Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Friday, February 3, 2017

Hot And Cold (Bab 3) (Reedit)


APA cerita?” Terjah Bella pantas sebaik saja muka Aryana menjengul di depan pintu ofis Cikgu Hamzah.
Dia tak membalas dulu. Jari telunjuk kiri diletak diletak pada bibir. Manakala tangan kanan pula menggenggam tombol pintu. Pintu ditutup perlahan. “Kalau ye pun, boleh tak tunggu aku tutup pintu ofis dulu?” Tangan Bella ditarik menjauhi bilik Cikgu Hamzah.
Sorry!” Tangan naik rapat ke bibir. “Excited meh.” Bella kenyit mata sebelah sambil tersengih comel.
So, cikgu cakap apa?” Celah Arissa. Macam Bella dan yang lain jugak. Dia jadi tak sabar. Sejak Aryana dan Carl diusung masuk ke dalam bilik Cikgu Hamzah setengah sejam yang lepas, dia dan yang lain turut menyibuk sekali sampai ke pintu ofis.
Peluk tubuh dengan kasar. Wajah mencuka terpamer jelas. “Benci gila!” Kaki menghentak-hentak lantai dengan kasar.
“Siapa?” Bulat mata Irwana merenung si teman.
“Carl?” Tukas Batrisya.
“Kau kenal dia?” Ada riak pelik di wajah Aryana.
“He’s my classmate.”
“Ohhhh...” Panjang nada ‘oh’ itu. ‘Budak Kejuruteraan Elektrik rupanya.’ “Dia memang suka cari pasal dengan orang meh?”
Definately not. Not at all.” Jawapan diberi bersama gelengan yang beriya. “Dia budak paling cool dan paling senyap dalam kelas. Percaya tak dah dua bulan kitorang satu kelas. Dan meja dia betul-betul depan meja aku. Tapi, dia tak pernah tegur aku. Even sepatah perkataan pun. Dia bercakap dengan budak-budak lelaki je. Tu pun aku boleh kira berapa patah perkataan yang keluar dari mulut dia sepanjang berada dekat kelas. Paling banyak dia bercakap pun dengan Apit. Maybe sebab diorang duduk sebelah-menyebelah.”
“Dia duduk depan kau. Dah dekat dua bulan. Tapi sepatah pun dia tak pernah bercakap dengan kau?” Pintas Murni yang berdiri di sebelah Bella.
Batrisya menggeleng lagi. “Aku je yang dok bercakap dengan dia.”
“Dia respons tak?”
“Kalau tak angguk, dia geleng. Kalau tak geleng, dia angguk. Kalau korang nak tahu, Carl tu expert dalam semua subjek. Memang gila-gila expert. Tapi dia tak kedekut ilmu. Kalau aku tak faham, aku tanya Apit.”
Kenyataan terakhir itu buatkan lima kepala berkerut kening.
“Cop!” Murni angkat tangan, menghentikan penerangan Batrisya. “Part ayat kalau kau tak faham, kau tanya Apit? Tapi yang kau cerita, budak Carl tu pandai gila dan tak kedekut ilmu. Tiba-tiba kau tak faham kau tanya Apit.”
“Haah. Aku yang jadi tak faham dengan cerita kau. Kaitan Apit dalam pernyataan tadi apa sebenarnya?” Kerutan pada dahi Arissa dah bertambah lapis.
Batrisya koyak senyum dulu sebelum membalas. “Iyelah. Dah dia tak bercakap dengan aku. Bila aku tanya Apit, Apit akan tanya Carl. Then Carl akan explain dekat Apit dan secara tak langsung dekat aku jugak. Maka, sebab tulah aku cakap dia pandai gila dan tak kedekut ilmu.”
“Ohhhhh.” Lima ulas bibir membentul ‘O’. Penjelasan Batrisya itu berjaya menghilangkan lapisan-lapisan yang hadir pada dahi para sahabat.
“Tapi, pandai tak pandai pun... dia dah cari pasal dengan aku!” Bentak Aryana bila muka ‘bajet cool’ Carl datang bertubi-tubi di ruang mata. “Kalau tak sebab dia, aku tak perlu susah payah nak bersih bengkel!”
“Kau kena denda bersih bengkel?”
Yes! Kau tau tak bengkel apa?” Tepat mata Irwana ditenung.
“Kau jangan cakap bengkel KA?”
“Unfortunately... yes!”
Mata Bella besar. “Gila best. Bengkel KA semak kot. Pasir berlonggok-longgok. Bata berterabur. Simen berguni-guni pecah. Kita belum mula buat kerja kursus sebab bengkel semak tahu tak?”
Bella yang boleh jadi arif pasal keadaan bengkel KA itu pun sebab dia budak kelas Kejuruteraan Awam. Sama dengan Aryana. Ingat lagi minggu lepas Cikgu Muaz merangkap cikgu mata pelajaran Kejuruteraan Awam ada cakap yang kelas mereka belum boleh mulakan kerja kursus sebab keadaan bengkel serupa itulah.
What to do? I’ve no choice. Antara potong 100 d-merit dengan bersih bengkel KA, kau rasa aku patut pilih yang mana?”
“Seratus!?” Lima suara bergabung, tak percaya.
Arissa tepuk bahu Aryana. “Aku sokong pilihan kau.”
“Sememangnya pilihan yang tepat.” Batrisya mencelah, menyokong.
Masing-masing punya rasa lega sebab Aryana bijak membuat pilihan. Jangan main-mani dengan d-merit. Boleh gelap masa depan sijil sekolah.
“Tapi kena bersih bengkel KA!?” Tak puas hati dia makin menjadi-jadi. “Arghh!” Pekik Aryana berang sebelum terjerit kuat dihujung ayat. Tak menunggu lama, dia terus buka langkah laju meninggalkan bangunan bilik guru.
“Wei, Put! Tunggu ah!” Jerit Murni. Terkocoh-kocoh dia mengejar Aryana. Bella, Batrisya, Irwana dan Arissa ikut dari belakang. ‘Fuh! Rasa macam dah lari seratus meter aku punya semput.’
Tak menoleh langsung. Dia tetap mengatur langkah menuruni tangga. Berdetap-detap bunyi tapak kasut.
Gigih punya gigih dapat jugak Murni memaut lengan Aryana. “Chill ah, Put. Kau nak ke mana ni?” Tercungap-cungap dia bertanya.
Langkah mati. Satu rengusan kasar dihela. “Aku nak pergi kantin. Lapar!” Kata dia. Muka sedang bercahaya dengan pelbagai jenis riak. Masam, kelat dan pahit. Manis je yang tak ada.
“Wohoaa... Kau jangan buat pasal. Masa rehat dah lama habis kot. Karang tak pasal-pasal kena cekup.” Tegah Irwana. Dia adalah kawan yang paling baik sedikit antara mereka berenam bersuara. Antara kawan yang agak berhati-hati dan berfikir sedalam-dalamnya sebelum ambik keputusan untuk buat onar menyertai kawan-kawan yang lain. Sikit je baik pun. Takut-takut berani.
“Dah tu? Aku lapar gila. Takkanlah aku tak boleh nak pergi cari makan? Lagipun, menghadap cikgu Hamzah dalam masa rehat, bukan atas kehendak aku. So, aku boleh kira ini sebagai excuse.”
“Kata kau excuse. Kata cikgu-cikgu?”
Rengus kasar. Mata juling ke atas dua saat sebelum dia pandang tajam ke muka Irwana.
“Aku nak pergi makan, Wana. Kalau kau tanak ikut, it’s okay. But, please let me go. Jangan halang aku. Aku lapar!” Aryana ingin mengorak langkah. Genggaman tangan Irwana dileraikan.
Okay. Okay. Chill.” Murni cuba meredakan keadaan. Bahu Aryana dipegang. “Kita ke kantin. Kitorang pun lapar jugak ni. Tunggu kau dekat sini sampai masa rehat habis.” Tangan mendarat pula di bahu Irwana. “Wana, kalau tak berani nak ikut kitorang pergi makan, kau boleh masuk kelas. Kitorang tanak paksa. Siapa yang nak ikut, jom. Siapa yang nak masuk kelas terus, okey then.”
“Aku ikut?” Murni cepat-cepat mencelah.
Me too!” Batrisya tunjuk sengih.
Arissa angkat tangan beriya. “Aku pun. Lapar...” Sambil menggosok perut.
“Wana?”
Lima pasang mata terpaku ke muka Irwana.
Riak serba salah tertera jelas di wajah itu. Dia tunduk merenung lantai sambil berfikir. “O...kay laaaa...” Walaupun lambat-lambat dia kasi jawapan, namun jawapan itu berunsurkan positif.
“Alhamdulillah.” Masing-masing menadah tangan ke langit. Enam pasang kaki bergerak seiring berlalu dari situ. ‘Maaf, cikgu. Terpaksa ponteng kelas sebab lapar sangat!’

*****

No comments:

Post a Comment

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta