau tak, tawakal aje lah,”kata Amal dengan harapan yang tinggi. Dikodek-kodeknya laman web itu. “Paksu kena banyak berdoa.”
Dizwan yang mendengar terus tarik nafas lega. “Paksu bukan apa, at least bila Uyin jauh daripada paksu ada orang yang paksu boleh harapkan untuk jaga Uyin. Uyin pun boleh jenguk-jengukkan Naqin. Saling jaga each other.”
“Naqin pun harap dapat tempat belajar sama dengan Amal. Bila ada Naqin nanti takde la dia nak kena culture shock ke apa kan paksu?Naqin akan jaga dia ketat-ketat.”
“Eleh!” Lengan Naqin disiku. “Kau jaga aku lah sangat! Aku yang kena jaga kau ada la.”
Lengan yang disinggah siku si Amal digosok. Siku tajam macam apa entah minah ni. “Sakit lah bongok!”
Amal cebik bibir. “Kena siku sikit dah kecoh. Lembik! Macam mana lah nak jaga aku nanti?” Amal bagi muka tak-boleh-diharap-langsung dekat Naqin. “Dia paksu nak suruh jaga Uyin?Paksu dah habis fikir ke?” Amal melontarkan soalan itu kepada Dizwan. Sengaja dia menduga Naqin.
“Mahunya tak sakit kalau dah kena siku tajam macam tu.” Dizwan jelas nampak berat berpihak di sebelah Naqin.
“Itulah. Siku tajam macam pisau je gayanya. Nasib tak tembus isi perut ke apa.”
“Angah faham. Selalu sangat kena.” Fawwaz yang entah muncul dari mana tiba-tiba mencelah. Nak berkongsi pengalaman disiku oleh Amal dengan Naqin.
“Okey good. Semua orang nak side Naqin. Good for him but bad for me.”Amal mula tunjuk muncung sedepa. “Kalau macam ni nak apply universiti dekat Melbourne la. Nak pergi stay dengan Uncle Tamrin.”
“Don’t!” Bergema ruang tamu dengan suara serentak tiga lelaki.
Dizwan-Fawwaz-Naqin. Senyuman mati. Dengan mata tak berkelip muka Amal dipandang dalam. Mencari riak keseriusan di situ.
“Tahu takut. Sekarang ni, siapa nak stick by my side?”
“Me!!!”Ruang tamu bergema lagi. Juga dengan tiga suara yang sama.
Dah tak boleh nak tahan dengan karenah dan riak    muka tiga orang lelaki kesayangannya itu, Amal terus tergelak kuat. “Love me that much, uh?”
“Absolutely yes!”
“Me also.” Hana baru muncul bersama dulang air di tangan. “Nak usik Uyin tapi at the end, masing-masing kena usik balik. Cuak je muka.” Gelas-gelas yang ada jus epal di dalammya dihulur seorang satu.
“Padan muka diorang kan maksu?” Amal sambung gelak suka dengan Hana pulak.
“Tulah... Dah buat pilihan?”
“Dah kot.”
“Pilihan first, second, third dengan fourth apa?”Hana tenung skrin laptop milik Amal.
Laptop didekatkan pada pandangan Hana. Laptop jenama ASUS warna putih itu adalah hadiah pemberian daripada alongnya, Fayyaz. Pemberian sempena dia memperoleh keputusan yang cemerlang dalam SPM. Kalau daripada Fayyaz dia dapat laptop, daripada angah pulak DSLR. Sesuatu yang sangat diidam sejak  berkurun lama dah berjaya dia pegang. Paksu dan maksu turut tak terkecuali. Smartphone yang dia pegang sekarang ni adalah pemberian daripada pasangan romantik itu lah.
“Kejuruteraan Elektronik... first, second and third?”
“Haah. Fourth tu... Kejuruteraan Elektrik.”
“Lima ke bawah?”
“Elekronik balik.”
“Naqin pun sama?” Hana condongkan kepala ke arah skrin laptop Naqin pulak.
“Exactly sama, Chik Na.”
“Tak takut kena karan ke?” Dengan muka tak beriak  Fawwaz bertanya. Tak tahu nak bezakan antara soalan tu jenis sarkastik, sinikal atau betul-betul risau.
“Angah, Uyin tak lembik okey.”
“Bukan kira tak lembik ke apa... tapi kamu tu perempuan. Naqin tu lain la.”
“Ramai je perempuan belajar dalam bidang ni. Angah jangan nak buat gaya macam katak bawah tempurung.”
“Bukan... Angah risaukan Uyin tu.”
“Don’t worry la angah. I can do it. Insya-Allah.”
“And I’ll always be there for her. Anytime. Insya- Allah. Tolong doakan kitorang dapat tawaran dari universiti yang sama aje.” Kata-kata Naqin ini menjemput senyuman lega di tiga ulas bibir. Dizwan-Hana-Fawwaz saling berpandangan antara satu sama lain.
“Thanks Naqin,” ucap Dizwan. Kepala Naqin dibelai lembut.
            Nafas Dizwan betul-betul dapat dihela lega sebaik saja doanya termakbul. Amal-Naqin berjaya mendapat tawaran sambung belajar di universiti yang sama dan yang paling menggembirakan, mereka juga dapat kos yang sama iaitu Kejuruteraan Elektronik.
            “Erin mana, paksu? Sihat ke dia? Maksu? Rindu three of you sangat-sangat!”
            “Alhamdulillah kitorang semua sihat. Erin dah tidur dekat atas.”
            “Awalnya tidur. Patutlah sunyi. Kalau dia ada mesti berebut nak bercakap dengan Uyin.”
Wajah comel Erin Zulaikha anak perempuan kepada Dizwan dan Hana terbayang di ruang mata. Nak sangat cium pipi budak perempuan umur empat tahun itu. Dengan pipi gebunya, dengan mulut yang fasih berceloteh itu ini. Baru empat tahun tapi bercakap tak padan dengan umur.
“Dah makan belum?”
            “Tengah hari dah. Tapi malam belum. Kejap lagi nak pergi makan dengan kawan-kawan. Paksu dah makan?”
            “Kejap lagi. Maksu tengah masak tu.”
            “Maksu masak apa? Patutlah bau sedap sampai sini,” seloroh Amal.
            “Bau macam masak lemak cili api ketam aje.” Sengaja Dizwan memancing anak saudaranya itu. Dah boleh agak apa reaksi yang akan diberikan Amal kejap lagi.
            Ternganga sekejap Amal. “Paksuuuu!!! Favourite Uyin kot tu.” Bergema suara dia di blok C.
            Kan dah cakap. Mengekek Dizwan ketawa. Seronok benar dapat sakat anak buah kesayangan. “Tahu pun. Nak makan balik sini cepat-cepat.”
            Bayangan seperiuk besar masak lemak cili apa ketam masih terlayang-layang depan mata. Air tangan maksu perghhhh!!! Tak siapa boleh lawan okey. “Ea paksu. Nanti lepas settle pasal FYP, Amal ajak Naqin balik terus.”
            “Khamis. Bukan Jumaat?” Ayat nak balik terus lepas jumpa supervisoryang ditutur Amal itu buatkan muka dia bercahaya.
            “I’ll try. Insya-Allah. Nanti Amal discuss balik dengan Naqin.”
            “Okey, darling. Can’t wait to hug you.”
            “Me too! I miss you dead serious paksu. Maksu dengan Erin pun. Angah dengan along jugak.”
            “We miss you dead serious more,” tambah Dizwan lagi tak nak kalah.
            “Yelah-yelah. Tak lama dah paksu. Lagi enam hari.”
            “Macam enam tahun paksu rasa. Berapa minggu mid sem break kali ni?”
            “Macam selalu. One week.”
            Kedengaran Dizwan tarik nafas berat di hujung sana. “Sekejap sangat. Puas ke paksu nak tengok muka Uyin?”
            Amal ketawa. “Paksu ni macam tak biasa. Takpe paksu. Uyin dah last sem ni. Habis study nanti Uyin akan cari kerja dekat-dekat dengan rumah kita. Uyin tinggal berkepit aje  dengan paksu. Uyin takkan pergi jauh. Uyin akan selalu ada dengan paksu,” kata Amal sungguh-sungguh bagi menyedapkan hati bapa saudaranya itu. Tapi memang macam tulah pelan dia lepas tamat belajar nanti. Lebih kurang dua bulan lagi. Dia akan bekerja dalam kawasan Ipoh supaya dekat dengan keluarga.
            “Betul ni? Alhamdulillah.”Suara Dizwan kembali ceria.
            “Insya-Allah paksu.” Yakin Amal lagi. “Paksu, Amal nak pergi mandi ni. Nak keluar makan dengan Shadah. Nanti Amal call paksu lagi ea,” kata Amal sebaik saja Shadah dah balik dari bilik air. Teman sebiliknya itu nampak segar sebab baru mandi. Tinggal dia aje yang badan masih melekit. “Kirim salam maksu. I love you. Muah! Muah! Assalamualaikum.” Talian dimatikan sejurus saja Dizwan menjawab salam.
            “Paksu ke?” Tanya Shadah walaupun dia dah tahu.
            “Kau rasa?” Smartphone yang kekurangan bateri dicas atas meja study.
            “Kalau dah gaya bercakap macam bercakap dengan pakwe tu memang dah confirmed la kan tu paksu kau.”
            “Tau takpe.” Amal senyum lebar.
Teringat dia kali pertama Shadah terdengar perbualannya dengan Dizwan di awal semester pertama dulu. Dalam dua minggu macam tu, dia baru kenal Shadah. Berkerut pelik dahi sahabatnya itu.
            “Amboi... I love you tu sakan nampak. Pakwe ke?”
            “Banyak lah kau pakwe. Paksu aku la.”
            “Paksu? Pergghh!!! Manja gila kau dengan bapak sedara. Adik mak atau ayah kau?”
            “Adik arwah ayah aku.”
            Perkataan arwah tu buatkan Shadah terdiam sekejap. “Ar...arwah?” Tanya dia untuk dapatkan kepastian.
            Amal yang berada di atas katil terus kupas senyum. “Okey, kau belum kenal aku betul-betul lagi kan?”
            “Kalau kau okey, tell  me  about your biodata.”
            Tergelak Amal dengan perkataan biodata yang keluar dari mulut Shadah. “Makanan kegemaran, minuman kegemaran, hobi...?”
            “Itu later pun boleh. Aku akan tau sendiri nanti. Aku kena hadap kau untuk empat tahun yang akan datang okey. Tell me yang paling penting yang kau rasa nak bagitahu.”
            Amal dengan mesranya mula bercerita tentang dirinya pada Shadah. Daripada A sampai Z. Pasal paksu, arwah kedua ibu bapanya, abang-abangnya... semua dia cerita.
            “So, lepas arwah ayah kau meninggal, kau dengan abang-abang tinggal dengan paksu.?”
            “Yup.”
            “Patutlah kau rapat giler dengan paksu kau.”
            “Manja lain macam kan?”
            Senyum melebar. “Lepas arwah ayah dah takde, paksu la ayah dan paksu jugak ibu kepada kitorang tiga beradik. Kau bayangkanlah. Masa tu paksu baru je kerja dua tiga bulan. Sanggup dia nak  jaga kitorang. Dia jaga kitorang dengan baik sangat. That’s why I love him so much.”
            “Now I know. Orang yang aku sangka pakwe kau tu rupa-rupanya paksu kau.” Shadah gelengkan kepala dengan telahan diri sendiri. Suka-suki aje nak anggap Amal yang bukan-bukan.
            “Cepatlah  pergi mandi!”
            Suara dan lemparan tuala serentak daripada Shadah menarik kembali fikiran Amal ke realiti.
“Eesh kau ni. Baru je gaya nak mengimbau kenangan. Potong betul.” Amal terus bangkit dari katil. Tuala kepunyaan dia yang tolong ‘dihulurkan’ oleh Shadah itu disangkut ke bahu.
            “Tapayah nak retro sangat lah. Pergi mandi cepat! Aku dah lapar tahap naga dah ni. Jihan dah tunggu tu. Kang dia membebel mahu pitam setahun kita ni.”

            “Halah-halah!” Amal bingkas bergerak keluar dari bilik.

Sunday, November 16, 2014

Kelam Bulan Tanpa Bintang 4

KAU nampak pucat.” Ayat pertama yang keluar dari bibir Naqin sebaik saja dia dan Amal mengambil tempat di sudut hujung kedai mamak.
            Laptop diletak atas meja dan dionkan. “Bila stress amat macam ni, kalau tak pucat aku pun pelik,” balas Amal sarkastik. Beg kanvas pada bahu ditarik dan diletak di kerusi kosong di sebelah. “Let’s make it fast.I’ve no time to waste.”
            Amal yang gigih melarikan tetikus di tangan kanan ditenung. Naqin menggeleng melihat kekalutan si sahabat masa ni. “Cool Amal. Kau janganstress macam ni. Benda boleh handle apa.”
            “Gila apa nak cool waktu genting cenggini? Aku dah nyawa-nyawa ikan kau tahu?” Amal masih dengan perbuatan dia. Mata merenung padacoding dalam software MATLAB di skrin laptop.

            “Amal. Kau boleh tak jangan...” Kata-kata Naqin terhenti bila meja mereka didatangi seorang pelayan lelaki. “Bhai, Teh tarik, kopi O ais, murtabak ayam.” Naqin buat order dulu sebelum pelayan itu sempat bertanya.
            Pen berlari atas kertas order. “Murtabak satu ka dua ka?” Tanya pelayan itu bila Naqin dirasakan pesanan Naqin tergantung.
            “Satu saja, bhai. Buat sedap-sedap tau. Kawan saya ni nak makan.”
            Pelayan itu angguk dua kali. “Wokeyh! Pasti sedap. Murtabak ayam sini number one hai... Number one hai...” Kata dia lagi dengan muka palingconfident dalam dunia.
            Berkerut dahi Naqin dengan reaksi pelayan. Nak tergelak pun ada. “Hindustan mari? Number one hai?”
            “Bangladesh mari. Muslim.”
            “Oh. Arjun Rampal kenal?” Naqin mula buat sesi beramah mesra.
            “Arjun Rampal? Sapa tu?”
            “Her boyfriend.” Dia muncungkan bibir pada Amal. Niat di hati nak tarik perhatian Amal. Biasanya kalau ada apa-apa perkataan yang berkaitan dengan Arjun Rampal, mood Amal yang merudum ke tanah, terus naik mencanak ke langit. Berubah tiga ratus enam pulu darjah terus. Jadi ceria tiba-tiba.
            Amal yang tak berikan apa-apa respons langsung, buat Naqin julingkan mata ke atas barang dua saat. Nafas dihela lemah. Cuak tahap apa entah budak ni?
            “Banyak handsome ka?”
            Naqin tengah buat analisis pasal perangai Amal bila dia diterjah soalan itu. “Saya handsome lagi.”
            “Ya ya. Awak baaaanyak handsome,” kata pelayan dari Bangladesh itu sambil tunjuk thumbs up pada Naqin. Bukan satu tapi dua thumbs up okey. “Itu saja order?”
            “Yup. Thank you,”ucap Naqin sebelum pelayan itu berlalu. Jadi kembang dibuatnya si Naqin bila dapat pujian macam tu. Senyum melebar di bibir. “You heard that?” Naqin sepak perlahan kaki Amal di bawah meja.
            Amal hanya buat tak tahu. Malas nak layan. Kang kerja tak siap.
            “Moody cukup ah. Tapayah la nak PMS sekali,” omel Naqin. Dia bawa mata ke muka Amal balik. Gadis itu masih dengan tenungan mata pada skrin laptop. “Bak lappy sini.” Tetikus tanpa wayar yang digenggam Amal dirampas. Dia menarik laptop menghadap ke arahnya. “Kau fokus jurnal. Biar aku recheck then tambah-tambah apa yang patut. Semput aku tengok kau cuak macam ni.”
            Sungguh! Itulah yang Naqin rasa. Melihat Amal yang dah tak normal seperti biasa, Naqin jadi semput. Amal yang dia kenal, jarang nak stresssebenarnya. Paling teruk sahabatnya itu alami tekanan masa paksu Amal dimasukkan ke hospital sebab mengalami kemalangan di tempat kerja kira-kira tujuh tahun lepas.
            Naqin ingat lagi waktu itu. Dia dengan Amal sedang berada di pusat tuisyen semasa dia terima panggilan daripada Fawwaz abang kedua kepada Amal. Fawwaz tak terus telefon Amal sebab dia tahu, bila Amal yang dapat berita itu dulu, dia mungkin tak boleh nak terima.
            “Okay, angah. Naqin bawak Amal pergi hospital sekarang,” kata Naqin mematikan talian. Cikgu Riyanti yang merupakan guru pusat tuisyen itu dihampiri. Selepas diberi  keizinan untuk pulang awal bersama Amal, Naqin terus menapak ke arah Amal yang masa tu tengah berbincang soalan matematik dengan Suhada dan Fatah di meja belakang dalam kelas. Bahu Amal dicuit. “Amal. Jom balik sekarang?”
            “Eh dah habis kelas ke?” Jam tangan dikerling. “Satu jam lagi kot. Kelas belum habis la.”
            “Jom ah. Aku ada hal ni. Urgent.”
            “Ikut kau je ada hal nak terus blah? Tak nampak cikgu dekat depan tu?”
            “Aku dah informed cikgu. Dah dapat permission untuk both of us balik awal hari ni.”
            “Apa benda yang urgent? What’s going on?”
            “We’re going to hospital. So, hurry up please.” Beg kanvas Amal yang berada di tangan terus dihulur pada Amal. Hujung lengan t-shirt Amal dia tarik sehingga gadis itu terpaksa bergerak bangun dari kerusi.
“Sorry guys. We need to go.”
Pandangan pelik daripada Suhada dan Fatah buatkan dia bersuara.
            “Kita sambung soalan tadi next week ea.” Sempat Amal berkata kepada Suhada dan Fatah yang masih tak berkelip sebelum dia hilang di balik pintu.
Kedua-dua mereka hanya mengangguk dengan muka bingung.
“Memang perlu rush macam ni ke?” Dia menyergah Naqin. Pegangan tangan Naqin pada hujung baju direntap.
            “Indeed.” Naqin keluarkan handphone dari poket seluar. “Since we have to be there in a hurry, we may take a taxi.” Nombor telefon pakcik teksi yang dia biasa hubungi untuk menjemput dia dan Amal dari pusat tuisyen tiap-tiap hari Sabtu didial. “Assalamualaikum Pak Mus...”
            Amal tunggu dengar perbualan Naqin dengan Pak Mus sampai habis dengan sabar. Hati dah tak tertahan nak bertanya kenapa Naqin bersikap macam tu.
“Tell me now. Apa yang urgent?”
            “Kita nak pergi hospital.”
            “Melawat siapa?”
            “Someone yang aku kenal.”
            “Siapa someone tu? Aku kenal tak?”
            “Aku tak sure kau kenal atau tak. Sampai sana dulu lah baru tahu.” Naqin cuba atur ayat tak bagi kantoi. Kang kalau dia tahu paksu masuk hospital mahu meraung dia dekat sini. Silap-silap tak perlu tunggu teksi dia dah pecut ke hospital dulu.
            Lebih kurang dalam sepuluh minit macam tu, teksi yang ditunggu pun tiba. Tak menunggu lama, Naqin terus tolak Amal masuk ke tempat duduk belakang. Manakala dia mengambil tempat di sebelah pemandu.
            “Awal habis kelas hari ni Naqin, Amal?” Pak Mus yang dah biasa dengan dua sahabat itu bertanya mesra.
            “Kitorang nak pergi hospital Pak Mus. Tu sebab keluar awal. Pak Mus tolong hantarkan ke hospital besar ea,”maklum Naqin pada Pak Mus.
            “Nak melawat siapa?”
            “Sedara.”
            “Kenapa dengan sedara kamu tu?” Pak Mus memang macam ni. Suka sangat berborak.
            “Kemalangan masa kerja.”
            “Mudah-mudahan tak ada apa yang serius lah ea.”
            “Harap macam tu la Pak Mus,” sambung Naqin.
Dia toleh ke belakang. Amal tengah tekan-tekan punat telefon. Main game la tu. Teka Naqin. ‘Amal, aku harap kau tak meraung dekat hospital kejap lagi,’ desis hati Naqin sebelum dia kembali menghadap ke depan.
            Turunnya mereka di hadapan pintu masuk hospital, Naqin dan Amal berlari mencari bilik kecemasan. Dalam lima minit jugaklah proses pencarian terjadi sebelum mereka berjaya menemui bilik kecemasan.
            “Maksu? Angah?” Langkah Amal berubah rentak. Makin perlahan apabila wajah isteri paksunya, Maksu Hana dan angahnya Fawwaz menjengah di ruang mata.
            Naqin di sebelah dah mula risau. “Jom pergi dekat diorang.”
            Namun langkah Amal terus mati di situ. “Tell me honestly Naqin. What’s going on?”
            “Kita pergi sana dulu. Then kita tanya maksu dengan angah. I’ve no idea how to tell you.” Untuk mengelak  tembakan soalan daripada Amal, Naqin terus tolak belakang Amal yang sedang menggalas beg kanvas menuju ke arah maksu dan angah.
            “Uyin!” Sebaik saja melihat muka Amal, Hana terus berlari merangkul tubuh yang kaku itu. Uyin adalah nama panggilan yang keluarga Amal berikan padanya. “Paksu ada dekat dalam.”
            “Paksu?”
            “Sabar ea Uyin.” Fawwaz turut mendapatkan adiknya. Kepala Uyin yang tersarung tudung digosok lembut.
            “Kenapa dengan paksu, maksu?”Terketar-ketar bibir Amal mengungkap soalan itu.
            “Paksu kemalangan dekat site. Perancah runtuh then jatuh atas paksu.”
            “Ya Allah...” Tubuh Amal terkulai di dada Fawwaz.
Beberapa saat selepas itu, bunyi sedu sedan mula keluar dari bibir Amal. Air mata laju mengalir di pipi macam air paip. Naqin yang melihat keadaan Amal itu, ikut jadi sebak. Nafas dihela berkali-kali. Sesungguhnya, dia memang tak sanggup tengok Amal dalam keadaan yang macam ni.
“Naqin, paksu... paksuuuu...”Tersekat-sekat suara Amal apabila dia cuba bercakap dengan Naqin. Terkapai-kapai tangan dia untuk mencapai pergelangan tangan lelaki itu.
“Sabar, Amal. Kita berdoa moga paksu tak serius.”Naqin bergegas mendapatkan Amal. Bahu gadis itu ditepuk
“Paksu mesti sakit. Paksu mesti tengah jerit kat dalam tu. Paksu mesti nak tengok kita sekarang ni. Paksu... paksu mesti tengah cari aku. Macam mana kalau paksu...”
“Amal stop talking nonsense!” Tekan Naqin bila dilihatnya Amal mula rasa tertekan. Sepanjang dia mengenali Amal, inilah pertama kali dia melihat Amal jadi macam ni. “Insya-Allah, everything's gonna be okay. Allah ada.”
            Kenangan itu berlalu pergi. Naqin pandang Amal bersama keluhan nafas berat. Dia berharap sangat yang Amal takkan rasa tertekan dengan apa yang dia lalu sekarang ni macam peristiwa tujuh tahun lepas. Alhamdulillah paksu Dizwan tak mengalami kecederaan yang serius. Hanya kaki kiri dia saja yang mengalami retakan. Lepas dua bulan, paksu dah boleh berjalan seperti biasa. Amal aje yang cuak dan tensi terlebih. Ya, dia memang macam tu. Kalau hal-hal kecelakaan yang melibatkan orang-orang yang dia sayang, dia akan jadi stress dan cuak tak bersempadan. Itu yang Naqin faham sangat pasal Amal.
            “Kau recheck. Nanti bagitahu aku apa yang nak tambah. Aku nak settlereport dulu.”
            “Okey. Leave it to me. You can quit caring about these matters. Let me resolve this,” balas Naqin dengan muka beriya nak menolong dan dia kupas senyum bila melihat Amal dah mula hela nafas lega. Riak muka gadis itu pun dah tak seketat tadi. “It’s okay buddy. Your hero is here.”
            Ada senyuman nipis di bibir Amal. “You know something?”
            “What?”
            “Aku sayang kau giler!”
            “To the moon and back tak?”
            Angguk sungguh-sungguh. “To the stars and back jugak.”
            “Me too. Bintang, your bulan is  here for you. Always.”
            
            “Yeah...Bulan. I knew it. So well.”     

Thursday, November 6, 2014

Kelam Bulan Tanpa Bintang 3

“KAU nak pergi makan tak, Mal?” Asrama perempuan Pauh Putra yang bernombor A4-C-10 bergema dengan suara Shadah. Dah dua semester dia dengan duduk Amal sebilik di tingkat paling atas. Tingkat empat. Jihan pulak awal-awal sem lepas dah pilih nak huni di bilik paling bawah. Disebabkan kaki kanan dia pernah mengalami patah akibat kemalangan empat tahun lepas, dia memang tak mampu nak turun naik panjat tangga.
            “Kalau aku tak pergi, kau ada orang tak nak ajak teman?” Amal yang tengah gigih menaip tesis untuk projek final menyoal balik tanpa angkat muka daripada skrin laptop. “Nak ajak Jihan pun, dia balik rumah mak sedara dia.”
            “Budak tadika sangat ke aku ni sampai nak berteman?” Tudung bawal bunga warna pink dia capai dari dalam almari. “Aku nak tapau je kot. Bila tengok kau tekun menghadap benda alah tu sampai nak tembus, maka aku si sahabat ni faham sangat yang kau memang takkan berganjak dari situ.”
Tudung bawal yang berkerut seribu itu dilipat dua. Lepastu diletak atas kepala. Dua bahagian tudung dibahagi dua. Sebelah kiri agak singkat dan sebelah kanan dibiar labuh sampai ke perut. Kemudian dililitnya pembahagian tudung sebelah kanan tadi melalui atas kepala sebelum hujungnya dipinkan dengan kerongsang dibawah dagu. Dan tadaaa!!! Tak sampai setengah minit, tudung bawal yang kedut tak bersempadan itu dah tersisip kemas di atas kepala dengan gaya selendang. Kalau nak tahu, inilah tips utuk perempuan yang nak pakai tudung bawal tak beriron dengan pantas. Bawal ekspress katanya. Eheh! “Nak tapau apa-apa tak?”
            “Tolong tapaukan aku murtabak ayam dengan kopi ais.”
            “Okeh! Aku gerak dulu. Tak bawak fon tau. Tengah charge. Apa-apa kau bukak tingkap jerit aje nama aku ke bawah tu.” Kata Shadah sambil ketawa dengan lawak sendiri.
            Amal ikut gelak sama. “Sorry. Aku tak suka glamour.”
***
DIA tengah sedut milo ais di meja hujung kafe masa mata menangkap kelibat Shadah di muka pintu masuk kafe. Tak menunggu lama, terus nama temannya itu disebut. “Shadah!”
            Shadah merupakan seorang manusia punyai deria pendengaran yang sangat tinggi. Sekali saja nama dia disebut, kepala terus toleh ke kanan kafe. Melihat Naqin yang beriya menggamit dia, langkah terus diatur ke arah lelaki itu. “Apa kau nak?”
            “Uih! Soalan... Macam nak ajak gaduh pun ada.” Naqin mula tunjuk sengih-kambing-gurun. “Lek ah, beb. Mana Amal?”
            “Dekat atas. Siapkan tesis.” Soalan Naqin dijawab. “Aku tengah lapar ni. Tak ada mood nak melayan kau.” Mata dijegil garang buat Naqin.
            “Kau orang kedua yang guna teori tak logik tu lepas Amal. Tengah lapar sebab tu tak ada mood nak melayan orang. Selalunya manusia normal... bila tengah marah tu yang tak ada mood. Pelik-pelik korang ni kan?”
Well...” Shadah jungkit bahu. “Kau ada benda penting nak dicakapkan atau kau sengaja panggil aku untuk buang masa aku?”
Naqin sengih-kambing-gurun lagi. “Panggil kawan sendiri dekat kafe pun salah ke?”
            “Salah! Sebabnyaaaa...” Ayat Shadah mati di situ sebaik saja mata dia terhala ke arah gerai masakan panas. “Ni semua sebab kau tahu tak?”
            Naqin terkedu. Shadah yang tiba-tiba membentak sambil tuding jari ke muka dia, buatkan dia jadi hairan. “Apa aku dah buat?”
            “Tadi masa aku masuk kafe aku tengok tak ada orang pun dekat kedai tu. Sekarang kau tengok!” Jari yang dituding ke muka Naqin tadi bertukar arah. Tertuding pulak ke gerai masakan panas di hujung kafe. “Dah berbaris-baris manusia yang nak buat order. Kalau macam ni, bila makanan aku nak siap? Kau ni memang la kan...eeiii!!!” Tak boleh nak habiskan ayat bila barisan giginya diketap kuat. Geram betul dia pada Naqin.
            “Jangan nak gelabah sangatlah, weh. Cuba kau tengok siapa yang tengah beratur dekat sana tu?”
            Dalam marah, dia ikut jugak cakap Naqin. Shadah menoleh balik ke arah gerai yang sama. Dipicing matanya mencari manusia mana yang dimaksudkan.
“Okey, ada Ad di situ.” Adha yang sedang berada dibarisan nombor dua dipandang. “Dan soalan aku sekarang, apa kaitan Ad dengan aku yang dah susah nak buat order awal?”
            Berdecit Naqin dengan soalan bendul daripada Shadah. “Takkan kau tak dapat fikir macam apa yang aku fikir sekarang ni?”
            Angkat kening sebelah. “No.”
            Blur tak bersempadan betul roomate Amal ni pun. “Call Ad sekarang.”
            “Motif aku nak call dia?”
            Allah! Ni bukan setakat blur. Dah tahap bendul dah ni. Shadah oi... Shadah. “Kau. Call. Ad. Mintak. Tolong. Dia. Belikan. Kau. Apa. Yang. Kau. Nak. Makan. Oleh. Itu. Kau. Tak. Payah. Nak. Tunggu. Lama. Lama.” Sepatah-sepatah perkataan disusun untuk buat satu ayat supaya Shadah faham. “Dah boleh tangkap maksud aku?”
            “Hah! Kau cakap betul!” Terjah Shadah dengan muka teruja sebaik saja cadangan Naqin dia dapat hadam dengan sempurna. “Bak fon! Fon aku dekat bilik.” Shadah terus capai smartphone Naqin tanpa ada rasa nak tunggu jawapan keizinan daripada lelaki itu.
            “Suka hati kau aje kan?” Omel Naqin dengan aksi tak-tahu-nak-segan si Shadah. Pakai main rembat aje. Tapi dia tak kisah sebenarnya. Kawan sendiri kot.
            “Ad! Aku nak nasi putih dengan padpet ayam. Tapau tau.” Tanpa mukadimah, Shadah terus buat order sebaik saja panggilan dia dijawab Adha.
            “Huh?” Adha jadi pelik. Dikerlingnya skrin smartphone. “Memang nombor Naqin tapi kenapa macam suara...” Adha dihujung sana laju lipat kepala ke arah Naqin. Dan tanda tanya dia berakhir bila tengok Shadah yang berada di sebelah roomate dia. “Nak makan beratur la sendiri.” Sengaja dia buat ayat mengusik.
            “Kau tapayah nak berkira sangat dengan aku, Ad! Ada yang nak kenabackhand sampai pengsan dekat kafe ni karang.” Ugut Shadah sambil tayang siku pada Adha dari jauh.
            Naqin yang mendengar dan melihat perbualan diantara Shadah-Adha tergelak kuat. Nak –nak lagi bila tengok riak muka Adha lepas dapat ugutan keras daripada Shadah.
            “Kau belikan! Kalau tak...” Sengaja Shadah tak habiskan ayat sebelum talian dimatikan. Sempat lagi dia tunjuk penumbuk dekat Adha hinggakan lelaki itu mengangguk tanda bersetuju untuk membelikan apa yang dipinta gadis itu. “Thanks.”
            “No hal.”
            Smartphone yang dihulur Shadah diambek. “Klon Amal dah kau ni. Perangai memang tak tumpah. Si Jihan tak lama lagi pun menjadi jugak la.” Kritik Naqin tentang apa yang dia nampak.
            “Baru tahu ke?” Jeling Shadah. “Alamak... Tutup pulak pakcik tu.” Pintu besi yang menutup rapat gerai roti canai diperhati.
            “Pakcik mana?”
            “Amal pesan murtabak ayam. Tapi Pakcik Hasan tak bukak kedai pulak hari ni.”
“Susah apanya? Beli makanan lain lah untuk dia.” Naqin tolong kasi cadangan.
“Kau tolong SMS Amal. Cakap murtabak tak ada malam ni. Dia nak pesan makanan lain tak?” Suruh Shadah yang sedang memperkemaskan letakkan tudung bawal berkedut seribu di atas kepala.
Call terus ah. Aku tak main lah taip-taip SMS ni. Penat jari tahu?” Kata Naqin sambil pegang smartphone mendail nombor Amal.
“Aku sibuk! Jangan kacau!”
Dua ayat penyata yang disertakan dengan tanda seru di belakang, dia dengar sebaik saja panggilan dia dijawab. “Whohoaa... macam tebuan kot,” usik Naqin dengan tawa.
“Tebuan tak tebuan. Aku tengah busy amat ni. Kau nak apa?”
“Laju kemain kau menaip?” Naqin seronok... Makin seronok menyakat bila telinganya dapat menangkap bunyi keyboard daripada laptop Amal. Tap! Tap! Tap!
Amal merengus geram. Terhenti sekejap taipan dia. “Naqin... Esok aku nak kena submit first draft tesis dekat supervisor okey. Aku tak ada masa nak main polis-pencuri dengan kau.”
Lagi kuat tawa Naqin. “Beb, chill sesaat boleh tak? Jangan stress. Aku cuma nak bagitau yang Pakcik Hasan tak bukak kedai. Shadah tanya kau nak pesan benda lain tak?”
“Alaaa... Kenapa pakcik tak bukak malam ni? Aku tengah lapar kot sekarang.” Nada kecewa Amal jelas kedengaran.
Order la makanan lain?”
“Tapi aku teringin nak makan murtabak ayam je waktu-waktucenggini.”
“Apehal ni? Kau stress sangat ea?” Soal Naqin dengan penuh prihatin.
Dia faham sangat dengan sikap Amal. Amal bukan normal macam budak perempuan yang lain. Asal stress aje nak kena cari aiskrim. Tak pun blueberry cheesecake. Atau coklat-coklat yang gempak dekat iklan tv. Amal bila dah stress dia akan cari murtabak ayam. Tak kisahlah waktu bila, dekat mana, tengah buat apa, murtabak ayam pasti ada depan mata. Dia akan cari sampai jumpa. Selalunya si Naqinlah yang akan jadi mangsa. Dia akan diseret Amal ke mana-mana kedai mamak atau pasar malam yang ada jual murtabak.
Progress report aku tak siap lagi. Esok petang sv dah nak tengok. Tu tak dikira dengan coding aku yang tak boleh nak compile lagi. Esok petang pukul dua dah nak kena submit.” Nafas dihela berat. Sv tu singkatan daripada perkataan supervisor. “Naqinnn... aku stress.”
Suara sayu Amal menghasilkan kerutan di dahi Naqin. “Sejak bila kau pandai buat kerja lastminute ni?”
Amal yang dia kenal bukan jenis buat kerja di saat akhir. Amal yang dia kenal... kalau hari tu dia dapat tugasan apa-apa, hari tu jugaklah dia akan buat sampai habis. Sesusah macam mana pun assignment atau tutorial, dia akan cuba buat sampai selesai.
“Sejak aku terjebak dengan tajuk final projek serupa ini.” Nada suara Amal lebih kepada sarkastik. “Atau, aku dah salah pilih tajuk projek sebenarnya? Atau aku memang tak ditakdirkan untuk siapkan this projectdengan sempurna? Atau mungkin... aku dah salah pilih kos? Atau...”
“Amal!” Sangkal Naqin bila dia sedar Amal dah mula merepek. “Kau tinggal kerja kau tu barang satu jam. Kita pergi cari murtabak ayam. Kau kena makan murtabak baru kau boleh buat kerja dengan tenang. Ya, aku faham tu. Turun sekarang!” Tegas arahan itu. Naqin dah mula tak sedap hati. Risau jadinya dengan kondisi Amal sekarang ini.
I can’t. Kalau aku nak, dari tadi aku dah turun cari makan sendiri. Aku sibuk gila sekarang ni. Nak keluar makan pun tak sempat. Banyak jurnal yang aku nak kena digest.”
“Turun sekarang bawak laptop sekali. Aku nak recheck kau punyacoding. Apa lagi yang tak kena. Hari tu bukan dah boleh compile ke?”
“Hari tu punya sv cakap coding simple sangat. Nak yang lagi rarekatanya. Bagi setaraf dengan tajuk.” Suara Amal tenggelam timbul bila dia bercakap sambil sembamkan muka atas meja.
“Kalau macam tu, kau jangan degil. Zureen Amalin... Sila turun sekarang dengan segala mak nenek yang berkaitan dengan FYP. I’ll help you. I swear,” pujuk Naqin sungguh-sungguh.
Dia harap sangat Amal akan dengar cakap dia. Tapi kalau Amal berdegil jugak macam mana? Sini asrama kot. Bukannya rumah dekat Ipoh sana tu. Yang membolehkan bila-bila masa saja dia boleh naik ke bilik Amal dan buat ketukan kuat mengalahkan guruh berkali-kali sampai budak tu bukak pintu dan akhirnya akur dengan permintaannya. ‘Kalau aku buat macam tu dekat dekat sini, confirm aku kena kecam dengan sadis sekali oleh warga-warga asrama yang terdiri daripada warden, pakcik makcik jaga, pelajar-pelajar segala. Lagi haru kalau aku kena pergi hadap naib canselor. Uih! Jangan kot,’getus Naqin sendiri.
“Ak...”
Now!”
Suara tegas Naqin buatkan Amal jadi geram. “Perlu ke?”
“Untuk kau turun sekarang... memang sangat perlu.”
“Halah-halah. Aku turun sekarang. Kalau kau tak dapat tolong aku untuk siapkan FYP malam ni, siap kau!” Akhirnya Amal terpaksa mengalah.
Ye... Aku tolong. Turun sekarang lah Amal. Nak pergi cari murtabak ayam kau lagi ni.”
Amal jadi lega. Sangat lega sebenarnya. Dia tahu, Naqin boleh tolong dia untuk buat coding. Tapi sengaja dia nak test diri sendiri. Nak tengok samada dia mampu atau tak untuk siapkan kerja tanpa bantuan daripada sesiapa.  Awal-awal je dia ada semangat macam tu. Tapi bila akhir, Naqin jugak yang dia cari untuk ‘bersandar’. “Bagi aku lima minit.”
Deal. Aku tunggu dekat car park,” balas Naqin sebelum matikan talian.
“Kau nak pergi mana?” Laju Adha tembak soalan sebaik saja dia mendekati meja. Naqin yang berkira untuk melangkah dari situ buatkan dia hairan.
“Keluar dengan Amal.”
“So sudden?”
“Amal tengah stress. Dia nak makan murtabak ayam. So, kau ada masalah ke dengan perkara ni?” Shadah yang mendengar perbualan telefon antara Naqin-Amal tadi, sukarela  tolong jelaskan pada Adha.
“Oh. Tadi aku ajak pergi mamak kau cakap malas nak keluar. Bila Amal ajak...”
Correction. Naqin yang ajak Amal. Bukan Amal yang ajak Naqin. Harap kau faham situasi,” perbetul Shadah.
“Sama la tu. Pokoknya Naqin tiba-tiba jadi rajin nak keluar disebabkan Amal.” Adha mencebik bibir.
Sorry, bhai. Kau tahu kan aku kalau dengan Amal macam mana?” Serba salah pulak dia rasa dekat Adha. Tapi tu la... dia memang tak boleh nak duduk diam bila ada apa-apa perkara yang melibatkan Amal. Nak-nak lagi Amal tengah terjebak dengan masalah. Sungguh aih dia tak boleh nak duduk diam.
            “Naa...” Adha gelengkan kepala. “Konsep Amal-Naqin antara korang, aku faham sangat.”
            “Me too.” Shadah kupas senyum. Siapa yang tak tahu hubungan akrab antara Naqin dengan Amal? Bukan setakat budak-budak universiti saja. Pensyarah-pensyarah pun faham. Faham yang Amal-Naqin memang tak boleh nak dipisahkan. Sahabat sampai mati.
            “Aku gurau je kot. Nevermind. Kau takde, Shadah ada je boleh temankan aku makan. Kan Shadah kan?” Adha gigih buat muka comel depan Shadah. Sengaja dikelip-kelipkan mata sepetnya itu sambil letak simbol ‘peace’ dekat tepi pipi.
            “Kau jangan nak bajet kpop sangatlah. Terasa macam dikelilingi puaka tahu tak? Boleh hilang selera aku.” Riak paling keji Shadah pamer di muka. Tak cukup dengan tu, sengaja bahu dia dijungkit geli.
            Tergelak meriah Naqin dengan gelagat dua sahabat yang dia kenal hampir empat tahun. Tu tak termasuk dengan Amal, Affan dengan Jihan lagi. Kalau dah semua ada dekat sini, boleh bergegar kafe dengan lawak ketawa yang meraka cipta. “Aku gerak dulu geng,” pamit Naqin sebelum berlalu dari situ.
            Lepas bayang Naqin hilang dari mata, Adha pandang balik muka Shadah. Aura nak mengusik tu masih tebal. “Bukan kau suka kpop ke?”
            “Itu Jihan. Aku layan anime je. Kau nak buat muka macam tu pergi buat depan Jihan. Kalau tak dapat puji,  mesti dapat penyepak. Antara dua,” jawab Shadah dengan selamba.
            “Eleh! Tak layan kpop konon.” Kerusi dibetulkan hingga dada dia rapat pada meja. “Aku pernah tengok satu drama korea ni. Boleh tahan best jugak lah. Tapi tajuk dia aku tak ingat pulak.”
            “Storyline dia macam mana?” Dalam dok mengaku tak minat tadi tu tapi bila Adha bukak topik pasal drama Korea terus bersinar mata tu.
            ‘Heheh! Umpan mengena,’ desis Adha dalam hati. Bukan apa, saja dia nak buat bagi Shadah mengaku yang dia juga macam perempuan tipikal yang lain. Perempuan tipikal yang minat atau tak mesti tengok jugak drama korea. Banyak atau pun sikit. “Cerita ni dah lama dah... yang hero dia...”
            “Winter Sonata?” Tak menyempat, Shadah terus meneka.
            “Tu cerita dah lama betul. Zaman kakak aku sekolah rendah lagi. Drama yang baru sikit daripada tu.” Dia boleh tahu pasal kewujudan drama Winter Sonata pun sebab dulu mak dengan kakak dia hari-hari menghadap cerita tu dengan kusyuk. Lepas tu yang dia paling tak boleh lupa, ada la dua tiga episod yang buatkan mak dengan kakak dia menangis sambil berebutkan tisu. Naik pening dia dengan abah melihat telatah dua beranak itu.
            “Dah tu?”
            “Cerita pasal hero dia mintak heroin ni menyamar jadi adik sepupu dia sebab atuk dia yang tengah sakit. Heroin ni kerja dia tourist guide. Diorang jumpa masa...”
            “Hah! My Girl. Yang hero dia handsome tak mati tu? Lee Dong Wook nama dia. Handsome gila kan? Aku suka dia.” Dah tak mampu nak tunggu Adha habis bercerita, dia terus potong line. Bertubi-tubi ayat yang keluar dari bibir Shadah. Muka teruja ketara nampak.
            “YesThat drama. My Girl. Betul la tuh.” Adha mengiyakan bahawa tekaan Shadah tu memang tepat. “Tapi... how do you know? Kau bukan tak minat kpop ke? Gaya teruja tu nampak macam dah fanatik sangat je.”
            Soalan serkap jarang daripada Adha itu, buatkan senyum di bibir Shadah terus lesap. Sedaya upaya dia tarik muka cover line.
            “Gotcha!” Tepuk meja dua kali. “See? Kau pun tak terkeluar daripada kelompok tipikal perempuan yang addicted dengan Korean drama. I knew it. Tak minat kpop konon. Menipu benar.”
            “Aku bukan tak layan langsung drama-drama Korea ni. Ada jugak yang aku tengok. Tapi tak adalah sampai nak kena provide tiga hardisk semata-mata untuk buat simpanan drama-drama alah tu. Yang menarik macam My Girl tu aku ikut la,” terang Shadah.
“Tu bukan K-pop. Tu K-drama. Yang K-pop tu idol groups yang dok menyanyi sambil menari bajet comel tu ha,” sambung dia lagi. ‘Ni kalau Jihan dengar aku mengutuk pasal kpop mahunya dia bahas habis-habisan. Kalau dengan budak Jihan tu logik la kalau nak digelar perempuan tipikal yang fanatik dengan kpop. Aku ni memang tak ah. Tapi... CN Blue okey apa? Eheh!’ “Entah-entah kau yang minat kpop tak?” Kalau tadi Adha sengaja nak uji dia, kali ni dia pulak nak menguji Adha.
            “Aku tak berapa minat sebenarnya. Tapi kalau drama yang tak bajetcute tu, mampu jugak la aku nak habiskan sampai ke ending. Nak-nak lagi yang ada banyak konflik. Boleh lagi aku nak terima.” Cerita Adha dengan mimik muka yang bertukar-tukar. “Aku yang boleh terjebak tu bukannya apa, si Dina tu yang selalu paksa aku suruh tengok drama-drama yang dia rasa best. Nak bagi aku rasa best macam dia jugak katanya.”
            Melebar senyum di bibir Shadah. “Patutlah pun. Awek yang suruh. Gila tak ikut?” Ketawa dia diakhir ayat.
Wajah lembut Wardina Wafi, awek kepada Adha muncul di ruang mata. Gadis yang berasal dari Johor Bharu itu pernah dikenalkan kepada dia dan kawan-kawan yang lain pada cuti semester dua tahun lepas. Gadis itu sebaya dengan mereka dan merupakan  seorang yang peramah, mesra dan yang paling penting tak bersikap cemburu buta tentang persahabatan Adha dengan Shadah, Jihan dan Amal. Wardina merupakan cinta pertama Adha dari zaman sekolah rendah sampailah sekarang.  Dan doa Adha, moga-moga jodoh dia dengan Wardina tu akan kekal sampai ke syurga. Shadah dan kawan-kawan yang lain turut mendoakan perkara yang sama. Amin Ya Allah...
            “Oi! Order kita dah siap,” kata Adha sebaik saja kedengaran nama dia diseru oleh makcik tukang jaga kaunter kedai masakan panas. “Kau tunggu sini. Biar aku je yang pergi ambik. Kau teman aku makan tau. Yang tapau tadi tu aku suruh makcik pindah masuk pinggan. Cool?”

            “Yelah, Ad. Anything for you,” balas Shadah. Lagipun kalau nak makan dekat bilik, Amal bukannya ada pun. Ingat best ke makan sorang-sorang? 

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta