Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Monday, May 31, 2010

Bila Amar Dah Suka Dia 17

PAPP! Pipi kanan ditampar. Dia bergerak ke kiri. Papp! Dahi pula ditepuk. Izham yang masih terpejam mengerut muka. Papp! Lengan kanan pula ditampar. Dia jadi bengang. Sepantas kilat mata dicelik. Pandangan berlari pada kakinya yang dibebani sesuatu. Huh? Tersentak bila mendapati ada kaki yang sedang bersantai elok di atas betisnya. Toleh kanan... ”Wei!” Spontan dia menjerit bila ternampak sesusuk tubuh sedang tidur di sebelah. Pandangan melirik pula ke arah tingkap yang terbuka. Patut la beribu-ribu nyamuk serang aku.



Pantas dia bangun bersandar di kepala katil. ”Amar!” Soalnya sendiri. “Hoi!” Bahu Amar yang masih enak dibuai mimpi digoncang. “Bangun la bai!”



“Apehal kau?” Marah Amar yang sudah terbuka sedikit matanya. “Jangan kacau ar. Ngantuk ni.” Ujarnya lagi sebelum menyambung tidur kembali.



Erkk!? Izham muka blur. Jari telunjuk kanan diletak pada dahi. Dia berfikir sendiri. Asal mamat ni boleh ada kat sebelah aku? Balik lambat ke semalam? Tak pun kena halau dengan Haji Rahim? Atau.... Ehhh??? Bukan ke dia dah kahwin? Tak kan la... “Kau jangan cakap yang Qilah halau kau tidur luar.” Sekali lagi tubuh Amar digoncang. Kuat!



“ Kau nak apa!?” Suara Amar keras bila tidurnya diganggu lagi. Dua saat Izham dijeling dan dia kembali menyembamkan muka di atas bantal.



Haih! Tak boleh jadi ni! Izham bergerak sedikit ke depan. Dengan sekuat tenaga lengan kanan Amar ditarik kuat sehingga lelaki itu bengun duduk di atas katil. Sempat pipi Amar ditepuk untuk menghilangkan mamai. ”Wake up!”



”Kau gila ke hapa!?” Amar yang tersentak menerima serangan menjerit agak kuat. Dia merengus kasar. Izham direnung bagai nak telan.



“Kau tu yang gila!” Balas Izham dengan nada yang sama. “Dah ada isteri pun datang jugak tidur dengan aku.Tak gila ke namanya tu? Dah la gila... tak malu pulak tu. Qilah tuduh kita songsang, siap kau!”



”Aku tak ada nafsu dengan kaum sejenis la wei. Nak nak lagi dengan kau.”Amar menguap luas. Mata dipejam-celik pejam celik berkali-kali. Kantuk masih belum hilang.



“Apehal bai? Gaduh ke?”



Geleng. Rambut yang kusut disebak ke belakang.



”Dah tu?”



“Dia tak selesa.”



Izham menghela nafas panjang. Kepala digeleng perlahan. “Atuk tau kau ada kat sini?”



“Tak!!!” Lebih pantas dari kilat Amar menjawab. Dia kalih pandang ke arah Izham. “Jangan sampai atuk tau. Kalau tidak...”



“KL dilanda tsunami kot.” Izham tolong menghabiskan ayat. “ Sampai bila?”



“Apa?” Kening Amar berkerut.



“Korang nak macam ni. Sampai bila?”



Amar diam agak lama sebelum menjuih bibir bawah. Aku sendiri pun tatau jawapan.“Pukul berapa sekarang?” Mata berlari ke sekeliling bilik mencari jam.



“Dah pukul 6.15 pagi.”



“Haaaah!???” Mata Amar terbuntang luas. Geraham paling hujung berjaya ditayang. “Gilak!” Kalut-kalut Amar melompat turun dari katil menuju ke tingkap. Kain panjang yang sudah terjuntai ke bawah di pegang. “ Aku blah dulu. Karang atuk tau mampus. Thanks kasi pinjam katil.”



Tanak jemaah Subuh sekali ke bai?” Pekik Izham sambil menjenguk ke bawah.



“Aku jemaah dengan atuk.” Dan Amar hilang di dalam gelap Subuh.



“Nasib kau la kawan...”



***



SELESAI solat Subuh berjemaah, pasangan pengantin baru itu berlalu ke bilik. Amar yang masih berkopiah putih dan berkain pelikat mengambil tempat di atas katil. Aqilah pula, selepas menanggalkan kain sembahyang menuju ke bilik air.



Lima minit kemudian, dia muncul kembali. Amar yang sedang berbaring di atas katil dikerling. Kaki melangkah ke arah meja solek. Bedak Johnson Baby dicapai dan dituang di atas telapak tangan sebelum disapu ke muka. “Awak...” Serunya perlahan.



“Hmm...” Sahut Amar dengan mata yang terpejam.



“Nak makan apa hari ni?”



“Kenapa? Nak masak ke?”



“Kalau ada orang nak makan boleh je saya masak.”



“Sungguh?” Soal Amar sambil merenung tepat ke muka Aqilah. Mencari sinar keikhlasan di wajah itu.



“Sungguh la. Nak makan apa?” Senyuman nipis disungging. Kelakar pulak dengan respon yang diberikan.



Western ke kampung?”



“Ikut awak la. Tapi kalau western tu kena refer buku resipi.” Maklum Aqilah jujur. Serius, kalau masakan kampung dia memang sangat pro. Sebab dekat kampung dia selalu belajar memasak dengan Hajah Habibah, Kalau western pulak... Lissa pandai la. Dia? Kurang sikit.



Amar berfikir sekejap mencari jawapan untuk seleranya hari ini. “Dah kerap sangat makan western food. Teringin pulak nak makan masakan kampung. Can ah?”



Aqilah tarik senyum. Kepala diangguk dua kali. “Nak makan apa? Kari? Asam pedas? Gulai tempoyak?”



“Kalau nak semua boleh?” Pinta Amar sambil menjungkit kening. Dia tersenyum comel dengan mata dikelip-kelip berkali-kali.



”Tamaknya.”



“Nak hidup kena tamak.”



“Boleh pulak macam tu?” Aqilah melepas tawa diikuti oleh Amar.



”Nak request lagi.”



“Tambah menu?”



Amar mengangguk laju. “Sayur kangkung goreng belacan, boleh?”



Pleasure...:”



“One more request.”



“Masak lemak cili api ayam dengan sambal tumis sotong pulak ke? Tak pun tomyam campur dengan ayam golek?”



Amar ketawa seraya menggeleng. Nampak sangat aku banyak songeh. Kan dah kena perli. “Tak... Semua menu harus kurang pedas boleh?”



Kening Aqilah berkerut. ”Sebab?”



“Saya tak makan pedas.”



“Tapi kalau tak pedas tak... heaven la lebih kurang.” Balas Aqilah kurang setuju. Mana puas kalau tak makan pedas dowh. Dah la lidah aku ni kalis cili. Haih.



”Takpe. Takyah heaven-heaven pun takpe.”



“Oo…kay…laaa…” Nak tak nak Aqilah bersetuju. Isteri kena ikut cakap suami kan? Hmmph... “Kalau macam tu... jom?”



“Mana?”



“Pasar.”



“Paaa... what?” Mulut membentuk O.



“Pasar.”



“Pasar eh?” Lemah suara Amar. Belakang leher diurut-urut. Muka berubah riak. “Minta tolong Mak Kinah dengan Pak Husin pergi tak boleh ke?”



“Kenapa?”



“Err... aaa..” Terkulat-kulat dia mencari jawapan. “Saya... tak... pernah... pergi pasar seumur hidup.” Dengan sekali nafas pengakuan itu dibuat.



”Hah?” Aqilah tersentak. Amar dipandang dengan muka tak percaya. “Tak pernah pergi pasar?”



Geleng.



“Seumur hidup?”



Angguk.



“Walaupun sekali dalam masa 29 tahun ni... tak pernah?”



“Nak kena highlight ke jawapan ‘TAK PERNAH’ tu?” Amar tayang muka bosan. Dah cakap tak pernah tu... tak pernah la. Selalunya Amk Kinah dengan Pak Husin je yang pergi cari barang-barang dapur. Amar pun tak pernah ikut. Tak pernah rasa nak ikut. Yang di tahu, duduk kat rumah tunggu makanan siap.



Gadis itu mengulum senyum. “Tak rasa nak pernahkan ke?”



Si suami tersengih busuk. “Kena ke?”



Aqilah menjungkit bahu. “Tiada paksaan.”



Lama wajah si isteri yang tak jemu-jemu menghadiahkan senyuman itu dipandang. “Gaya senyum tu macam kena je.”



“Mencuba sesuatu yang baru itu best.” Saran Aqilah lagi. Berbaur pujukan.



“Oo..kay...laa... Saya ikut je.” Akhirnya Amar bersetuju. Kata-kata Aqilah melekat di otak. Mencuba sesuatu yang baru itu best apa.



“Jom la.”’



Amar yang berkira untuk baring semula kaku. “Sekarang?” Jam di meja sebelah dikerling. “Belum lagi pukul tujuh ni.”



“Itu yang bagusnya. Ikan-ikan segar waktu sekarang.”



”Oh, macam tu eh?”



”Ye... Macam tu la.”



“Okay, get ready la. Karang kalau lambat ikan-ikan dah tak fresh.”



“Sindir kita eh?”



“Manade. Tadi Qilah jugak yang cakap macam tu.” Amar tarik sengih nakal. Best jugak sesekali usik isteri sendiri. Dia berdiri berjalan ke arah almari. Pintu almari ditolak. Sehelai t-shirt roundneck dicapai.



“Awak.”



Sedang Amar menyalin baju, namanya dipanggil. Lembut dan sopan. Kepala dikalih menghadap Aqilah yang duduk membelakangi dia. “Panggil saya?”



Kepala itu mengangguk kecil.



“Kenapa?”



Gadis itu tidak terus menjawab. Dia mencapai sikat lalu menyisir rambut yang panjang mengurai. “Qilah... minta maaf.”



“Sebab?”



“Semalam awak kena tidur dengan Am.” Telan liur. Nafas dihela. “Qilah minta ampun jugak.”



Mendengar ungkapan itu melahirkan senyuman nipis si wajah Amar. Dia berjalan mendekati Aqilah. “Takpe. Saya tak kisah. Tak ambik hati pun. Lagipun bukan tak biasa keluar ikut tingkap pergi tidur bilik Am. Selalu sangat buat macam tu.”



Keluhan lemah dilepaskan. Aqilah menundukkan kepala. “Harap awak sabar dengan perangai Qilah.”



“Don’t worry la. Amar penyabar orangnya.” Seloroh Amar seraya ketawa. “Take your time. Kan saya pernah cakap, kita perlukan ruang dan masa untuk terima satu sama lain.”



Thanks awak.” Ucap Aqilah dengan dada yang lapang. Lapang bila kata-kata itu lahir dari bibir Amar.



“Cepat siap. Tak sabar nak mencuba sesuatu yang baru ni.” Tutur Amar dengan muka tak sabar. Over excited la pulak.



“Ye...ye... Siap la ni.” Balas si isteri. Rambut yang agak lembab dicekak sebelum diikat dengan getah rambut. Perbuatannya terhenti bila terasa tangan Amar berada di atas kepala.Makin terkejut bila lelaki itu bertindak membelai rambut lurus semulajadi miliknya.



“Tolong jangan potong rambut. Amar suka rambut Qilah macam ni.” Kata lelaki itu sebelum berlalu keluar dari bilik meninggalkan isterinya yang dah tunjuk riaksi macam orang terkena kejutan elektrik.



Erkk!!! Putus nafas!

************************************************************

hepy reading... =)

Friday, May 28, 2010

TOUCHOLIC 1

“WA…”



Tubuh kecil molek itu kaku. Langsung tak bergerak.



“Waa...” Suara garau itu memanggil lagi.



Bergerak sedikit. Dengan mata yang masih terpejam, tangan meraba-raba menarik comforter rapat ke dada.



“Wawa...” Suara tadi masih sabar menanti respon. Satu saat... dua saat.... tiga saat... Dia mengeluh sebelum menggeleng. Ni mesti kes jadi kelawar dalam facebook semalam. Susah sangat nak bangun. Izzati Najwa yang sedang lena dibuai mimpi direnung. Selepas beberapa ketika, bibir nipis itu menyungging senyum bila otak disapa sesuatu.



Kaki diatur ke hujung katil. Dia tunduk menyentuh tali yang terburai dihujung seluar separas betis yang tersarung di kaki Najwa. Tali pada kaki kanan dan kiri ditarik dan disimpul. Ketat!



Dia melangkah semula ke sisi katil. Muka didekatkan pada telinga Najwa sebelum... ”Wake up!!!” Jeritnya kuat.



Najwa yang tersentak tersentak dengan jeritan ditelinga terus bangun mengejut. Terpinga-pinga dia memandang wajah kembarnya dengan mata terjegil. ”Apa jerit-jerit ni? Nak kasi orang pekak ke!!!?” Serbunya bengang.



”Kelas pukul berapa hari ni?”



”Lapan.”



Izzat tarik sengih.



”Sekarang dah pukul 9.00.” Tanpa riak dia membalas.



Tangan yang menggosok mata terhenti terus. Tajam matanya merenung Izzat. ”Pardon?” Dia muka tak percaya.



”You heard me.” Kata Izzat seraya berjalan menuju ke pintu bilik.



”My God! I’m dead.” Najwa gelabah tahap tak ada istilah. Comforter di lempar. Kalut-kalut dia berdiri. Bukk! Dalam sekelip mata dia meniarap mencium lantai. ”Aaaa...doiii...” Dahi yang terhantuk ditekup. Hujung kaki dipandang. ”Along!!!” Gigi diketap kuat. Temperature sudah meningkat sampai ke tahap infiniti.



Izzat ketawa kuat sebelum berlalu meninggalkan Najwa yang terkial-kial. ”Along tak salah.” Sempat dia bersuara sebelum menghilang disebalik pintu.



Bergetar hebat sel-sel kepala dengan perbuatan tak bertauliah si abang. Mata melirik mencari jarum jam. ”What the...” Ternganga luas bila pandangan jatuh ke jarum jam yang sedang menunjuk angka 5.45 pagi. Haaaaa.... Rambut disebak kasar. ”Penipuuuuuuuuuuu!!!!!!”



***



”ALONG!”



Tiga kepala yang sedang bersedia di atas tikar Sejadah menoleh serentak ke arah pintu.



Najwa yang kelihatan sememeh dengan rambut kusut masai memandang tepat ke arah Izzat yang sudah berdiri di sebelah papanya, Carl.



”Kenapa ni Angah?” Aryana yang sudah berkain sembahyang menyoal. Menggeleng dia bila melihat keadaan anak perempuannya. ”Pagi-pagi subuh ni terpekik terlolong macam orang tak betul ni kenapa?”



”Buuu.... Along tu haaa...”



”Along buat apa?” Carl pula memainkan peranan. Izzat direnung dengan kening terangkat.



Anak terunanya itu hanya menjungkit bahu dengan mempamerkan muka yang langsung tak rasa bersalah.



”Tengok! Hiiiii!!!!Rasa macam nak campak dia terjun KLCC!” Sungguh dia bengang bila melihat reaksi si abang. Selalu macam tu. Cool semedang! Bikin aku sakit jiwa je!



“Mampu ke kamu angkat Along panjat KLCC? Silap-silap kamu yang tercampak kot.” Selamba badak Carl bersuara. Dia menyungging senyuman nakal. Bahagianya rasa bila dapat buat adiknya naik hangin. Rasa terhibur pun ada. Heh!



Terbuntang biji mata Najwa bila ugutannya dibalas dengan ugutan. ”Along!” Suaranya bergetar amaran. Mata sudah merah menahan amarah.



”Angah...” Panggil Carl lembut seraya berjalan mendapatkan anak gadisnya itu. Bahu Najwa disentuh. ”Angah tengah marah kan sekarang ni? Cuba beristighfar..”



Diam. Nafas dihela kasar.



”Kan dah banyak kali papa pesan... belajar bersabar. Tak baik melenting macam ni. Nak jadi kawan syaitan ke?”



”Tanak...” Pantas dia membalas. “Tapi Along jahat sangat.”



“Along buat apa?” Izzat menyoal. Senyuman nakal masih belum hilang.



“Boleh tanya lagi?” Izzat dijegil garang.



“Sape suruh Angah tidur macam statue? Bajet Sleepy Beauty la konon. Kejut beratus kali pun tak sedar-sedar. Along kejut la dengan cara macam tu. Am I wrong?”



“Yup!You’re wrong! Totally wrong!” Jeritnya lagi. “Kalau dah kejut dengan cara sungkurkan orang dekat lantai tu, tak salah ke? Sakit dahi tau tak!?”



”Pardon?” Aryana yang mendengar menyelit. Mata merenung Izzat. ”Kenapa Along buat dekat adik macam tu?” Tajam anak terunanya dipandang.



Senyuman terus hilang. Izzat terkulat-kulat. ”Along saja nak menyakat. Sape suruh dia menggelabah sangat?”



”Balik-balik orang jugak yang salah!” Bingkas Najwa keras.



”Tau takpe. Tak tau tanya.”



Ya Allah.... Nafas dihembus dengan tak sekata. Tetiba terasa macam jantung dah mengalami ventrikel fibrillation. Along aku ni la.... Ringan je rasa tangan ni nak ketuk kepala dia. Haih!



Enough... Angah pergi ambil wuduk. Kita jemaah Subuh sama-sama. Lepas tu baca surah Yasin. InsyaAllah tenang la jiwa lepas ni. Lama-lama hilang la baran kamu tu.” Carl bertindak merungkaikan tegang yang sedang melanda. Anak gadis dia yang seorang ni memang betul-betul copy and paste Aryana. Tapi rasanya dahsyat lagi kot dari isterinya dahulu. Barannya bukan main. Time hangin dia datang, tsunami la satu rumah. Pening jugak kepala bila memikirkan perangai dua orang buah hati dia dan Aryana itu. Ini baru dua orang anak. Kalau tiga empat orang macam mana? Botak terus kepala rasanya. Adeh...



”Kena jemaah ke papa? Kalau Angah solat sendiri then sambung ti...”



”Jangan nak mengada!” Potong si ibu. ”Orang pakat berebut-rebut nak kutip pahala... dia boleh pulak nak ngelat.”



”Berapa kali papa cakap... tidur selepas Subuh rezeki tak masuk.” Tokok Carl pula. Kepala Najwa dibelai.



”Nak Along buka hadith pulak ke?” Izzat jungkit kening dua kali.



Najwa muka monyot. Muncung sedepa ke depan.“Yela…yela… Angah pergi ambil wuduk.”



***




SUASANA kafe ketika itu riuh rendah. Berpusu-pusu para pelajar berebut-rebut untuk mengisi perut. Najwa dan Izzat tidak terkecuali. Beriringan dua beradik itu melangkah tenang di dalam kafe.



“Along…” Seru Najwa. Mata melekat sekelompok kecil manusia yang berada di hadapan mereka. Lebih kurang lima meter, kelihatan dua orang gadis sedang bertikam lidah. Sorang muka tegang, sorang lagi hanya tersengih sinis.



“Jangan sibuk la. Bukan hal kita pun.” Kata Izzat seraya memandang sekilas ke arah yang sama. Langkah kaki diteruskan namun hanya tiga langkah dia berhenti. Toleh kanan, Najwa tak ada. Kepada berpaling ke arah kelompok tadi. Dia menggeleng dua kali. Tak sudah-sudah dengan sikap busy body dia. Si adik dihampiri. Sling bag yang bercop ADIDAS di sebelah kiri tersarung di tubuh Najwa ditarik.



”Kejap la Along. Wayang free ni. Nak tengok jugak.” Ujarnya bila terasa diri terdorong ke belakang. Sedaya upaya pegangan Izzat dirungkaikan bila adegan berubah ganas. Gadis yang bermuka tegang tadi sudah bertindak menarik mencekak baju musuhnya.



”Kau jangan cabar aku perempuan miang!” Bergegar satu kafe dengan jeritan si muka tegang. Mata sudah merah menahan amarah yang teramat sangat.



”Kau ke aku yang miang?” Balas sorang lagi. Masih dengan senyuman sinis. ”Dia tak pernah suka kau pun yang kau perasan sape suruh?”



”Kau perempuan tak guna! Kalau bukan kerana kau yang goda dia, tak akan jadi macam ni.”



”Kalau kau pandai jaga dia, memang tak akan jadi macam ni. Salah sape? Kau tu yang salah.”



”Nini...” Satu suara mencelah laju bila suasana semakin tegang. ”Sudah la tu. Jom blah. Malu dowh.” Tangan gadis yang bernama Nini tadi ditarik kuat.



”Asal aku pulak yang kena blah? Perempuan syok sendiri ni la yang sepatutnya go away from me. Kalau dah perangai macam ni, tak heran kenapa Adam datang cari aku.”



“Longkang punya mulut! Kau memang…” Sekali lagi si muka tegang bertindak ganas. Laju Nini ditolak kuat sehingga gadis itu tidak sempat seimbangkan badannya.



“Arrrghhh!!!” Pakk! Mata yang terpejam dicelik perlahan. Pheuww~~ Dia mengeluh lega bila mendapati diri masih selamat. “Nasib baik tak tercium lantai. Disgusting!” Muka jelik dipamer bila pandangan jatuh pada lantai kafe yang agak kotor dengan kesan tapak kasut para penghuni.



“Excuse me.”



Huh? Tersentak sekejap dengan sapaan yang sangat dekat ditelinga. Dua saat kemudian baru dia tersedar ada sesuatu yang sedang melingkar dipinggang. Haaaahh??? Bagai terkena arus elektrik, Nini berdiri. Luas matanya bila melihat seorang lelaki berdiri di hadapan. Lelaki yang ‘menyelamatkan’ dia dari tersungkur ke lantai. Ya! Memang lelaki.



Izzat jadi kaku. Tetiba terasa tubuh keras macam patung. Terkejut dengan peristiwa yang langsung tidak diduga itu. Asal aku boleh tersambut perempuan ni? Asal aku dipilih untuk selamatkan dia. Asal aku yang... ah! mungkin sebab aku yang paling dekat kot. Ya! Aku yang berada paling dekat dengan dia. Dan dia ditolak pun menghala ke arah aku. So, terpaksa la aku bertindak. Sumpah aku tak sengaja.Alasan yang boleh diterima, kan?



”Err... aaa...” Nini jadi malu. Segatal-gatal aku, tak ada la sampai nak kasi orang sentuh aku suka hati. Tapi... tadi tak sengaja kan?



”Let’s go.” Izzat berlalu pergi seraya menarik lengan Najwa yang juga ikut tercengang melihat aksi abangnya tadi. Along dah macam Superman dowh!



***



”LONG...”



”Keep quiet.”



”Long... tadi tu...”



”Along tak sengaja.”



”Tapi...”



Hurry up la dear. Diorang dah tunggu nak makan sekali tu.”



”Along…”



Shut up la Najwa!” Izzat mula bengang.”Kan dah cakap tak sengaja. Dia terjatuh atas Along. Itu aje. Bukan Along yang sengaja sambut dia.”



“Lorh… Orang Cuma nak cakap asal muka Along blush?”



“Huh!?”



Chill ar… Nama pun tak sengaja kan?” Ujar Najwa sambil tersengih lebar. Baru first time tersentuh perempuan dah jadi macam ni. Along aku ni la...


***************************************

Sorry lama x upload n3... sgt bz.. skang exam dah abeh.. InsyaAllah posting n3 akan berjalan seperti biasa... tengkiu... (^_*)

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta